Salland deze Week: Zou BB het durven ‘nieuwbouw gemeentehuis’ als referendum in te zetten?

Sommige constructen krijg je niet zomaar uit iemands hoofd gepraat. Dat we bijvoorbeeld grote gemeentehuizen nodig hebben. Voor de nieuwbouwplannen die Raalte nu bespreekt kun je een compleet biobased appartementencomplex neerzetten met honderd voordeuren!!!

Interessant? Deel het artikel

GGD

Wat we van een gemeentehuis denken is zo’n construct. Het moet centraal in een stad of dorp staan, het moet groot en pontificaal zijn. Het is een soort van heiligheid dat je met enige waardigheid bekleedt. Binnen ga je vanzelf wat zachter praten. De hiërarchie druipt van de metershoge wanden af. Alles is er topdown.

Heb jij ook een onderwerp voor Salland deze Week? Stuur het ons naar info@hierinsalland.nl

We waren eens met burgemeester Jos Houben op bezoek bij de lokale omroep. We spraken de presentator van dienst aan met Jos (omdat ie zo heette), waarop de burgemeester zei: “noem je me nu bij de voornaam?” Houben ging later jammerlijk af in het CDA-partijcongres waar ze met gele, blauwe en rode kaartjes Wilders het kabinet in gedoogden. Hij verloor daarmee zijn waardigheid met u aangesproken te worden. We leven in tijden dat een burgemeester niks meer is dan de vrouw die zijn wc schoon maakt. Sterker nog: we moesten maar eens meer waarde hechten aan het keiharde werken van die laatste tegen een heel karig loon, in een wereld waar sociale vangnetten gesloopt worden.

In de nieuwe tijdgeest moesten we maar eens anders nadenken over het gemeentehuis. Rechts Nederland kan dat toch?

In februari schreven we (ook toen niet voor de eerste keer) al eens over het gemeentehuis. Toen ging het over renovatiekosten van 11 miljoen. We deden navraag bij een biobased huizenbouwer en die vertelde dat hij voor dat geld wel een appartementencomplex neer wilde zetten. Sterker nog: dan zou je een miljoen overhouden en 87 appartementen rijker zijn.
Dat was in februari 2023. In februari 2022 ging het nog over 4 miljoen. In november 2023 is de goedkoopste oplossing voor een nieuw gemeentehuis 15 miljoen euro. De duurste oplossing 37 miljoen. En de raad vindt in meerderheid dat het wel goede plannen zijn.

GB is tegen

Behalve Jos Westenenk van GemeenteBelangen. “Financieel niet verantwoord!” schrijft hij in een persbericht. “Prioriteit geven aan betaalbaar houden van zorg, onderwijs- en sportvoorzieningen,” vindt hij. Al helemaal omdat de gemeente toch al rode cijfers schrijft. “Voor 2024 is er een tekort van 1,8 miljoen euro en vanaf 2026 wordt rekening gehouden een tekort per jaar van circa 3 miljoen euro. Dat tekort loopt op tot 4,5 miljoen als de reservepot voor jeugdzorg, wmo en bijstandsuitkeringen leeg is. Immers voor de kosten van zorg aan onze inwoners worden tekorten verwacht van meer dan 1,5 miljoen euro per jaar. Deze tekorten kunnen voorlopig nog even uit een reservepotje betaald worden, maar die is snel leeg.”

Westenenk rekent voor dat iedere Raaltenaar tussen de 850 en 1.000 euro aan een gemeentehuis meebetaalt als de plannen doorgaan. Hij kiest liever voor “het betaalbaar houden van de zorg aan onze inwoners en goede onderwijs- en sportvoorzieningen. Vooral de betaalbaarheid van de zorg aan de inwoners baart onze grote zorgen.”

Referendum doen?

Nu zit politiek zo in elkaar dat partijen elkaar niks gunnen. Dus als GB dit standpunt inneemt, zal Burger Belangen juist wél voor zo’n gemeentehuis zijn. Maar die partij heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat ze voor een referendum zijn. Laat ze de nieuwbouw van het gemeentehuis dan maar eens in zo’n referendum door ‘het volk’ laten bepalen.

Aan de ene kans de ver- of nieuwbouwplannen van de gemeente van tussen de 15 en 37 miljoen.
Aan de andere kant een gewoon kantoor waar ambtenaren werken zoals ook kantoorpersoneel van de Jumbo of van het ziekenhuis in Deventer heel goed uit de voeten kan, met een loketfunctie die voor een heel belangrijk deel ergens op het industrieterrein (postNl zit bij de Gamma in) ondergebracht kan worden. Trouwlocaties zijn er zat. En raadsvergaderen doen we beurtelings in de buurthuizen van de gemeenten.

Bedenk dan ook meteen dat ambtenaren van Raalte, Olst-Wijhe en Deventer al honderd procent samen werken en dat het veel beter is bij elkaar op kantoor te zitten. Dus zoek met z’n allen naar al bestaande, leegstaande kantoorruimte. Meubilair kun je wel aanschaffen via de Raalter Uitdaging. Misschien is dat onder een ondergrens, maar zijn de huidige plannen niet boven een bovengrens?

Zou BB zo’n referendum aandurven?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland deze Week: Zou BB het durven ‘nieuwbouw gemeentehuis’ als referendum in te zetten?”

  1. Avatar

    Helemaal eens, te belachelijk voor woorden om een gemeentehuis zo op te tuigen. Ten koste van de vele noden in de gemeente. Gemeenteraad: verenigt u! En desnoods een referendum.
    Maar de burgemeester mag nog best met U aangesproken worden. Kwestie van beschaving en respect. Het ge-je en ge-jou brengt mensen heus niet dichter bij elkaar.

  2. Avatar
    Herman Kamphuis

    Met zulke bedragen komt ook de locatie Booijink in beeld. In combinatie met appartementen voor jong en oud. Ik stel voor een kwart % van 31.000.000 euro te bestemmen voor onze inwoners met stille armoede (geen vragers maar dragers) en zorgmijders (vanwege te betalen eigen risico van 385 euro) in Raalte. Zij komen zelf niet in de actiestand vanwege schaamte, onwetendheid, geldstress, laaggeletterdheid. Daardoor is er veel niet-gebruik van de rondkomen-regelingen voor deze doelgroep. De gemeente heeft het Nibud en adviesburea KWIZ hierover advies gevraagd. Deze adviesbureaus adviseren het niet-gebruik – de armoede in Raalte – omlaag te brengen en aanvragen te combineren. De gemeente kan dat doen door alle rondkomen-regelingen automatisch of ambtshalve te verstrekken aan mensen waarvan de gegevens al bekend zijn via de toekenning van één andere rondkomen-regeling, een bijstandsuitkering of de energietoeslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *