Pieter Parmentier: Erfdelen: Sociaal, duurzaam en kleinschalig op voormalige boerenerven.

Erfdelen gaat over sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Erfdelen is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, maar is nu weer heel actueel.

Interessant? Deel het artikel

luttenberg hoeve boerderij wandelen

Erfdelen gaat over sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Erfdelen is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, maar de belangstelling ervoor is wel bijzonder.

Door Pieter Parmentier

Doelstellingen

U heeft misschien vorige maand het artikel in het Rabo Magazine gezien met de fraaie titel: “Erfdelen is een mooie bloem in het boeket met seniorenwoningen”. Nu is driekwart van de respondenten 50 plus maar wij zetten ons in voor alle leeftijden en dat is ook wat de meesten willen op hun erf. Daarnaast is bijna de helft alleenstaand !

Wat is erfdelen?

Erfdelen is ontwikkeld aan de keukentafel bij mij thuis omdat we in onze volgende levensfase graag: socialer, duurzamer, kleinschaliger en op het platteland wilden wonen. Omdat communicatie en kennisdelen mijn vak is, heb ik daarover een website gemaakt en voor ik het wist begonnen honderden belangstellenden enthousiast te reageren.

Veel interesse

Inmiddels hebben zich voor Erfdelen landelijk ruim 2400 belangstellenden gemeld, stuur ik nieuwsbrieven en met goedvinden van iedereen de deelnemerslijst waardoor er in de voorkeursregio’s groepen ontstaan, organiseren we samen met de regiocoördinatoren bijeenkomsten en is m’n vrijwilligerswerk dus best een drukke baan geworden.

Wat willen boeren?

Tegelijkertijd kwam ik erachter dat veel boeren willen/moeten stoppen en dat een deel van hun erven waarschijnlijk beschikbaar zullen komen. 1/3 van alle boeren in NB stopt in drie jaar!

Aankoop erven

Voordat zo’n erf gekocht kan worden, zijn er wat hobbels te nemen waaronder: het vinden van beschikbare/geschikte erven (verbazend gezien het voorgaande), gemeentelijke bereidheid (bestemmingsplan wijziging) en (groeps) financiering. Die financiering blijkt niet eenvoudig o.a. omdat het om een groepsinvestering gaat en omdat niet zeker is of de gemeente meewerkt met de wijziging van het bestemmingsplan.

Waarom

Redenen waarom wonen op het platteland nu in de belangstelling staat: tekort woningen, thuis werken, nadelen van de stad, elektrische fiets, autodelen, wonen in het groen, enz.

Interessante ontwikkelingen

  • In Lettele wordt met medewerking van de gemeente Deventer gewerkt aan de ontwikkeling van het eerste erf volgens het Erfdelen concept in Nederland.
  • Erfdelen behaalde een eervolle tweede plaats bij de Vastgoedmarkt Woon-Award ’21
  • Erfdelen is genomineerd voor de Challenge Doorstroming Prijs van de provincie Utrecht.
  • Samen met de Rabobank willen we een marktplaats voor vraag en aanbod van boerenerven opzetten.
  • Samen met de Wageningen University Research (WUR) gaan we onderzoek doen naar de bijdrage die Erfdelen en andere wooninitiatieven kunnen leveren aan het goede leven op het platteland.
  • Voor het programma Nieuwsuur zijn er onlangs in Lettele opnamen gemaakt met Erfdelen als een van de onderwerpen. De uitzending was op 6 december.
  • De gemeente Ede werkt aan drie Erfdelen proefprojecten.

 

Initiatiefnemer: Pieter Parmentier  website    E- mail parment@planet.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Pieter Parmentier: Erfdelen: Sociaal, duurzaam en kleinschalig op voormalige boerenerven.”

  1. Pingback: Erfdelen is een prima oplossing voor wonen op agrarische locaties - Hier in Salland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.