Salland Deze Week: Alternatieven voor gemeentehuis Raalte?

In de Sallandse discussie over de grootte van een gemeentehuis is het interessant te kijken naar andere opvattingen. Zo waren we afgelopen week op bezoek in het gemeentehuis van Losser. Daar gebruiken ze de raadszaal ook voor dansen.

Interessant? Deel het artikel

gemeente
Raadszaal Raalte

Raalte wil het gemeentehuis verbouwen. BurgerBelang had haar kiezers een referendum beloofd bij controversiële zaken, maar heeft dit democratische instrument tot nu toe nog nooit gebruikt. Ook voor dit onder de inwoners volop levende onderwerp durft BB het niet in te zetten. De uitslag is dan immers al bekend: dat hoeft allemaal niet zo groot, zo’n gemeentehuis!

Oppositiepartij GemeenteBelangen rekende voor dat de gemeente helemaal het geld niet heeft voor nieuwbouw en tekende lastenverzwaring uit als logische consequentie. In plaats van een inhoudelijk debat over nut en noodzaak van een groot/groter/grootst gemeentehuis maakten andere politieke partijen GB tot speelbal van de discussie en dienden een motie van treurnis is.

We schreven daar vorige week al een commentaar over dat tot stand kwam na diverse opmerkingen vanuit de samenleving. Die opmerkingen kwamen deze week ook weer binnen:

  • Dadema is nog niet weg, of de politiek maakt er weer een puinhoop van.
  • Laten ze het gemeentehuis maar integreren in het Kulturhus aan de Grote Markt, dan komt dat daar eindelijk ook eens wat van de grond.
  • In Olst-Wijhe hadden ze toch een te groot gemeentehuis? Kunnen ambtenaren daar niet ondergebracht worden?

Olst-Wijhe, Raalte en Deventer werken toch ambtelijk samen in DOWR? Laten ze dan de ambtenarenplekken ook verdelen!

Losser

Om heel andere redenen waren wij op bezoek bij het gemeentehuis in Losser. Daar wandel je de bibliotheek binnen met ook een balie voor het gemeentehuis. Hoe hebben ze het gemeentehuis in Losser gehuisvest? En bevalt dat?

Journalistiek naar analogie, heet dat met een mooi woord. Daarmee toets je de gebruikelijke opvatting aan hoe ze er elders over denken. Mooi voorbeeld is het verzet tegen rookverboden. Op korte termijn is er altijd veel weerstand. Als je kijkt naar landen die ons voorgingen met terugdringen van roken in het openbaar, kun je afleiden dat rookverboden op lange termijn heel goed geaccepteerd worden. Weet je dat er een rookverbod geldt in Central Park en op Time Square in Manhatten New York. Reken maar dat we over niet al te lange tijd hier ook overal rookverboden krijgen. Groningen is al bezig met een rookvrije zone tussen station en ziekenhuis.

Die analogie laten we ook los op Losser. Deze gemeente telt 23.000 inwoners, Raalte heeft er 37.000. In Losser hebben ze 19 raadleden, Raalte heeft er 25 (is altijd oneven, handig bij stemmen).
Het gemeentehuis van Losser is gevestigd boven de bibliotheek. In het Lossers Hoes kom je ook zorginstellingen tegen, de woningstichting, Historische vereniging, de lokale nieuwsplatforms en de politie. De gedachte was dat als je bij elkaar zit, dat je dan meer synergie krijgt. Dat schijnt niet helemaal van de grond te komen, maar er is hoe dan ook ruimte zat voor al die partijen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

’t Lossers Hoes © Gemeente Losser

We kregen in een kijkje in de raadszaal, die was op dat moment ingericht als een zaal waar net een lezing gehouden was. Stoeltjes keurig op een rij voor het publiek. Maar die stoelen konden er ook makkelijk even uit voor als ouderen er hun dansles krijgen. Als politici vergaderen was de zaal zo weer omgetoverd tot een raadszaal. Gordijntje open, schuifwandje weg, geluidsinstallatie klaar zetten en klaar.

We waren er erg van onder de indruk. In Raalte gaat (ging?) de politiek af en toe vergaderen op andere locaties. ‘De raad komt naar je toe’, heet dat geloof ik. Zoiets is alleen maar nodig als je altijd anoniem in je eigen vergaderzaal zit waar bezoekers zich helemaal niet op hun gemak voelen.

We zagen in Losser hoe de integratie van volk en volksvertegenwoordigers écht van grond komt.

Naar Raalter maatstaven denk je dan al snel aan samenbundelen in het Kulturhus en overloop naar de woningstichting aan de Domineeskamp. En klaar ben je.

We zijn benieuwd of de politiek het aandurft ‘dossier gemeentehuis’ ook in analogie te gooien en te onderzoeken hoe er elders tegen een gemeentehuis aan gekeken wordt.

Links naar gerelateerde HierInSalland artikelen

Weer goud ge- eikel in het gemeentehuis van Raalte

GemeenteBelangen Raalte: Er is niks mis met het huidige gemeentehuis, geld wat je niet hebt, kun je niet uitgeven!

College van B&W Raalte stelt onderzoek naar nieuwbouw gemeentehuis voor

Nieuw gemeentehuis Raalte, noodzaak, nuttig, of verspilling van geld?

Zou BB het durven ‘nieuwbouw gemeentehuis’ als referendum in te zetten?

GemeenteBelangen Raalte vraagt zich af of we een nieuw gemeentehuis nodig hebben

We moesten dat idee van een gemeentehuis maar eens opheffen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.