De Noordmanshoek, Landgoed van de toekomst In Wijhe

Deze week heeft de gemeenteraad van Olst-Wijhe besloten om groen licht te geven voor de verdere ontwikkeling van landgoed De Noordmanshoek. Voor de gelijknamige stichting en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) een belangrijke mijlpaal. Het afsluiten van een eerste lange deel van een proces dat begon als een burgerinitiatief om voor de 25 ha grote Noordmanshoek een duurzame toekomst te maken.

Interessant? Deel het artikel

Noormanshoek Wijhe
Noormanshoek Wijhe

Door de gemeente meegegeven kader: het moet duurzaam zijn en €45.000,- per jaar opbrengen. Even ter toelichting: Noordmanshoek is vlak na de eeuwwisseling aangekocht door de gemeente als beoogd bedrijven terrein. Om een aantal praktische redenen en de financiële crisis is die ontwikkeling stopgezet en de (dure) aankoop is door de gemeente weer afgeboekt naar agrarische waarde. Een miljoenen verlies.

Eind 2015 heeft een groep burgers gevraagd of zij er een mooi plan voor mochten ontwikkelen. De financiële vlag hing toen nog wat rooskleuriger te wapperen bij het gemeentehuis en leek de financiële opbrengst niet echt van belang. Maar de jaren daarna is dat gekanteld en werd de jaarlijkse opbrengst wel een nadrukkelijk eis.

Het zal duidelijk zijn dat er sprake moet zijn van lange adem om op het pad te blijven vanaf 2015 naar de besluitvorming op 6 februari 2023. Maar bezig gaan onder de paraplu van duurzaamheid zorgt voor een groeiend besef van de noodzaak en een bijpassend doorzettingsvermogen.

Voor dit soort processen zijn geen draaiboeken, maar het is goed om terug te kijken en belangrijke basiselementen mee te geven aan toekomstige initiatieven. Verreweg het belangrijkste om te onthouden is de juiste afstemming van burgers en de gemeentelijke organisatie. De Noordmanshoek had daarnaast de complicerende factor dat de gemeente ook eigenaar is van het gebied. Het is dan te simpel om als burger te roepen: maar de gemeente dat zijn we allemaal! Eigenaarschap en beleidsbewaking hangen geheel eigen en verschillende verantwoordelijkheden aan. Gedurende de afgelopen 7 jaar heeft dat verwarring, vertraging en soms conflicten opgeleverd. Maar er was wel het brede besef dat we samen naar iets moois op weg waren. Het bestuur van Olst-Wijhe besefte ook dat burgerparticipatie ook heel waardevol kan zijn en het siert een gemeente als een project ook tot een goed einde wordt gebracht. Dankzij dat leergeld en inzicht is er in het afgelopen jaar een constructieve, effectieve en innige samenwerking ontstaan tussen de stichting en de ambtelijke organisatie van de gemeente.

Nadat in januari 2021 de stichting het businessplan had ingeleverd bij de gemeente werd het een klein half jaar erg stil. Tot eind juni van dat jaar het college met vraag kwam of er niet meer woningbouw op Noordmanshoek gerealiseerd kon worden. Het najaar van 2021 is de basis gelegd voor de hiervoor genoemde innige samenwerking. Enerzijds door de erkenning dat de stichting een waardevol plan had ontwikkeld en anderzijds het besef dat ook hier in de gemeente veel, vaak jonge, mensen op zoek zijn naar een woning.

Direct in het nieuwe jaar, 2022, is in een goed georganiseerd co-creatie met de gemeente het onderzoek naar meer woningbouw, binnen de kaders van het ingeleverde businessplan, van start gegaan. Concreet betekende de samenwerking dat bij elk specifiek overleg de ambtenaren van het betreffende beleidsterrein ook meedachten. Binnen de ambtelijke organisatie werden de zaken rondom De Noordmanshoek ook strak gecoördineerd. Dat resulteerde in een afgerond onderzoek met breed gedragen resultaten. De ambtelijke organisatie hoefde nu niet op zoek naar de risico’s of in de beoordelende stand te gaan staan. Dit is een gezamenlijk product, beoordeeld en getoetst tijdens het proces.

Dit gaan we vast houden is het vervolgtraject, want we zijn er nog niet. Een bouwproject van 70 woningen, biobased, energieneutraal gaat weer een heel nieuwe dynamiek toevoegen. Het besluit van de gemeenteraad heeft de weg vrij gemaakt om al wel de “groene” ontwikkeling in gang te zetten. De grond gaan voorbereiden op biologische gebruik, landschapselementen verder uitwerken en dit jaar beginnen met aanplanten. Nog veel te doen, met NMO aan onze zijde.

Dit landgoed heeft een hele lange oprijlaan, maar bij het oprijden is het genieten al begonnen. Binnenkort wordt de coöperatie De Noordmanshoek opgericht, waarna inwoners van Olst-Wijhe kunnen aanhaken en de komende fase, wat betreft natuur, voedsel en wonen, gaan meedenken op weg naar het landgoed van de toekomst.

Website Noordmanshoek

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.