Als deelnemer aan het Digipanel van de gemeente Raalte werd ik pijnlijk getroffen door de (nogal simpele) vraagstelling van deze enquête, die volledig toegespitst was op de bouw van een nieuw gemeentehuis, het huidige pand verduurzamen kwam hierin helemaal niet aan de orde Klik hier voor de enquête.
Vragen
De vragen gaan eigenlijk alleen over nieuwbouw:
- Geef aan welke eisen u belangrijk vindt voor de locatie van een nieuw gemeentehuis
- Zijn er locaties in de gemeente die u geschikt lijken voor een nieuw gemeentehuis
- Wanneer de huidige locatie van het gemeentehuis vrijkomt, wat voor invulling moet daaraan gegeven worden
- En pas bij de laatste vraag wordt de mening van de inwoners over het besluit van de gemeenteraad gevraagd (!)
Voorgeschiedenis
Het megalomane plan voor nieuwbouw, dat tientallen miljoenen zal gaan kosten, werd door de gemeenteraad aangenomen door alle partijen, met uitzondering van GemeenteBelangen, dat kritische vragen stelde aan het college van B&W als onderdeel van hun belangrijkste democratische taak dit college te controleren en op te komen voor de belangen van de inwoners.
Dit leidde tot een vreemde actie van de andere partijen, die een Motie van Treurnis tegen GemeenteBelangen aannamen, een instrument dat de raad echter alleen maar kan gebruiken richting college van B&W, niet tegen collega- partijen.
Rol grootste oppositiepartij
De grootste partij in de bestuurscoalitie is BurgerBelangen. Een partij die een grote verkiezingsoverwinning boekte bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen twee jaar geleden met als speerpunt de burgers meer te betrekken bij het bestuur van de gemeente, zoals op hun website te zien is:
BurgerBelangen is een politieke partij in de gemeente Raalte rond twee belangrijke kernbegrippen: lokaal en de burger centraal. Bij alles wat we doen stellen we de vraag: wat hebben de inwoners er aan!! We doen niet onnodig ingewikkeld en we knokken ervoor dat ook de gemeente dat niet doet. Inwoners raken immers al veel te vaak gefrustreerd door betutteling, landelijke regels, ambtelijke bemoeizucht en stroperigheid. De overheid moet er zijn voor de inwoners en niet andersom, en dat geldt ook voor de gemeente, voorál voor de gemeente. Als inwoners in de knel komen, dat moet de lokale politiek pal achter de inwoners gaan staan, en samen zorgen voor praktische oplossingen. Niet met mooie woorden…maar met daden! Het kan wél!
De conclusie die we nu kunnen trekken is dat er in de twee jaar dat deze coalitie in functie is, het instrument inwonersreferendum nog nooit gebruikt is, zelfs niet bij eerdere controversiële onderwerpen, zoals onder andere de nogal dubieuze wijze waarop de huidige coalitie tot stand kwam, toen er nadrukkelijk vanuit de plaatselijke bevolking om een raadpleging gevraagd werd.
Zet dit plan nog even in de ‘ijskast’ en breng de verkiezingsbeloften in de praktijk. De bevolking zal dat waarderen!
Wij roepen de coalitie dan ook nadrukkelijk op een raadpleging onder de inwoners te organiseren over al of niet bouwen van een nieuw gemeentehuis
Eerdere HierInSalland artikelen over dit onderwerp
Alternatieven voor gemeentehuis Raalte?
Janneke Dochter ziet zoveel andere kansen dan een nieuw gemeentehuis voor Raalte
Weer goud ge- eikel in het gemeentehuis van Raalte
College van B&W Raalte stelt onderzoek naar nieuwbouw gemeentehuis voor
Nieuw gemeentehuis Raalte, noodzaak, nuttig, of verspilling van geld?
Het kerkenscenario voor een ander gemeentehuis
Zou BB het durven ‘nieuwbouw gemeentehuis’ als referendum in te zetten?
GemeenteBelangen Raalte vraagt zich af of we een nieuw gemeentehuis nodig hebben
Raalte maakt pas op de plaats met verbouwing gemeentehuis