Dik tien jaar geleden werd in de gemeente Raalte de Rood voor Rood regeling ingevoerd. Het werd agrarische bedrijven toegestaan om niet meer gebruikte stallen en dergelijke, vaak voorzien van asbesthoudende materialen te slopen en af te voeren en in ruil daarvoor huizen in de plaats te mogen bouwen. Er ontstond daardoor zelfs in een ‘handel’ in Rood voor Rood rechten tussen verschillende grondeigenaren. Vanwege het in Nederland veel voorkomende NIMBY syndroom (Not In My Backyard) maken sommige mensen zich druk over deze ontwikkeling, zoals dat helaas steeds vaker gebeurt bij noodzakelijke vernieuwingen.
Enorme opgave
Tenzij je je kop in het zand blijft steken wordt het steeds meer duidelijk dat er ingrijpende veranderingen op til zijn in de agrarische wereld. Deze kop-in-het-zandstekers zullen echter geleidelijk aan verdwijnen, die verzuipen bij stijgende zeespiegel.
Deze sanering vraagt om creatieve oplossingen om het platteland leefbaar en aantrekkelijk te houden. Toch stoten nieuwe initiatieven vaak op enorme tegenstand van NIMBY denkers. We kennen allemaal de verhalen van kinderspeelparadijzen, campings en outdoor horecavoorzieningen..
En om nu in alle vrijkomende loodsen wietkwekerijen en drugslabs te vestigen is ook zo wat. Geeft geuroverlast, blauwe tonnen in de berm en bodemvervuiling. Ook de omgangsvormen in deze branche zijn meestal nogal knallend.
Toerisme
Het veelzijdige Salland met prachtige rivieren, bossen, idyllische boerenlandschappen en veel historisch erfgoed leent zich uitstekend voor vriendelijke vormen van toerisme met niet te grootschalige campings en attracties, op maat van de omgeving en de meestal fietsende bezoekers. Wel moet de regio zich meer promoten, nog altijd denken mensen dat ze in Twente of de Achterhoek zijn. Het nog niet zo lang van Salland ‘afgescheiden’ Vechtdal moet daarvoor een voorbeeld zijn. Dat heeft zich wel op de kaart gezet.
En een beperkt deel van de oplossing van de huidige wooncrisis kan zeker op het platteland liggen.
Erfdelen
Diepenvener Pieter Parmentier startte een paar jaar geleden met het project Erfdelen, waaraan HierInSalland al eens een artikel wijdde.
Erfdelen richt zich op sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland. Met alleen maar voordelen:
- Voor de boer die z’n erf kan verkopen of er met anderen kan gaan wonen.
- Voor de vitaliteit van het platteland en het draagvlak voor voorzieningen.
- Voor het mooier maken door oude schuren af te breken en te vervangen door passende duurzame woningen.
- En voor de belangstellenden waarvan 2/3 vijftig plus is en de helft alleenstaand.
- Ook voor de doorstroming op de woningmarkt is het gunstig als ouderen hun te grote woning verlaten, waar dan weer gezinnen in kunnen die hun te kleine woning verkopen aan starters op de woningmarkt.
Het advies van Erfdelen is: maak een serieuze plannen en ga daarmee naar een gemeente waar bereidheid is om mee te denken. Goede argumenten zijn er genoeg. Erfdelen telt ondertussen al meer dan 3.000 geïnteresseerden!
Het advies van Erfdelen is: maak een serieuze plannen en ga daarmee naar een gemeente waar bereidheid is om mee te denken. Goede argumenten zijn er genoeg.
Video Pieter Parmentier
Website Erfdelen
Dank Kees voor je aandacht voor Erfdelen. We krijgen bijna dagelijks aanmeldingen van belangstellenden en de eerste projecten zijn gestart, o.a. in Salland!