De Noordmanshoek in Wijhe vergroent, handjes gevraagd!

Vrijwilligers gezocht voor natuurwerkdagen! Een plek voor en door Wijhenaren om te wonen, recreëren en leren, waar op een duurzame manier lokaal voedsel en energie wordt geproduceerd.

Interessant? Deel het artikel

Polinators 23114 bloemen

Dat is het toekomstbeeld voor de Noordmanshoek, de Energietuin van gemeente Wijhe. Dit najaar zetten wij een belangrijke volgende stap: er komt een voedselbospark van 0,9 hectare. En daarbij kunnen we wel wat extra handjes gebruiken!

Een voedselbos om te leren, beleven en eten

Het gaat nu echt van start: Energietuin De Noordmanshoek gaat vergroenen. Op het toekomstig landgoed komt een voedselbos, waar iedereen vrij kan wandelen en de verschillende soorten bomen en struiken kan leren kennen, beleven en proeven. Zo kunnen bezoekers alvast kennismaken het gebied en het voedselbos. Dit najaar worden er zo’n 2.000 bomen, bessenstruiken en heesters geplant, van ruim 60 verschillende soorten! En als alle plannen doorgaan, op termijn nog veel meer.

Vrijwilligers gezocht voor twee plantdagen

Help je ons mee om de bomen en struiken aan te planten? Wij organiseren hiervoor twee gezellige natuurwerkdagen:

  • 18 november
  • 25 november

De Natuurwerkdag is van 10.00 tot 15.00 uur. Je kan kiezen of je alleen in de ochtend of middag komt, of dat je de hele dag meehelpt. Je ontvangt gratis koffie, thee en een lekkere vegetarische lunch. Meld je snel aan, want er is een maximum van 20 vrijwilligers per dag. Mail daarvoor naar denoordmanshoek@hotmail.com

Op de natuurwerkdagen hoeven we niet van nul te beginnen, want op woensdag 15 november gaan leerlingen van de Sint Josefschool de eerste bomen planten tijdens de Nationale Boomfeestdag.

Wil je ons sponsoren?

Je kunt niet alleen heel praktisch bijdragen, maar ook financieel. De Noordmanshoek heeft zich aangesloten bij Treevember van de natuurorganisatie The Pollinators. Steun je dit initiatief, dan kan je een boom uit het voedselbos sponsoren via deze link.

Update verdere ontwikkelingen

Naast de stappen die we gaan maken rondom het aanplanten, zijn we vol in gesprek met de gemeente en SallandWonen voor de rest van de plannen. We verwachten komende maanden meer duidelijkheid te kunnen geven over de tijdslijn en vervolgstappen.

Energietuin de Noordmanshoek

Een Energietuin is een plek waar duurzame energieopwekking op creatieve wijze in de openbare, groene ruimte wordt ingepast. Stichting De Noordmanshoek ontwikkelde een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland, samen met onder andere de gemeente Olst-Wijhe, de Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel. Op dit moment wordt er door energiecoöperatie Goed Veur Mekare al voor 2.200 huishoudens aan stroom opgewekt in het gebied. De komende jaren komen daar ook zo’n 6 hectare voedselbos, een tuinderij, zo’n 70 duurzame woningen en mogelijkheden voor kleinschalige recreatie en educatie over groen en duurzaamheid. Zie de website van De Noordmanshoek voor meer informatie.

Vragen? Neem gerust contact op!

Bron: Natuur en Milieu Overijssel

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.