Berichten over: Noordmanshoek

NMO: Noordmanshoek is precies wat de samenleving nodig heeft

Natuur en Milieu Overijssel zou het ‘ontzettend zonde’ vinden als Noordmanshoek in Olst-Wijhe niet doorgaat. Het is een uniek plan, één van de eerste energietuinen van Nederland. Dit soort initiatieven is precies wat we als samenleving nodig hebben.

Lees verder »

Zet gemeente Olst- Wijhe definitief een punt achter bewonersinitiatief Noordmanshoek?

Al acht jaar zetten inwoners uit Wijhe zich vrijwillig in voor een duurzame en beleefbare invulling van de Noordmanshoek, een gebied van 25 hectare ten noorden van het dorp. Dit project zou een van de eerste Energietuinen van Nederland zijn.

Lees verder »

PvdA, GroenLinks en D66 Olst- Wijhe willen opnieuw om de tafel over de Noordmanshoek

De gemeenteraadsfracties van de PvdA, Groen Links en D66 willen dat het college van B. en W. van Olst-Wijhe opnieuw om tafel gaat met het bestuur van de stichting Noordmanshoek. De fracties dienen daartoe aanstaande maandag 22 april 2024 tijdens de raadsvergadering een amendement in.

Lees verder »

Dagklad: Taal noch teken

Dagklad columnist Marius Jaspers woonde weer een gemeenteraadsvergadering van Olst-Wijhe over de Noordmanshoek bij en zijn tenen kromden zo erg in zijn schoenen dat het erg pijnlijk werd.

Lees verder »

De Noordmanshoek: gemankeerd samenspel tussen overheid en samenleving

Columnist Fransjan de Waard, zelf bewoner van de unieke Aardehuis-wijk in Olst, sprak in de gemeenteraad in over de perikelen bij de totstandkoming van de nieuwe wijk Noordmanshoek in Wijhe. Hij ziet het afblazen van de Noordmanshoek als systeemfalen: een gemankeerd samenspel tussen overheid, markt en samenleving.

Lees verder »

In Winsum bouwt de kerk een Noordmanshoek

Als hooibalen zaten ze erbij, toen de Olst-Wijhese coalitie vragen kreeg over de Noordmanshoek waar hun wethouder op lompe wijze de stekker had uitgetrokken. In Winsum is het nota bene de kerk die precies zo’n plan wél van de grond krijgt. Ten behoeve van de samenleving. Daarmee is dit een verhaal én in ons dossier over Noordmanshoek én over de toekomst van kerkgebouwen.

Lees verder »

Watvinnie met Marius Jaspers

Watvinnie: functioneren gemeenteraden eigenlijk wel goed?

In Olst-Wijhe voelt de stichting Noordmanshoek zich geschoffeerd door het college en de coalitie, in Raalte vechten andere partijen GemeenteBelangen de tent uit. Tijd voor een goed gesprek over gemeenteraden.

Lees verder »

De Noordmanshoek in Wijhe vergroent, handjes gevraagd!

Vrijwilligers gezocht voor natuurwerkdagen!
Een plek voor en door Wijhenaren om te wonen, recreëren en leren, waar op een duurzame manier lokaal voedsel en energie wordt geproduceerd.

Lees verder »

De Noordmanshoek, Landgoed van de toekomst In Wijhe

Deze week heeft de gemeenteraad van Olst-Wijhe besloten om groen licht te geven voor de verdere ontwikkeling van landgoed De Noordmanshoek. Voor de gelijknamige stichting en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) een belangrijke mijlpaal. Het afsluiten van een eerste lange deel van een proces dat begon als een burgerinitiatief om voor de 25 ha grote Noordmanshoek een duurzame toekomst te maken.

Lees verder »

Natuur en Milieu Nederland: Eerste metingen EcoCertified Solar Label uitgevoerd

In de Energietuinen in Wijhe en Assen-Zuid is voor de eerste keer onderzoek verricht naar de natuurwaarden op een zonneveld om tot een EcoCertified Solar Label te komen.

Lees verder »

Gemeenteraad Olst-Wijhe positief over plan De Noordmanshoek en gaat daarmee akkoord

Gemeente Olst- Wijhe gaat akkoord met de verdere evaluatie van de Noordmanshoek en wil daarbij specifiek op het gebied van de participatie evalueren.

Lees verder »