Meer berichten

“Wonen op platteland niet koppelen aan boerderijen die leeg komen te staan”

Meer woonruimte op het platteland is zo’n gek idee nog net. Maar je moet niet de fout maken dat je een op een de ruimte van leegkomende boerenopstallen vervangt voor woonruimte. Dat zegt makelaar Joost Pleiter.

Lees verder »

Boeren, bodemleven en consumenten.

Jan Overesch was een van de eerste ecologische boeren in Salland die een prachtig bedrijf en winkel opgebouwd heeft en zijn visie op dit gebied graag uitdraagt.

Lees verder »

Ferdi Hummelink: Wat is de echte prijs van landbouw?

Terwijl de boeren met hun trekkers op oorlogspad blijven, vraagt Ferdi Hummelink zich de echte prijs van landbouw af. ‘True Pricing’ heet dat: bepalen wat de echte prijs van een product is. Een prijs die zich o.a. uitdrukt via het gigantische ruimtegebruik door vooral veehouderijen. 

Lees verder »

ChristenUnie Overijssel wil voorrang voor PAS-melders

De fractie van ChristenUnie Overijssel heeft vragen gesteld naar aanleiding van een uitgelekte notitie vorige week over Overijsselse PAS-melders. Vakblad Boerderij schreef over een niet openbare notitie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie schrijft daarin dat de Provincie Overijssel meer gebruik kan maken van extern salderen, het overnemen van stikstofruimte van een bedrijf dat volledig of gedeeltelijk stopt.

Lees verder »

Erfcoaches kunnen je helpen in deze onvoorspelbare tijden

Het lijkt soms wel de omgekeerde wereld, dat een agrarisch ondernemer op basis van een Kamerbrief aan een erfcoach vraagt wat hij moet doen. ‘In die Kamerbrief staat van alles over ons. ‘Vertel jij me maar wat ik moet doen.’ En daar zit je dan als erfcoach…….

Lees verder »

Paul Hawken: “We kunnen de klimaatcrisis in één generatie oplossen”

We nemen, boren, vergiftigen, doden en verbranden … onder het mom van economische groei. Regeneratie is de 180-graden shift die we nodig hebben, stelt bestseller auteur Paul Hawken in zijn nieuwe boek. Want: “Regeneratie is meer dan ideologie of altruïsme. Het is een manier om méér leven te creëren in plaats van minder.”

Lees verder »

Salland Deze Week: Remkes gebruikt in zijn rapport alleen maar andere taal voor de dezelfde boodschap

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.
Hebben we twee maanden gewacht op het rapport van Remkes, toen was het er woensdag en toen … wisten we als land eigenlijk niet wat we er mee aan moesten. We hebben de indruk dat de plannen gewoon doorgaan. En dat is maar goed ook, want we moeten ons bestaan op de aarde redden. 

Lees verder »

Boeren in Overijssel bespreken kansen voor koolstofvastlegging in grasland

Natuur en Milieu Overijssel organiseerde een bijeenkomst met boeren om te brainstormen over koolstofvastlegging in grasland.

Lees verder »

Opnieuw relevant: Albert Heijn doet aan greenwashing, niet aan duurzaamheid

Een Sallandse boer heeft trots een bord in de voortuin staan dat hij produceert voor AH. De poten van dat bord heeft hij met roundup bespoten. We hebben AH gevraagd of dat gif past bij ‘aan AH mogen leveren’. We kregen een marketing-antwoord dat AH heel goed bezig was. Toen we meldden dat de betreffende boer twitteraars van die foto bedreigt, wilden ze graag de naam hebben. We kijken wel uit.

Lees verder »

Als de omgekeerde vlag niet op de openbare weg mag, dan maar in het weiland

Wanneer overheden opdracht geven omgekeerde vlaggen uit de openbare ruimte te verwijderen ga je deze steeds meer zien in weilanden en aan woonhuizen.

Lees verder »

Stichting Hoopheggen: Heggen planten is een feestje

Sinds 2018 plant Stichting Hoopheggen gemengde heggen in Oost-Nederland. Dat doet ze om de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Wist je dat Nederland ooit meer heggen per vierkante kilometer telde dan Groot-Brittannië? 

Lees verder »

Hoe ontwarren wij de stikstofkluwen

Voor een normaal mens is bijna niet meer te begrijpen wat er aan de hand is op stikstofgebied. Zeker wat de consequenties zijn voor boeren. Onze columnist die niet van trekkers op de plas houdt stort zijn hart hierover uit.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen