Dit gevoel bekruipt je als je in De Stentor over de raadsvergadering van Raalte leest:
Zie hadden ezeg : ’t mot alderbastend wèhngewest
Maar ik zag niks want ik mos pissen
Ik dacht al dat ik wat missen
Zo geet ’t altied as der iets te doene is
Dat de emoties zo hoog opliepen heeft, zo denken opiniemakers van HierinSalland, twee hoofdredenen. Er staat een nieuw gemeentehuis aan te komen dat tientallen miljoenen gaat kosten én de bom moest sowieso een keer barsten omdat BurgerBelangen, CDA en VVD de wethoudersplekken bij elkaar gesmousjast hebben buiten de grootste partij om.
Eerst dat gemeentehuis
Raalte wil voor tientallen miljoenen een nieuw gemeentehuis op een andere locatie in de gemeente. Omdat dat niet van vandaag op morgen geregeld is wordt het huidige gemeentehuis nog voor miljoenen opgeknapt. GemeenteBelangen vindt dat onverantwoord.
Het is slim van de coalitie een boel bombarie te maken over dat tegengeluid. Dat leidt af. Jos Westenenk van die partij rekent voor, dat geld voor dat nieuwe gemeentehuis onnodig en onverantwoord is. Hem daarop aanvallen is effectiever dan nadenken over hoe belachelijk groot gemeentehuizen zijn, hoe veel goedkoper normale kantoorruimte is. Iedere ondernemer zou wat meer denkwerk verrichten alvorens miljoenen in onnodige nieuwbouw te steken, maar een politicus werkt met andermans geld en dat geeft nu eenmaal makkelijker uit.
BurgerBelangen had haar kiezers beloofd een referendum in te voeren. Want oh, want oh wat werd het volk genegeerd. Nu ze de macht gestolen hebben en een referendum kúnnen uitschrijven, hebben ze daar de ballen niet voor. Want zij weten ook wel: dan komt er geen nieuw gemeentehuis. Burgers weten wel betere dingen voor die tientallen miljoenen. Zie de overwegend negatieve reacties op sociale media op deze megalomane plannen.
Dan die bom die sowieso een keer moest barsten
GemeenteBelangen won de verkiezingen. De winnaar stemde in met een formateur die BurgerBelangen aandroeg. Achter de schermen heeft die laatste partij toen een coupe gepleegd door samen te zweren met CDA en VVD. Die hadden daar wel oren naar, want in de politieke wandelgangen van Raalte zoemde al dat GB plannen had het eens over links te proberen. Smerige spelletjes van de hoogste orde. Vroeg of laat keert zich dat tegen je.
Het regeerakkoord van de coupeplegers heet ‘Versterken, verbinden, vernieuwen’. Je leest er dat “deze tijd vraagt om realistische ambities. We luisteren naar onze inwoners, ondernemers en organisaties. Betrokkenheid van inwoners is van het grootste belang, een rode draad!” Heerlijk om zulke dingen op te schrijven. Handig om ze zo af en toe eens te herlezen. Moeilijk om je er ook echt aan te houden.
In De Stentor reageert C. van der Vegt onder een bericht over de nieuwbouw van het gemeentehuis: “Als Raaltenaar EIS ik een referendum hierover, uiteindelijk gaat het over MIJN belastinggeld. En ik stem TEGEN nieuwbouw.”
Best een redelijke eis, het referendum was immers een belofte van BurgerBelangen. En het weerwoord van de wethouder op de uit de pan rijzende kosten was nu ook niet bijster sterk. Ambtenaren hadden er heel hard aan gewerkt en uren besteed aan uitleg. Het gaat toch om goed werk in plaats van hard werken?
Om tussen nu en nieuwbouw nog goed kantoor te houden moet het huidige gemeentehuis voor miljoenen verbouwd worden. Dat betekent ook dat de schop voor nieuwbouw voorlopig nog niet de grond in gaat. Is het niet een idee in die tussentijd eerst een diepgaande discussie te houden over nut en noodzaak van een gemeentehuis?
- Ambtenaren kun je wel onderbrengen in kantorencomplexen, nadat je eerst werk gemaakt hebt van thuiswerkopties en locatie delen met Olst-Wijhe en Deventer.
- Rijbewijzen en paspoorten aanvragen en ophalen kan ook wel bij afhaalpunten in het centrum van de dorpen.
- In de gemeente zijn vergaderzalen zat te huur voor commissie- en raadsvergaderingen. De raad kwam eerder wel eens naar de burger toe. Doe dat structureel!
Motie van Treurnis misbruikt ‘wapen’
Een Motie van Treurnis kan wettelijk alleen door in de gemeenteraad zetelende politieke partijen of individuele gemeenteraadsleden ingediend worden tegen het college van burgemeesters en wethouders. Tegen een andere partij is onmogelijk. Kennelijk waren er geen steekhoudende argumenten om dit belangrijke onderwerp op normale wijze in de gemeenteraad te bespreken en kwam deze motie als een soort paniekvoetbal. Hopelijk gaat deze ongelukkige actie niet weer een Gouden Eikel opleveren, zoals in 1993 toen Raalte deze onderscheiding ontving als de gemeente met de meeste bureaucratie en onduidelijkste regelgeving van Nederland.
Motierecht berust nu eenmaal op het democratisch recht dat volksvertegenwoordigers (Gemeenteraads-, Provinciale Staten- of Tweede Kamerleden) hun bestuur (B&W, Gedeputeerde Staten en Kabinet) kunnen controleren en zij hebben daarom het recht alle benodigde informatie bij hun bestuursorganen op te vragen. Hier werden schriftelijke vragen aan B&W gesteld, waardoor deze onnodige commotie ontstond.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Risico
In de discussie ten gunste van nieuwbouw wordt geschermd met het argument dat nieuwbouw op 30 jaar afgeschreven kan worden en verbouw op 20 jaar. Een riskante stelling, want er bestaan nog steeds plannen in Den Haag om tot schaalvergroting van gemeenten te komen, een trend die bij een eventuele verrechtsing alleen maar groter zal worden.
Denk eens terug aan het gemeentehuis van Heino, dat eind vorige eeuw nog voor heel veel geld uitgebreid werd en in 2001 overbodig werd door de samenvoeging met de gemeente Raalte. Het stond jarenlang te verpieteren tot het pas in 2015 vrijwel volledig gestript werd en verbouwd tot appartementencomplex Hof van Heino. Geheid dat hier door de gemeente Raalte ontzettend ontzettend veel is afgeschreven.
Misschien moeten we zelfs proactief gaan denken hierin: De gemeente Olst- Wijhe, waarmee nu door Raalte al op veel gebieden intensief samengewerkt wordt, heeft een prachtig gemeentehuis dat te groot is. Met een zeer inspirerend uitzicht op de IJssel, veel mooier dan een nieuw gemeentehuis met uitzicht op de N35 en de spoorlijn, die waarschijnlijk ook nog eens door geluidswallen afgeschermd moeten worden gezien de korte afstanden tot deze verkeersaders.
De gemeente Salland met veel inspiratie!
En daar wordt over enkele dagen een nieuwe burgemeester geïnstalleerd, zodat de sollicitatieprocedure in Raalte dan gestopt kan worden.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Maar ja, met een verziekte politieke sfeer omdat drie partijen er smerig met de poet vandoor gingen, ga je niet tot de beste oplossingen komen. We zijn bang dat de Raalter politici elkaar tot aan de volgende verkiezingen vooral de tent uit proberen te vechten.