Raalte staat te boek als een gemeente waar de volksvertegenwoordigers landbouwgif niet zo veel kan schelen. Ondanks alle signalen dat je er neurologische ziektes als parkinson van krijgt is de raad in grote meerderheid voor gebruik van gif. Het CDA wil nog niet eens een moreel appèl op boeren doen wat minder gif te gebruiken.
Het CDA bij buurman Olst-Wijhe kreeg wel een motie van dien aard door de raad. Voor bestuurders van Olst-Wijhe is deel 1 van dit artikel daarom interessant: wat kun je als bestuur doen om landbouwgif tegen te gaan.
Voor burgers van Raalte is het tweede deel van dit artikel van belang. Daar wordt uitgelegd dat de grondwet zegt dat volksvertegenwoordigers jullie moeten beschermen en dat de relatie landbouwgif-pesticiden zoals in Frankrijk en Duitsland al onderkend, genoeg bewijsmateriaal kan zijn voor individuele gevallen van neurologische ziektes en kankers. Je kunt raadsleden dus voor de rechter slepen.
1 Wat een gemeente kan doen
Door Natuur & Milieu
De afgelopen maanden hebben Urgenda en Natuur & Milieu samengewerkt aan een handleiding voor gemeenten voor het reguleren van bestrijdingsmiddelen.
We werden namelijk steeds vaker benaderd door gemeenten die aangaven: wij willen onze burgers beschermen, maar wat kunnen we doen? Ook zagen we dat gemeenten wezen naar provincies, het Rijk of waterschappen om in te grijpen, in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Om die reden is de gemeentelijke handleiding ‘Regulering Bestrijdingsmiddelen tot stand gekomen. Het beschrijft, in leesbare taal, alle juridische handvatten die gemeenten hebben om hun inwoners te beschermen tegen de gevolgen van bestrijdingsmiddelen.
2 Hoe je raadsleden voor de rechter kunt slepen
Door Salland Zoemt
Salland Zoemt stuurde alle raadsfracties van Raalte, Olst-Wijhe en Dalfsen een brief waarin we om hun standpunt ten aanzien van landbouw dachten, vanuit het gegeven dat een gemeente de gezondheid van de burger moet bewaken. We kregen één boze reactie en een ondersteunende reactie terug. De rest zullen we er in verkiezingstijd nog eens naar vragen.
De verplichting van de overheid om zorg te dragen voor de volksgezondheid staat in artikel 22 van de Grondwet van Nederland. Dit artikel valt onder het hoofdstuk ‘Grondrechten’. Daarin staat (lid 1): De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Lid 1 van artikel 22 legt expliciet vast dat de overheid verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen die de volksgezondheid bevorderen. Dit is een algemene zorgplicht. De overheid richt zich op het scheppen van randvoorwaarden, zoals preventieve maatregelen.
Tijdens de coronapandemie heeft dit artikel een basis geboden voor maatregelen zoals vaccinatiecampagnes, quarantainebeleid en het inrichten van zorgcapaciteit.
De Algemene Bekendheid
Het begrip “algemene bekendheid” houdt in dat feiten die zo algemeen bekend zijn dat ze als vanzelfsprekend worden aangenomen, niet afzonderlijk hoeven te worden bewezen. Dit volgt uit de algemene regels van bewijsvoering in het strafrecht, zoals opgenomen in het Wetboek van Strafvordering.
Wetboek van Strafvordering, Artikel 149 stelt dat de rechter alleen feiten mag gebruiken die zijn bewezen, maar feiten van algemene bekendheid hoeven niet expliciet met bewijsmiddelen te worden gestaafd.
Een feit van algemene bekendheid is een feit dat zo algemeen bekend is dat niemand er redelijkerwijs aan twijfelt.
Voorbeeld: Het verband tussen meeroken en een verhoogd risico op kanker wordt door wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke acceptatie als algemeen bekend beschouwd. Hierdoor hoeft dit in een strafzaak niet afzonderlijk bewezen te worden als het relevant is voor de casus.
In zowel Frankrijk als Duitsland zijn neurologische ziektes al gekoppeld aan landbouwgif. In die landen spreken ze dus al van ‘algemene bekendheid’. Daaruit volgt dat de overheid moet optreden om onze gezondheid te beschermen.
Samenvatting
- De overheid moet de samenleving een gezonde omgeving aanbieden
- Gemeenten kunnen daarin veel meer doen dan ze vaak denken
- Als volksvertegenwoordigers hun plicht verzaken kunnen ze door burgers voor de rechter gesleept worden.
- Landbouwgif wordt in Frankrijk en Duitsland al gezien als ‘algemeen bekend’ ten aanzien van neurologische ziektes.
Aanpak van de Lelie teelt ,waar veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden ,zou al een mooi begin zijn.
Interessant, dat tweede deel ( en het eerste ook wel).
Ik weet, volgens mw.Hofstede van XR zal het wel een soort stropop argument zijn, maar toch;
Zouden de opstellers eens een proefproject willen starten, zo mogelijk ism Urgenda en Natuur en Milieu?
En mocht dat succesvol zijn, ook een proces tegen de overheid omdat ze nalaat om ons afdoende te beschermen tegen de gevolgen van, bijvoorbeeld obesitas, geluidsoverlast en fijnstof..
En dan wel een proces tegen de raadsleden van Raalte…..