Berichten over: glyfosaat

boetelerveld gif sallandzoemt

Almelo vraagt boeren te stoppen met glyfosaat

De gemeente Almelo gaat boeren vragen geen glyfosaat meer te gebruiken. Verbieden kan de raad niet, maar een motie van Liesbeth ter Haar-Tulp van het CDA haalde een ruime meerderheid boeren te stimuleren af te stappen van het landbouwgif.

Lees verder »

Verkoop meeste landbouwgif blijft onverminderd hoog

In 2022 werd voor vier procent minder aan bestrijdingsmiddelen verkocht. Maar die dalende trend geldt niet voor de meest gebruikte giffen. Verkoop van middelen met PFAS-stoffen nam zelfs toe met meer dan dertien procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkoopcijfers van bestrijdingsmiddelen van het CBS.

Lees verder »

boetelerveld gif sallandzoemt

Salland deze Week: Gif spuiten in natuur- en drinkwatergebieden, van de provincie mag het allemaal

De provincie staat gewoon toe dat drinkwatergebieden vergiftigd worden met landbouwgif. Boeren kunnen ongehinderd gif gebruiken naast Natura 2000-gebieden en op locaties waar drinkwater gewonnen wordt! Zoals op de flanken van de Sallandse Heuvelrug, de Lemelerberg en tegen het Boetelerveld aan. Daarom heeft Natuur en Milieu een klacht ingediend bij Europa, dat landen verplicht om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden en beschermde Natura 2000-gebieden te stoppen of te minimaliseren.

Lees verder »

Salland deze week: Natuur en Milieu wil verbod op verkoop meest giftige bestrijdingsmiddelen

De verkoop van de meest giftige bestrijdingsmiddelen blijft onverminderd hoog. Natuur en Milieu wil een verbod op de productie: “We moeten voor de gezondheid van ons allen af van al die gifstoffen die terecht komen in onze directe leefomgeving.” Bioboeren laten al sinds jaar en dag zien dat het ook zonder gif kan. Die hebben nog wormen en pieren in de grond.

Lees verder »

NGO’s starten juridische procedure tegen de hergoedkeuring van glyfosaat door de EU

Een consortium van zes NGO’s – PAN Europe, ClientEarth (EU), Générations Futures (Frankrijk), GLOBAL 2000 (Oostenrijk), PAN Germany en PAN-Nederland – is officieel een juridische uitdaging gestart tegen het recente besluit van de Europese Commissie om glyfosaat opnieuw goed te keuren.

Lees verder »

Adema past liever een artikel aan, dan zijn eigen gedrag op landbouwgif

Adema wil dat we een tekst aanpassen, maar gaat niet in op onze vraag een eerlijk antwoord te geven waarom de Kamer niet volgt om tegen glyfosaat te stemmen. Wat kan zo’n minister het volk ook wat schelen.

Lees verder »

Adema verdedigt zijn ‘nee’ tegen glyfosaat met verwijzing naar zijn christen zijn

Verreweg de meeste landen in de Europese Unie zijn tegen glyfosaat. Slechts drie landen zijn voor. De rest onthield zich deze week van stemming voor nog eens een goedkeuring van het landbouwgif voor tien jaar. Democratisch gezien weet je de uitkomst dan wel. Toch?

Lees verder »

Duurzaamheidscoalitie en Salland Zoemt hopen dat landbouwgif glyfosaat deze keer wel verboden wordt

Europa stemt donderdag – 16 november – weer over een verbod op glyfosaat. Dit middel dat groene velden geel kleurt, wordt in verband gebracht met neurologische ziektes als parkinson, maar ook met kanker. Vooral boeren die het gebruiken lopen groot risico.

Lees verder »

Bioboer Overesch: Glyfosaat soap

Biologische boer Jan Overesch is zeer teleurgesteld over het kabinetsbesluit om bij het Europees parlement blanco te stemmen voor het verbod op bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Lees verder »

Christelijke Adema negeert democratie en onthoudt zich van een stem tegen landbouwgif glyfosaat

Slechts drie procent van Europa is voor het landbouwgif glyfosaat. Toch heeft de Europese Unie gisteren geen besluit genomen over een verbod op het gif dat dode akkers produceert en hoogst waarschijnlijk parkinson (ook bij gebruikende boeren) veroorzaakt.

Lees verder »

Al meer dan twee miljoen mensen ondertekenden de petitie tegen uitstel van het verbod op Glyfosaat

Glyfosaat staat bekend als het pesticide dat bijen doodt. Maar het is niet alleen schadelijk voor bijen. Toch dreigt de Europese Raad eerdaags een verbod op dit gif uit te stellen onder druk van lobbyisten. Teken daarom deze petitie. Ondanks een Kamermeerderheid die wil dat Nederland niet voor uitstel van deze wet zal stemmen, heeft het kabinet besloten blanco te stemmen. Dus nog veel meer steun gewenst voor deze AVAAZ petitie. Teken nu!

Lees verder »