Je moet in een gemeente niet nog meer twee onder een kappers bouwen, je moet juist bouwen voor stellen die door willen verhuizen naar een kleinere woonruimte omdat de kinderen het huis uit zijn. Op die manier kun je het snelst de woningnood oplossen én ben je bezig de woningvoorraad passend te maken aan de behoefde. Dat concludeert Springco Urban Analytics na een landelijk onderzoek ‘rendement op doorstroming’ van oudere mensen vanaf het moment dat de kinderen het huis uit zijn.
Je moet dus nog wel nieuw bouwen, maar veel kleiner, op maat voor mensen die nu in een groot huis wonen en daar het liefst weg willen. De eengezinswoningen die ze dan achterlaten zijn er al wel, die hoef je eigenlijk niet meer te bouwen. Volgens onderzoeker Hagen kun je volgens die werkwijze veel sneller de huizencrisis oplossen omdat je veel minder bouwgrond nodig hebt. Maar je hebt ook minder materiaal en energie nodig. Veel mensen komen dan in een huis terecht dat beter als een jas om je heen zit, dat is ook financieel, qua energieverbruik en sociaal gezien aangenamer. Hagen: “Je hoeft alleen maar goed te luisteren wat mensen écht willen.” Nu bouwen gemeenten nog veel te vaak grote huizen voor gezinnen, maar daar hebben we er volgens Springco genoeg van. Juist mensen die de kinderen de deur uit hebben zoeken huizen: één op de drie ouderen denkt binnen twee jaar te willen verhuizen (en laten die grote huizen dus achter).
In december kwam de NOS nog met het nieuws dat de huizenmarkt volgens gemeenten op slot zit omdat ouderen niet doorstromen. Ouderenbond Anbo is het daar mee eens, maar voegt toe dat dat komt omdat juist diezelfde gemeenten er niet voor zorgen dat er doorstroommogelijkheden zijn: Gemeenten moeten de hand in eigen boezem steken. Ze hebben ‘vaak geen visie op de veranderende demografische ontwikkelingen in Nederland’.
Hagen snapt wethouders wel: ‘Woningen voor gezinnen geeft nu eenmaal het minste risico en levert het meeste rendement op. En nieuwe gezinnen brengen meer inkomsten in het laatje en zorgen voor vitaliteit. Maar feitelijk is het uitstel van executie, met als risico dat je op termijn zelfs een overschot aan gezinswoningen hebt.