Zet gemeente Olst- Wijhe definitief een punt achter bewonersinitiatief Noordmanshoek?

Al acht jaar zetten inwoners uit Wijhe zich vrijwillig in voor een duurzame en beleefbare invulling van de Noordmanshoek, een gebied van 25 hectare ten noorden van het dorp. Dit project zou een van de eerste Energietuinen van Nederland zijn.

Interessant? Deel het artikel

Noordmanshoek Wijhe
Noordmanshoek Wijhe

Ze bonden naast grondeigenaar gemeente Olst-Wijhe steeds meer partners, allen enthousiast over het eindbeeld: een landgoed van de toekomst, met maatschappelijke en sociale waarde, voor en door de Wijhenaar, met ruimte voor groen, lokaal voedsel, duurzame energie, recreatie en wonen. Nu is het college van Gemeente Olst-Wijhe van plan om eenzijdig de samenwerking op te zeggen.

Op het moment dat de plannen klaarliggen om de ontwikkelfase in te gaan, besluit de gemeente de samenwerking eenzijdig op te zeggen. Een uniek voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling en vele jaren aan werk dreigen verloren te gaan.

Burgerinitiatief Stichting De Noordmanshoek is enorm teleurgesteld in de gehele gang van zaken, zegt voorzitter Anton Kleine Schaars:

We hebben prachtige, plannen voor de samenleving, en staan in de startblokken die te realiseren. En dan wil de gemeente de stekker eruit trekken, op basis van onjuiste gronden. We snappen nog steeds niet waarom.

Van jarenlange goede samenwerking naar eenzijdige en onjuiste communicatie

In goede samenwerking met gemeente en partners ontstaat er vanaf 2016 voor de Noordmanshoek een uitgewerkt en haalbaar plan. In de loop van de tijd verandert de situatie een aantal keer, onder andere door het verzoek van de gemeente om extra woningen toe te voegen, waaraan de stichting constructief meewerkt. Na akkoord van de raad begin 2023 loopt de samenwerking steeds stroever. Met als grote klap de mededeling in november dat het college het plan over samenwerking in de vervolgfase afkeurt, terwijl betrokken partijen in de beleving waren deze richting in overleg met de gemeente te hebben afgesproken. In de onderbouwing lijkt informatie te missen, of argumenten niet overeen te komen met het perspectief van burgerinitiatief en haar partners als Natuur en Milieu Overijssel. In de hoop nader tot elkaar te komen doet de stichting vervolgens met partners een aangepast voorstel dat tegemoet komt aan de bezwaren van de gemeente. De gemeenteraad voert een aantal felle debatten, maar coalitie en oppositie blijven verdeeld.

Als Natuur en Milieu Overijssel werken wij al jaren samen met stichting De Noordmanshoek, gemeente en andere betrokkenen, om van dit unieke plan één van de eerste energietuinen van Nederland te maken. Dit soort initiatieven is precies wat we als samenleving nodig hebben. Ontzettend zonde als zo’n goed voorbeeld van hoe we duurzamer met onze leefomgeving omgaan, op deze manier aan de kant wordt gezegd.

Meer weten? Neem contact op met Wendy Vrielink

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.