Laatste berichten Agrarische Transitie

Meer berichten

Studenten maken filmpje om bio eten te promoten.

Op verzoek van Pesticide Action Network (PAN-NL) maakten studenten van hogescholen filmpjes, waarvan er een hier te zien is.

Lees verder »

Lokaal Belang Raalte trekt zich het lot van de PAS melders aan

Na de Groningers aardbevingsslachtoffers en de mensen die de dupe zijn geworden van falend overheidsbeleid in de toeslagenaffaire dreigt er opnieuw een groep slachtoffer te worden van falend overheidsbeleid en het niet nakomen van beloftes en toezeggingen door Den Haag. Opnieuw dreigt het imago van de rijksoverheid als betrouwbare partner een flinke deuk op te lopen.

Lees verder »

Rijk stelt €234 miljoen beschikbaar voor Overijssel: een stap vooruit voor het landelijk gebied

De provincie Overijssel ontving vandaag goed nieuws uit Den Haag: het Rijk stelt €234 miljoen beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Deze financiering biedt Overijssel de kans om de leefbaarheid, duurzaamheid en natuur in het landelijke gebied te verbeteren.

Lees verder »

boetelerveld gif sallandzoemt

Almelo vraagt boeren te stoppen met glyfosaat

De gemeente Almelo gaat boeren vragen geen glyfosaat meer te gebruiken. Verbieden kan de raad niet, maar een motie van Liesbeth ter Haar-Tulp van het CDA haalde een ruime meerderheid boeren te stimuleren af te stappen van het landbouwgif.

Lees verder »

Verkoop meeste landbouwgif blijft onverminderd hoog

In 2022 werd voor vier procent minder aan bestrijdingsmiddelen verkocht. Maar die dalende trend geldt niet voor de meest gebruikte giffen. Verkoop van middelen met PFAS-stoffen nam zelfs toe met meer dan dertien procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkoopcijfers van bestrijdingsmiddelen van het CBS.

Lees verder »

Biologische boeren hebben meer vertrouwen in de toekomst dan gangbare collega’s

De Agro-Vertrouwensindex, die al sinds 2012 elk kwartaal het vertrouwen in de land- en tuinbouw meet, heeft voor het eerst ook een aparte Agro-Vertrouwensindex voor de biologische sector ontwikkeld. De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 tonen aan dat biologische boeren met meer vertrouwen naar de toekomst kijken. Met de nieuwe index wordt beoogd meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen biologische en niet-biologische boeren.

Lees verder »

hoe doen andere dieren dat

Weidevogels verliezen het van de boer, niet van de steenmarter | Podcast

De steenmarter de schuld geven van de teloorgang van de weidevogel is onzin. Dat stelt ook nog eens de weidevogelbeschermer teleur als die erachter komt dat het doodschieten van de marter de weidevogel niet redt. De weidevogel sterft uit door de manier waarop het platteland beheerd wordt.

Lees verder »

Sojaboer De Nieuwe Melkboer - provincie Overijssel

Subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Overijssel 

Wie een goed idee heeft voor een innovatieproject in de landbouwsector in Overijssel kan daarvoor vanaf 5 juni een subsidie aanvragen. Dan gaat de subsidie ‘Samenwerken aan innovatie’ in het kader van de Europese Innovatie Partnerschap (EIP) open. 

Lees verder »

Frans parlement

Franse regering schrapt doelstellingen biologische landbouw uit ter discussie staande landbouwwet

Het eerste artikel van de nationale oriëntatiewet voor de landbouw is door het Franse parlement gestemd en schrapt de doelstellingen van 15% van het landbouwareaal voor biologische landbouw en 8% voor peulvruchten. De stap heeft de woede opgewekt van NGO’s, die het een historische stap terug in Frankrijks milieuambities noemden.

Lees verder »

boetelerveld gif sallandzoemt

Salland deze Week: Gif spuiten in natuur- en drinkwatergebieden, van de provincie mag het allemaal

De provincie staat gewoon toe dat drinkwatergebieden vergiftigd worden met landbouwgif. Boeren kunnen ongehinderd gif gebruiken naast Natura 2000-gebieden en op locaties waar drinkwater gewonnen wordt! Zoals op de flanken van de Sallandse Heuvelrug, de Lemelerberg en tegen het Boetelerveld aan. Daarom heeft Natuur en Milieu een klacht ingediend bij Europa, dat landen verplicht om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden en beschermde Natura 2000-gebieden te stoppen of te minimaliseren.

Lees verder »

Biodiverse voorjaarsmarkt bij Decohof in Hoonhorst

Op 20 mei voorjaarsmarkt bij Erf Decohof in Hoonhorst, een (bio)divers aanbod uit de buurt.

Lees verder »

Provinciale Staten investeren 8 miljoen euro in Nieuwe Energie Overijssel

Provinciale Staten hebben woensdag besloten om 8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor uitvoering van het programma Nieuwe Energie Overijssel in de periode 2024 – 2027. Doel van het programma is te komen tot een betrouwbare energievoorziening waarbij nauwelijks nog CO2 vrijkomt. Dit persbericht beschrijft hoe PS tot een besluit kwamen.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.