Meer berichten

In Winsum bouwt de kerk een Noordmanshoek

Als hooibalen zaten ze erbij, toen de Olst-Wijhese coalitie vragen kreeg over de Noordmanshoek waar hun wethouder op lompe wijze de stekker had uitgetrokken. In Winsum is het nota bene de kerk die precies zo’n plan wél van de grond krijgt. Ten behoeve van de samenleving. Daarmee is dit een verhaal én in ons dossier over Noordmanshoek én over de toekomst van kerkgebouwen.

Lees verder »

Sluiting van de Sint Sebastianuskerk in Haarle   

Sint Sebastianus is patroonheilige van de Haarlese geloofsgemeenschap. Op 21 januari 2024 viert de parochie Sint Sebastianus zijn naamdag. Op deze dag vindt ook de slotviering plaats in deze kerk.

Lees verder »

Extra ondersteuning voor monumenteigenaren in Overijssel

Het Cultuurfonds voor Monumenten Overijssel wordt per 1 januari 2024 aangevuld met een waardevolle bijdrage van €1.575.000. Eigenaren van gemeentelijke monumenten of karakteristieke en beeldbepalende panden in Overijssel kunnen nu extra ondersteuning krijgen.

Lees verder »

kerk luttenberg

Salland deze Week: Het kerkenscenario voor een ander gemeentehuis

Raalte heeft een nieuw gemeentehuis nodig. En kerken staan leeg of komen leeg te staan. Een en een is al snel meer dan twee, ontdekt Herman Holtmaat als hij er even over nadenkt. Luttenberg bewijst hoe je openbare gebouwen een nieuwe functie kunt geven.

Lees verder »

kerk

Overijssel biedt aan: leerlijn Behoud het Overijsselse kerkgebouw

Vind jij iets van de toekomst van de toekomst van de kerk in jouw dorp? Dan kun je nu een cursus volgen om je er mee te bemoeien.

Lees verder »

CDA Raalte: Kerkgebouwen hebben een belangrijke plek in onze dorpen

De fractie van CDA Raalte is bezorgd over de vergaande plannen die er zijn om steeds meer kerkgebouwen in de gemeente Raalte te sluiten voor kerkvieringen. Ook de moeite die kerken hebben om hun exploitatie rond te krijgen, zeker in deze tijden van hoge energiekosten, baart ons zorgen. Daarom stelt het CDA vragen aan het college van B&W.

Lees verder »

Wat doen we met de vrijkomende kerken in Salland

Vele kerken in Salland staan op de nominatie om hun functie kwijt te raken. Wat moet er dan met deze meestal monumentale en beeldbepalende gebouwen gebeuren?

Lees verder »

Overijsselse leerlijn ‘Behoud het Kerkgebouw’

In Overijssel komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat deze gebouwen behouden blijven voor de toekomst van het kerkdorp en biedt daarom de leerlijn Behoud het Overijsselse kerkgebouw aan. In deze leerlijn ga je aan de slag met toekomstplannen voor jouw kerkgebouw. Daarbij krijg je hulp van experts.

Lees verder »

In Limburg zijn ze aardig op stoom kerken een andere functie te geven

In Salland worden de komende jaren bijna alle kerken aan de dienst onttrokken. Er zijn immers (zo goed als) geen kerkgangers meer. HierinSalland kijkt in de rubriek ‘Toekomst van kerkgebouwen’ wat je zoals met een kerk kunt.

Lees verder »

Een brasserie in de kerk: iedereen blij!

Brasserie Abshoven: een restaurant in een kerk in Limburg. In Salland ligt zo’n omvorming nog heel gevoelig. Maar als je rondkijkt in de rest van Nederland is er veel mogelijk. En zijn mensen er tevreden mee. Oud Raaltenaar Jan Meijer maakte al voor diverse kerken in Limburg constructieberekeningen voor de nieuwe functies.

Lees verder »

Van religieus erfgoed naar nieuwe invulling: herbestemming van kerken

Overal in Nederland staan kloosters en kerken te koop. Je moet niet gek kijken als tussen Deventer en Zwolle alleen de Kruisverheffing in Raalte nog open is voor het geloof. Daarom wordt er – vooral achter de schermen – stevig overlegd over de toekomst van kerkgebouwen.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.