Salland deze Week: Het kerkenscenario voor een ander gemeentehuis

Raalte heeft een nieuw gemeentehuis nodig. En kerken staan leeg of komen leeg te staan. Een en een is al snel meer dan twee, ontdekt Herman Holtmaat als hij er even over nadenkt. Luttenberg bewijst hoe je openbare gebouwen een nieuwe functie kunt geven.

Interessant? Deel het artikel

kerk luttenberg

Het college van de gemeente Raalte wil een nieuw gemeentehuis. Waarschijnlijk is dat ingegeven door de ambtenaren. Ze vinden dat ze nu onvoldoende goed kunnen werken. De dienstverlening van deze ambtenaren moet beter en er moet ook verduurzaamd worden.

Een onderzoeksbureau heeft zes scenario’s geschetst waar er twee van over zijn gebleven waar de gemeenteraad uit mag kiezen: verbouw of nieuwbouw elders (bijv. spoorzone). De kosten liggen tussen de 15 en 37 miljoen.

Gemeentebelangen heeft bij monde van Jos Westenenk al aangegeven dat het project veel te duur wordt en ten koste gaat van goede voorzieningen voor zorg, onderwijs en sport. Jos heeft gelijk. Laten we niet te snel toegeven en weer een nieuwe dure voorziening neerzetten terwijl er wellicht andere mooie creatieve oplossingen zijn.

Wat dacht u van de kerken? Deze staan leeg of komen leeg te staan. Kunnen we hier niet mooi gebruik van maken door deze te bestemmen voor dienstverlening van onze overheid. We slaan dan twee vliegen in één klap. We krijgen een mooie bestemming voor onze kerken en kunnen deze voor de gemeenschap behouden en zo blijven exploiteren met geld van de gemeenschap. Daarnaast kan er ook andere dienstverlening in en we kunnen zaken mooi combineren.

De basiliek van de Heilige Kruisverheffing is nu al een blok aan ons been wat betreft de kosten en dat zal alleen maar erger worden. Afbreken zou ook jammer zijn. Dus daar kan best de raadszaal en trouwzaal in en die kun je dan in het weekend prima gebruiken voor diensten van de kerk. En dan blijft daarnaast nog genoeg ruimte over voor kantoren voor onze ambtenaren.

Tegelijkertijd gebruik je de ruimte van de kerken in de buurtdorpen ook gedeeltelijk als loketfunctie en dienstverlening van de gemeente. Daarmee spreiden we de dienstverlening en gaan we dichter naar de bewoners toe. Hoe mooi is dat? Vergaderen kan prima in de aangrenzende gemeenschapscentra als de Belte, Elckerlyc, de Schalm, het Trefpunt, dorphuus Heino etc. Dan helpen we die ook weer in de exploitatie.

Eigenlijk vangen we zo geen twee vliegen in één klap maar wel drie of meer. Hoe meer ik hier nu over nadenk en hoe meer ik het hier nu opschrijf, hoe enthousiaster ik word. En natuurlijk kan het!! Zo hebben we eerder maatschappelijk vastgoed een andere duurzame bestemming gegeven. Kijk alleen al naar mijn mooie dorp Luttenberg. Daar hebben we van een oude maalderij een bloeiend museum gemaakt, van een oude Rabobank een modern gezondheidscentrum, van een oud parochiehuis een bloeiend gemeenschapscentrum, van een oud bejaardentehuis een modern wooncentrum, van een oude voetbalkantine een geweldige sporthal, van een afgedankte dagcamping een prachtige Buitenplaats. We zijn er als inwoners maar wat trots op.

Wat zou het mooi zijn als we over een aantal jaren vol trots kunnen zeggen dat we de diensterlening van ons gemeentelijk apparaat ondergebracht hebben en geïntegreerd hebben in ons bestaand maatschappelijk kerkelijk vastgoed.

En hoe mooi is het als we straks kunnen trouwen in een mooie grote pontificale trouwzaal van ons gemeentehuis “de Heilige Kruisverheffing”.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

5 gedachten over “Salland deze Week: Het kerkenscenario voor een ander gemeentehuis”

  1. Avatar

    Wat wil nou t geval; uitgerekend de Kruisverheffing zou – als enige in de hele parochie- open moeten blijven voor erediensten, en alle kerken in de buurtdorpen afgestoten worden. Dus dat wordt/ is een uitdaging voor alle buurtdorpen. Ook overigens voor Luttenberg, waar ze alles eigenlijk al goed voor elkaar hebben..
    Succes ermee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *