Salland deze Week: We moesten dat idee van een gemeentehuis maar eens opheffen

Die gemeentehuizen kosten smakken met geld. Ze moeten om de een of andere reden altijd veel te groot zijn. Waarom? Kunnen ambtenaren niet in een gewoon kantoorgebouw werken?

Interessant? Deel het artikel

gemeentehuis raalte biobased salland deze week renewable
Foto: Greentogether Architecten | Green Apartment

De raad van Raalte heeft de verbouwing van het gemeentehuis on hold gezet. De geplande renovatie zou 11 miljoen moeten kosten. We hebben even navraag gedaan: Voor 10 miljoen euro hebben we een bouwondernemer in de aanbieding die er 87 biobased appartementen neerzet!

Zwembad, sporthal, schouwburg, scholen, gemeentehuis, pleinen, de winkelstraat, wie bepaalt er eigenlijk wanneer het weer tijd is voor nieuw- of verbouw? Neem de Grote Markt in Raalte. Wie heeft bepaald dat die op de schop moest? Je kunt nu zo ongeveer zien wat de verandering oplevert. Het geeft de indruk dat de straatklinkers er anders ingelegd worden, maar een grote stenen massa blijft het. Raalte had de keus uit minder steen, gewoon weer steen of meer steen. Het is gewoon weer steen geworden. Wat zou de burger (enquête, dus gemiddeld ingevuld door de gepensioneerde onderwijzer) gekozen hebben als er ook een optie ‘doe maar niets, zoals het nu is kan ook wel’ te kiezen viel?

Heb jij ook een onderwerp voor Salland deze Week? Stuur het ons naar info@hierinsalland.nl

Die gemeentehuizen, waarom zijn die altijd zo gek groot en waarom staan die altijd op de duurste plekjes van het dorp? Nergens voor nodig!
– Als werkplaats voor ambtenaren kun je veel beter een stadskantoor hebben tussen andere kantoren ergens in een kantorenwijk, met ruime parkeerplaatsen en dicht bij het openbaar vervoer.
– Als trouwplek kiezen we al steeds vaker voor andere locaties. En als je je burgers toch een gratis trouwplek wil aanbieden, maak dan een afspraak met een horecabaas met zaaltje. Beter die af en toe afhuren, dan 24/7 zelf een ruimte achter de hand hebben.
– Je gaat af en toe naar het gemeentehuis voor je rijbewijs, paspoort, geboorte of overlijden? Draai dat maar om en bezorg het thuis.
– En die raadsvergaderingen, doe die in de kroeg! Dat zijn de echte huizen van democratie. De raad komt eens in de zoveel tijd naar je toe, wat eigenlijk inhoudt dat dat een uitzondering is. Sluit de raadszaal en ga áltijd op locatie. Is meteen ook goed voor je horeca.

Dus als de raad van Raalte nu slim is, beginnen ze helemaal niet meer aan een verbouwing. Voor 10 miljoen kunnen ze veel beter 87 appartementen voorfinancieren: biobased en renewable gebouwd. Heb je meteen je imago-achterstand op het veel groenere Olst-Wijhe ingehaald, met haar duurzame wijken.

Tenzij de raadsleden van Olst-Wijhe ook meelezen, en dat doen ze: het gemeentehuis van Olst-Wijhe staat op een nog mooiere toplocatie. Met uitzicht over de IJssel. Lieve VVD’ers, bouw daar jullie woningen die je in de Noordmanshoek zo graag wil neerzetten. Ga je dikke winst mee maken!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Salland deze Week: We moesten dat idee van een gemeentehuis maar eens opheffen”

 1. Avatar

  Waarom niet gelijk een stap verder gaan. Raalte en Olst-Wijhe zijn zo klein in bestuurlijk opzicht dat je beter een samensmelting kan overwegen, er wordt al samen gewerkt dus waarom ook niet de ambtenaren herplaatsen. Gemeentehuis Olst-Wijhe heet nu ruimte over dus wat zou logischer zijn om hier gebruik van te maken of nog beter voeg de gemeenten samen, kosten zijn beter in de hand te houden en Olst-Wijhe moet toch al een nieuwe burgemeester hebben ook wordt dan de kinnesinne die er bestaat tussen Olst en Wijhe er uit gehaald. Een nieuwe gemeentenaam en de dorpen zijn dan weer de dorpen. Wellicht een idee om dit een keer uit te werken.

 2. Avatar

  Waarom altijd zo negatief gepubliceerd. Je wordt er zo down van. Leuke berichten leest veel fijner.
  Kinderen, die muziek maken op school. Waarom hier niet meer aandacht voor. Kunnen ze mooi naar een vereniging, die best nieuwe leden kunnen gebruiken. Een mooie foto doet wonderen

 3. Redactie

  Gerard, wij maken geen vergelijk tussen leuk/niet leuk, positief/negatief, maar tussen constructief en destructief.
  Journalistiek kent de vijf w’s van wie, wat, waar, wanneer en waarom. Constructieve journalistiek voegt daar een zesde w aan toe: die van ‘wat nu?’
  Naar onze mening geven we in deze Salland deze Week (die overigens altijd tot stand komt naar aanleiding van thema’s die ons op de een of andere manier worden aangereikt, dus het betreft thema’s die de samenleving bezighoudt) wel degelijk opties naar ‘wat nu?’ Minder gemeentehuis kan zat. Het geld kan zoveel beter besteed worden. Het is aan de journalistiek daar over te schrijven.

  Dat leuke berichten zoveel fijner lezen, daar kennen we geen onderzoek over. Wel is bewezen dat mensen kiezen voor negatief en slecht nieuws. Sinds we op internet helemaal zelf kunnen bepalen wat we wel en niet zien, horen of lezen, blijkt uit algoritmes dat mensen steeds naar slecht en negatief afbuigen. Journalisten rennen daarom altijd achter de politie-auto aan en doen verslag van relletjes. Alles voor de kijk- en leescijfers.

  Maar het is ook een gegeven dat mensen graag handelingsperpectief krijgen aangeboden. Daarin past heel goed het thema muziek, muziekonderwijs, kinderen die muziek maken. Ik nodig je daarom uit met verhalen te komen. We kunnen eventueel samen een redactie opzetten waardoor we iedere week een mooi verhaal publiceren. Wij zijn de stichting die dat van de grond krijgt en mede regelt, maar we hebben de samenleving nodig om dat verder te brengen.

  Doe je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.