Laatste berichten Noordmanshoek

Meer berichten

Dagklad: Noordmanshoek Wijhe (slot)

Dagklad columnist Marius Jaspers is totaal teleurgetsteld in de politiek van de gemeente Olst- Wijhe.

Lees verder »

Zet gemeente Olst- Wijhe definitief een punt achter bewonersinitiatief Noordmanshoek?

Al acht jaar zetten inwoners uit Wijhe zich vrijwillig in voor een duurzame en beleefbare invulling van de Noordmanshoek, een gebied van 25 hectare ten noorden van het dorp. Dit project zou een van de eerste Energietuinen van Nederland zijn.

Lees verder »

Dagklad: Taal noch teken

Dagklad columnist Marius Jaspers woonde weer een gemeenteraadsvergadering van Olst-Wijhe over de Noordmanshoek bij en zijn tenen kromden zo erg in zijn schoenen dat het erg pijnlijk werd.

Lees verder »

De Noordmanshoek: gemankeerd samenspel tussen overheid en samenleving

Columnist Fransjan de Waard, zelf bewoner van de unieke Aardehuis-wijk in Olst, sprak in de gemeenteraad in over de perikelen bij de totstandkoming van de nieuwe wijk Noordmanshoek in Wijhe. Hij ziet het afblazen van de Noordmanshoek als systeemfalen: een gemankeerd samenspel tussen overheid, markt en samenleving.

Lees verder »

Dagklad: Wissel!

Dagklad columnist Marius Jaspers ergerde zich kapot in het gemeentehuis van Olst- Wijhe.

Lees verder »

In Winsum bouwt de kerk een Noordmanshoek

Als hooibalen zaten ze erbij, toen de Olst-Wijhese coalitie vragen kreeg over de Noordmanshoek waar hun wethouder op lompe wijze de stekker had uitgetrokken. In Winsum is het nota bene de kerk die precies zo’n plan wél van de grond krijgt. Ten behoeve van de samenleving. Daarmee is dit een verhaal én in ons dossier over Noordmanshoek én over de toekomst van kerkgebouwen.

Lees verder »

Van woondroom naar realiteit: Hoe zet je een woongemeenschap op? 

De behoefte aan gemeenschappelijke woonvormen groeit. Maar het realiseren van een woongemeenschap is vaak nog ‘zwemmen tegen de stroom in’. Het is al niet makkelijk om een woning te vinden, maar het is nog altijd makkelijker om een woning te bemachtigen in je uppie in een anonieme wijk dan in een collectief geheel. Toch kan het, en komen er ieder jaar nieuwe woongemeenschappen bij. Deze mensen gingen ons voor en geven ons zwemvliezen om de stroming te trotseren.

Lees verder »

Lokaal energie en geld laten rondstromen

Zonnepark Noordmanshoek in Wijhe is lokaal eigendom. Bewoners hebben geld gestoken in de oprichting en financiering en inmiddels nemen 25 lokale particulieren stroom af. De winst uit dit en toekomstige lokale parken gaat naar een duurzaamheidsfonds, waaruit we duurzame initiatieven van verenigingen en partijen in Olst-Wijhe kunnen steunen.

Lees verder »

De Noordmanshoek, Landgoed van de toekomst In Wijhe

Deze week heeft de gemeenteraad van Olst-Wijhe besloten om groen licht te geven voor de verdere ontwikkeling van landgoed De Noordmanshoek. Voor de gelijknamige stichting en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) een belangrijke mijlpaal. Het afsluiten van een eerste lange deel van een proces dat begon als een burgerinitiatief om voor de 25 ha grote Noordmanshoek een duurzame toekomst te maken.

Lees verder »

‘Toekomstvisie Kracht van Salland’ ziet modernere Sallander dan ‘auto voor de deur’

De Sallander is traditioneel, maar dat is aan het veranderen. Ook op het gebied van wonen verandert de Sallander. Dat leest Anton Kleine Schaars in de Toekomstvisie van Salland, opgesteld door De Kracht van Salland. Hij ziet daarin alle reden Noordmanshoek ook te ontwikkelen met het oog op die veranderende toekomst.

Lees verder »

Salland deze week: een Sallander parkeert zijn auto voor de deur…

Gemeentebelangen en VVD Olst-Wijhe willen van burgerplannen Noordmanshoek af. Een Sallander wil immers zijn auto voor de deur en plant zich voort onder een zwarte deken van paardehaar…

Lees verder »

Opnieuw relevant: Een woonwijk bouw je niet alleen voor een dak boven je hoofd, maar voor een gezonde samenleving

Op uitnodiging van Het Oversticht en de provincie gingen bestuurders en professionals in gesprek over hoe te sturen op de toename van natuurwaarden binnen gemeenten, projecten of in de provincie? Hoe doe je dat in een speelveld met veel belangen en ambities?

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.