Op Noordmanshoek zouden woningen komen, veel groen, een zonnepark. Maar in Olst en Wijhe wulle wie de auto op de oprit kunn’ zett’n, klonk de tegenwind vanuit de coalitie die er daarmee blijk van geeft geen idee te hebben politiek leiding te geven aan een samenleving die al wél aan het veranderen is. Behoorlijk wat jongeren willen niet eens meer een eigen auto, die zetten lieven een fruitboom voor het huis.
Kijk hieronder de talkshow Watvinnie van HierInSalland over dit thema. Lees onder de video verder, hoe op dit moment in Winsum precies zo’n project van de grond aan het komen is. Zelfs met Tiny Houses. Onder aanvoering van de kerk!!!
(tekst loopt door onder video)
Het is de Protestantse Gemeente in Winsum die op het plan kwam haar eigen grond beter te laten renderen. Op zo’n zeven hectare grond van de kerk komen betaalbare tiny houses en een voedselbos tussen de zonnepanelen. “Dat is een goed voorbeeld hoe kerken hun grond kunnen inzetten voor duurzame doelen,” zegt Carla Dik-Faber van GroeneKerken in Trouw.
De kerk zocht naar geld, want ook in Noord Nederland zijn de mensen niet meer zo kerkgaand. Het is in Winsum nog niet zo dat de kerk dicht gaat, maar met de hele parochie geld inleggen voor onderhoud, dat gaat steeds moeizamer. Hier in Salland ook. Pastoor Verweij laat weten dat bijvoorbeeld de actie Kerkbalans in Haarle dit jaar de helft opbracht ten opzicht van het jaar daarvoor.
Dat geld lijkt de kerk nu gevonden te hebben met middelen waar de politiek zich hier in Salland de handen niet aan durft te branden, ook al is er een enorme vraag naar: tiny houses, een voedselbos, inspiratietuin en zonnepanelen. Vooral die tiny houses vinden de kerkgangers en hun -bestuurders een goed plan. Want tiny houses zijn klein en goedkoop, dus bedoen je vooral mensen met een kleine beurs. Zo dat hier in Salland ook kunnen. Juist mensen met een kleine beurs komen met het bouwbeleid van de Sallandse gemeenten niet aan de bak. Hoe mooi is dat juist een kerk in dat gat springt!
In Salland lijken de aardse bestuurders namens God toch vooral ook naar opbrengst te kijken. De Pauluskerk is verkocht aan een projectontwikkelaar. Dat is geen charitatieve instelling. ,,Het is een uitstekende locatie en een aansprekend gebouw. Wij zien kansen voor een transformatie en een goede invulling voor het dorp. We willen zorgwoningen creëren in de kerk. Op de gronden eromheen zien wij ruimte voor woningbouw voor verschillende doelgroepen en in verschillende prijsklassen”, zegt Nikkels. De directeur zegt in De Stentor dat het om grofweg twintig woningen gaat. Qua prijs vast niet in de buurt van een tiny house.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Carla Dik-Faber van GroeneKerken noemt Winsum in Trouw “een lichtend voorbeeld”. Ze verwijst naar het Friese Reduzum voor nog zo’n voorbeeld. Daar doet de kerk wat hier Salland Zoemt van de grond probeert te krijgen. Samen met pachtboeren willen ze daar de weidevogel terug, wat begint met minder gif spuiten, kruiden de kans geven en minder eisen stellen aan de productie. Overigens is die manier van grondbeheer ook het meest waardevast. ASR, de grootste grondeigenaar van Nederland, geeft haar partners daarom korting op de pacht als ze er duurzaam mee omgaan. Dat ziet de kerk in Reduzum nu ook.
Dik Faber in Trouwe: “We zijn geen eigenaar van de aarde. De grond is ons in beheer gegeven, door God. De zorg is aan ons toevertrouwd, wij zijn geroepen goede rentmeesters te zijn.” Dat is nog eens andere taal. “Het hele landbouw- en voedselsysteem moet anders. Boeren zijn daar een schakel in. Kerken ook!”