Paar tientjes meer betalen voor zonnepanelen is best eerlijk

Vandebron is de eerste energiemaatschappij die eigenaren van zonnepanelen mee laat betalen voor de kosten die ze hebben als er veel stroom geleverd wordt terwijl de vraag klein is. Best eerlijk! Panelen blijven trouwens ook dan veel goedkopere stroom leveren.

Interessant? Deel het artikel

zonnepanelen

Vandebron is een compleet groene energieleverancier. Ze produceren van wind en zon, ook van zon van de panelen van klanten. Maar die laatste stroom, die van klanten, wordt vooral geleverd op het moment dat de zon veel schijnt. Dat is het meest aan de hand zo aan het begin van de middag, net het moment dat we de minste stroom nodig hebben. Al helemaal omdat dan dus de zon schijnt, maar ook omdat dan de kans het grootst is dat we niet thuis zijn.

Nu hebben eigenaren van zonnepanelen veel financieel voordeel. Ze hebben met hun panelen gratis stroom, in zeven jaar is daarom de aanschaf van zo’n paneel terugbetaald. Maar dat is vooral omdat de overheid er subsidie bij doet. Saldering heet dat. Die saldering gaat er af omdat de panelen goedkoper zijn geworden en je nog steeds binnen zeven jaar de aanschaf terug verdiend hebt, binnen vijf jaar zelfs!

Als je dus aan de ene kant steun krijgt voor aanschaf waar je uiteindelijk zelf beter van wordt, lijkt het te billijken dat je aan de andere kant dan ook wel weer meebetaalt als er kosten gemaakt moeten worden. Nu is het je buurman zonder panelen die daarvoor meebetaalt. Je kunt je overigens afvragen of de buurman sowieso niet meer moet meebetalen aan de wedstrijd de klimaatverandering tegen te houden omdat hij geen panelen heeft, maar laten we die wedstrijd maar niet aangaan.

De verwachting is dat andere leveranciers Vandebron gaan volgen. Als ze dan maar wel dat geld gaan gebruiken voor ontwikkelingen richting de toekomst, want de ongelijkheid in stroom produceren en de behoefte aan stroom is eenvoudig op te lossen. Theoretisch eenvoudig in elk geval, want er moet wel weer een hele infrastructuur voor aangelegd worden.

Op huisniveau moet je dan denken aan accu’s: de thuisbatterij of de accu van je auto, gecombineerd met een slimme laadpaal. Daar kun je dan die op dat moment niet nodige middagstroom in opslaan om hem ’s avonds te gebruiken. In zo’n autoaccu kan over tien jaar misschien wel voor duizend kilometer stroom, die heb je bijna nooit nodig.

Als iedereen dat op den duur thuis goed geregeld heeft, kun je ook op wijkniveau met elkaar delen. Dat jij nog wel wat stroom overhebt voor de buurjongen die dol is op gamen of voor de klusser even verderop met al z’n gereedschap op accu.

Salland

In die ontwikkeling loopt Nederland technisch gezien voorop, ook dankzij onderzoeken van de UT en Saxion, én dankzij projecten van Endona, de Aardenhuizen en ’t Natuurlijk Huus. Maar qua infrastructuur lopen we achter. We hebben wel heel veel zonnepanelen, maar we lopen ver achter als het gaat om de accu.

Lees ook dit HierInSalland artikel van 2 jaar geleden over saldering

Zonneweide Endona Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Paar tientjes meer betalen voor zonnepanelen is best eerlijk”

  1. Avatar

    Hallo Harrie,

    Hoe verhoudt jouw visie zich tov de zonneweides bedrijven . Ik schat zo maar in dat die niet mee hoeven te betalen…weet jij hoe dat zit voor hen en… hoe eerlijk is dat?

  2. Avatar

    VanDeBron was ooit een bedrijf dat de energietransitie wilde bevorderen. Met voor elektrische stroom een originele aanpak, rechtstreeks vanaf kleine leverancier leveren. Maar is in 2019 opgekocht door Essent dat onderdeel is van de Duitse Energiegigant EON. Ik denk dat je in de terugleverboete de hand van Essent ziet. In ieder geval is het niet bevordelijk voor de aanschaf van zonnepanelen. Met hun “motivatieverhaal voor de boete” proberen ze ook andere leveranciers over te halen een boete voor terugleveren in te voeren. Laten we hopen dat dat niet lukt.
    Nu sinds juni dit jaar er een opzegboete is , en je dus niet meer kostenloos bij ze weg kunt gaan, komen ze met deze terugleverboete. Die overigens helemaal niet een klein bedrag is (een paar tientjes meer, staat er in de kop). Dat is dan wel een paar tientjes meer per maand, ofwel een paar honderd meer per jaar.
    In Trouw wordt duidelijk uitgelegd dat het om best grote bedragen gaat, ze geven aan dat het voor een gemiddelde paneleneigenaar om 10,2 cent per kWh gaat:
    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/is-de-panelenheffing-van-vandebron-wel-echt-eerlijk~b2e13725/
    Ik vraag me af of dit niet het verslechteren is van een bestaand contract, iets wat niet mag volgens mij. Of is het alleen voor nieuwe contracten?

    Nog even over een groep mensen die hier extra onder lijden:
    Terwijl vroeger alleen mensen met een dak op het zuiden zonnepanelen namen, zijn de laatste paar jaar ook mensen die een dak op het westen+oosten hebben zonnepanelen gaan plaatsen. Financieel is dat spannend, omdat de salderingsregeling met een paar jaar gaat sterk verslechterd wordt en daarna ophoudt. Deze mensen halen niet de “7 jaar terugverdientijd” waar steeds mee wordt geschermd. Als ze nog een terugleverboete krijgen, kan het zeker niet uit. Zo jammer, want daken op het oosten en westen leveren stroom vooral in de ochtend en aan het eind van de middag, en niet tijdens de piek rond het middaguur, wanneer er soms meer zonnestroom geleverd wordt dan er nodig is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.