Laatste berichten Agrarische Transitie

Verduurzaming

Melkboer zonder koeien: Tom Grobben maakt plantaardige zuivel van Nederlandse soja

Redactie | 21 september 2023
Column | Verduurzaming

Fred Willemssen, biologische kweker: “Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging”

Biodiversiteit | Column | Verduurzaming

Waarom we véél meer boeren nodig hebben (en hoe we dat voor elkaar krijgen)

Advies | Biodiversiteit | Gifgebruik | Goede zorg voor iedereen | Leefbaarheid | Natuurbeheer | Verduurzaming | Waterbeheer | Woonomgeving

Het volk heeft gesproken: gif Round-up moet verboden worden

Dierenwelzijn | Sallandse ondernemers | Verduurzaming

Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske’s Erf in Heino

Meer berichten

Melkboer zonder koeien: Tom Grobben maakt plantaardige zuivel van Nederlandse soja

Generatie na generatie werd er op het land van de familie Grobben melkvee gehouden. Toen het de beurt was aan broers Tom en Bart om het boerenbedrijf over te nemen, werden ze geconfronteerd met de keuze: verdere intensivering, of het over een compleet andere boeg gooien?

Lees verder »

Fred Willemssen, biologische kweker: “Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging”

De naam Puur Origine verraadt precies waar de biologische kweker Fred Willemssen voor staat. “We telen met bijna geen hulpmiddelen en we gaan terug naar de basis”, zegt de eigenaar van de biologische kwekerij in Grubbenvorst. Lees hieronder meer.

Lees verder »

Waarom we véél meer boeren nodig hebben (en hoe we dat voor elkaar krijgen)

In 2040 kunnen we een heel ander landbouwsysteem hebben, weet Anne van Leeuwen. Zonder landbouwgif, kunstmest en monoculturen. En met méér boeren, in plaats van minder. Maar dan wel regeneratieve boeren die het landschap herstellen en hun gemeenschap van mensen, dieren, planten en microben voeden. Anne: “Op Bodemzicht zien we elke dag dat dit mogelijk is.”

Lees verder »

Het volk heeft gesproken: gif Round-up moet verboden worden

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen op Europees niveau het landbouwgif glyfosaat te verbieden. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up. Je krijgt er gele velden van. LTO roept op die snel onder te ploegen om discussie te voorkomen.

Lees verder »

Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske’s Erf in Heino

De nieuwe kraamopfokstal met kraambungalows is niet langer de enige blikvanger op Nieske’s erf in Heino. De muur van één van de andere gebouwen is tijdens de open dag (3 september) namelijk voorzien van een opvallende muurschildering. “De graffiti muur is heel mooi geworden. Deze muur ligt naast het plein en daarbij keek je altijd tegen een kale muur aan. Dat is nu dus duidelijk niet meer het geval”, vertelt Nieske Neimeijer.

Lees verder »

Grote onzekerheid overheerst bij boeren

Al voorafgaand aan het stranden van het Landbouwakkoord en de val van kabinet-Rutte IV heerste bij boeren grote onzekerheid over hun toekomst. Dat gaat gepaard met tal van sociale en psychische gevolgen, zoals burn-outklachten en financiële zorgen. Ook ervaren agrariërs dat hun autonomie onder druk staat en dat hun leefomgeving ingrijpend verandert, zonder dat ze daar invloed op kunnen uitoefenen.

Lees verder »

Marjolein de Rooij richtte de Vakbond voor Dieren op

Er leven ruim vijf keer meer dieren in de veehouderij dan mensen in Nederland. Deze dieren werken hard voor ons voedsel, maar hebben geen arbeidsrechten. Dat moet anders volgens Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren: “Alleen grote, vooruitstrevende en onorthodoxe maatregelen kunnen het immense leed van dieren in de veehouderij stoppen.”

Lees verder »

Moet de Zwitserse koe haar bel omhouden?

De Nederlandse Nancy Holten woont in Zwitserland en is daar een actie begonnen om de koeien van hun bel te ontdoen. Dat zal ze weten!

Lees verder »

Landschap Overijssel: Samenwerking met agrariërs

Een gezonde natuur is geen luxe of een hobby van enkele natuurliefhebbers. Het is de basis van ons bestaan. De biodiversiteit in het landelijk gebied is de afgelopen decennia drastisch teruggelopen en de kwaliteit van natuurgebieden staat onder druk. Frisse lucht en schoon water is een basisbehoefte voor onze gezondheid en ons welzijn! Dat vraagt om een duurzame wijze van produceren, zowel in de landbouw als de industrie.

Lees verder »

GemeenteBelangen Raalte: Kaartjes rond sturen en bedrijven een stempel geven vergroot de afstand tussen Haagse politiek en burgers

Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Raalte, maakt zich ernstig bezorgd over de verhoudingen tussen de politiek in Den Haag en de burgers en ondernemers in het land.

Lees verder »

Foto: Ida van den Enk boetelerveld rondom marienheem

Boetelerveld en Olst-Wijhese IJsseldelta stikstofgevoeliger dan gedacht: nog minder ruimte om intensief te boeren

De natuur is er nog slechter aan toe dan al gedacht werd, zegt de WUR. Dus moet de uitstoot van stikstof op sommige plekken nog verder omlaag dan al gedacht. Dat geldt ondermeer voor het Boetelerveld en de IJsseldelta tussen Zwolle en Deventer.

Lees verder »

Oproep aan politieke partijen: zo gaan we naar een gezond voedselsysteem

Sallander Paul Kortekaas van Triodos Bank doet een oproep aan de politieke partijen om tot een nieuw landbouwbeleid te komen.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.