Als donderslag bij heldere hemel was daar ineens het besluit van de Heilig Kruis Parochie dat alle kerken in de dorpen dicht moesten. Op de basiliek de Kruisverheffing na. Er kwamen te weinig mensen in de kerk, kosten en baten gingen uit de pas lopen. Het bisdom haf gesproken.
Inmiddels is een aantal Sallandse kerken uit de eredienst gehaald. Anderen moeten volgen. Maar er kwam opstand. Waar bemoeit het bisdom zich mee. En wat een Roalter Wind dat alleen de Kruisverheffing open mag blijven. Een evaluatierapport adviseert er nog eens goed over na te denken.
Klik hier om de enquête in te vullen
Historie
Deze kerken zijn ooit opgericht door de betreffende parochianen. Hierbij werd vaak een bouwpastoor aangesteld, die zorgde dat er geld op tafel kwam om de kerk te bouwen en vaak met lokale aannemers gebouwd werd. De volledige financiering gebeurde dus vanuit de betreffende parochie, zonder financiële steun van de (aarts)bisdommen.
Ook de exploitatie en het onderhoud van de kerk kwam volledig voor rekening van de parochies door collectes, giften van parochianen en via de jaarlijkse actie Kerkbalans.
Huidige situatie
Door de ontkerkelijking en tekort aan priesters besloten steeds meer parochies tot samenwerking, onder de paraplu van de bisdommen. Deze bisdommen kregen de kerken voor niets in de schoot geworpen, maar denken nu het grote geld binnen te halen door kerken te verkopen aan projectontwikkelaars.
Zo was er bij de sluiting van de Pauluskerk in Raalte Zuid veel steun voor de oprichting van een Knarrenhof, een woonvorm voor wat oudere mensen, iets wat dus ten goede kon komen aan de directe omgeving. Maar ook her werd voor het grote geld gekozen.
Overname door gemeenten
Er zijn gevallen bekend, waar gemeenten voor €1 een kerk van het bisdom konden kopen om er een sociale bestemming aan te geven. Een behoorlijk risico, omdat exploitatie en onderhoud van dergelijke kapitale gebouwen kostbaar zijn, vaak is er ook sprake van achterstallig onderhoud.
Een lichtpuntje is dat de nog te verkopen kerken in Salland allemaal monumenten zijn, zodat er ruime subsidies beschikbaar zijn voor onderhoud en restauratie.
Probleem voor de gemeenten is echter dat de financiële toestand voor hen bijzonder onzeker is. Ze krijgen van de hogere overheden steeds meer op hun bordje, zonder dat dat voldoende gefinancierd wordt.
Meer HierInSalland artikelen over kerksluitingen in Salland
Enquête
In deze enquête stellen wij de volgende vragen.
- Ieder dorp moet zijn eigen katholieke kerk houden!
- In de katholieke kerk is het bisdom de baas, dus moeten de Sallandse katholieken daar naar luisteren
- Het kerkgebouw is ook voor een dorp van belang, dus moet ook het dorp inspraak hebben
- We kunnen voor de eredienst ook wel naar Raalte
- Eén Sallandse kerk is prima, maar de Raalter basiliek is te duur om open te houden. Er moet een andere kerk openblijven
- In de kerk kan ook wel iets anders gedaan worden, met daarnaast op zondag de eredienst
- Laten we de kerken ombouwen tot appartementen voor eenpersoons huishoudens
- In de kerk kan mooi een dorpskroeg, biljartzaal, een bibliotheek en andere belangrijke sociale zaken voor het dorp. Dat wat daar nu al voor is, kan mooi omgebouwd orden tot woonruimte.
- De kerken die aan de eredienst onttrokken worden moeten door het bisdom voor €1 aan de gemeente verkocht worden voor sociale herbestemming
Sluitingsdatum van deze enquête: 31 maart 2025
Klik hier om de enquête in te vullen