Almelo vraagt boeren te stoppen met glyfosaat

De gemeente Almelo gaat boeren vragen geen glyfosaat meer te gebruiken. Verbieden kan de raad niet, maar een motie van Liesbeth ter Haar-Tulp van het CDA haalde een ruime meerderheid boeren te stimuleren af te stappen van het landbouwgif.

Interessant? Deel het artikel

boetelerveld gif sallandzoemt
Glyfosaat aan de voet van het Boetelerveld

Glyfosaat zit in Roundup dat gebruikt wordt om gewas op een land dood te spuiten voordat de boer het ploegt. Meestal gaat het om gewassen die de boer verplicht is na de oogst te zaaien: vanggewassen genoemd. Deze gewassen moeten uitspoeling van stikstof naar de bodem en het grondwater voorkomen. Maar door gebruik van Roundup spoelt het glyfosaat uit…

“Gebruik ervan kan een negatief effect hebben op de volksgezondheid en op het milieu,” staat in de motie van Ter Haar-Tulp. Hoogstwaarschijnlijk kan het ons zenuwstelsel aantasten, waardoor onder boeren en hun familie veel parkinson voorkomt. In Frankrijk is dat al een beroepsziekte, daar zijn hogere concentraties parkinson op precies dezelfde plekken als waar wijnboeren het gif spuiten. Duitsland gaat er ook een beroepsziekte van maken, zodat boeren met deze neurologische ziekte meer overheidssteun kunnen krijgen.

Liesbeth ter Haar-Tulp kent in haar nabije omgeving ook mensen met parkinson, wat haar op het idee bracht een moreel appèl op boeren te doen met spuiten te stoppen. “Zou je misschien niet verwachten van het CDA” zegt ze, “maar een moreel appèl past dan wel weer heel goed bij onze partij!”

Ter Haar-Tulp sluit bij haar motie aan bij de brandbrief van 159 onafhankelijke wetenschappers aan de ministeries van Volksgezondheid, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat leidde tot de opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de relatie tussen glyfosaat en parkinson. Daarnaast is aan het RIVM een opdracht verstrekt tot het uitvoeren van onderzoek naar gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen in de breedte op omwonenden en agrarische ondernemers en naar neurologische aandoeningen in het bijzonder.

Almelo had al een verbod op Roundup ingesteld voor pachters met kortlopende contracten. Op lange pachtcontracten kun je de regels niet wijzigen. Die duren soms zolang de boer boert en kunnen zelfs niet open gebroken worden als via erfrecht een opvolger verder boert.

Omdat een verbod er niet in zit, doet Almelo nu een moreel appèl op de boeren. In de motie wordt de boeren ook op alternatieven gewezen: “In de loop der jaren zijn betere, milieuvriendelijkere alternatieven ontwikkeld om het zogenaamde vanggewas in weilanden te vernietigen. Te denken valt hierbij aan mechanische inzet met de frees of schijveneg.”

Het CDA wijst er in de motie overigens ook op dat Almelo de groenste gemeente van Nederland wil worden, daarom heet de motie ook ‘groen is niet geel’.

Er komt nu of een brief aan alle agrarische ondernemers of een ronde tafel gesprek met bijvoorbeeld de ervencoaches een moreel appèl op de agrarische ondernemer te doen het middel glyfosaat niet te gebruiken en hen te wijzen op milieuvriendelijke alternatieven.

Liesbeth ter Haar – Tulp, raadslid CDA Almelo

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Almelo vraagt boeren te stoppen met glyfosaat”

 1. Avatar

  Wat een geweldig nieuws. Je hoeft niet te wachten totdat iemand je de wet voorschrijft.
  Eigen inzicht en verantwoordelijkheid voor je eigen leven en die van anderen en van alles dat leeft.
  Heel erg mooi en veel respect voor.
  Wie volgt?

  1. Avatar

   Wat een vreselijke symbool politiek!
   Wijnboeren in Frankrijk misschien. Maar daar worden fungicides en insecticides gespoten met een boomgaard spuit. Dit is een veredelde ventilator. In Nederland zijn de spuiten gekeurd en werken heel wat secuurder zonder verwaaiing. Het stoort me dat tegenstanders van glyfosaat allerlei wazige onderzoekjes er bij halen die totaal niet relevant zijn. Waaronder de zeer gewaardeerde hoogleraar Bas Bloem. Echter dient hij wel bij zijn eigen vakgebied te blijven.
   Heb zelf veel proffesioneel met glyfosaat gewerkt en het is 1 van de meest veilige middelen in de medicijnkast van de boer!

 2. Redactie

  Hallo Jan,
  Als we er met een gelijksoortig gestrekt been in gaan als jij, zou de eerste zin zijn: Wat een ontiegelijk domme reactie van die Jan Lucas.

  Dat jij professioneel met glyfosaat werkte zegt helemaal niks over glyfosaat.
  Wil jij in reactie een link geven naar ‘die wazige onderzoekjes’ die totaal niet relevant zijn? Want zonder die link kan iedereen altijd alles roepen en feitenloze schreeuwers hebben altijd gelijk omdat ze de waarheid naast zich neerleggen. Populistisch leiders als Wilders hanteren die werkwijze.

  Kun je aangeven waar Bas Bloem buiten zijn vakgebied treedt? Dat vereist een omschrijving van zijn vakgebied en een omschrijving van waar hij daar buiten treedt. Want zonder die verduidelijking kan iedereen altijd alles roepen en feitenloze schreeuwers hebben altijd gelijk omdat ze de waarheid naast zich neerleggen. Populistisch leiders als Wilders hanteren die werkwijze.

  Graag zien we jouw reactie hieronder verschijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.