Laatste berichten Energietransitie

Circulaire economie | Energie | Meedoen | Verduurzaming

Off-grid met Britt: wonen in landelijk gebied

Redactie | 22 februari 2024
Energie | Leefbaarheid | Verduurzaming

Forse groei bijdrage warmtepompen aan hernieuwbare energieopwekking

Energie | Leefbaarheid | Milieu | Televisie | Verduurzaming

Vanavond op RTV Oost aflevering 12: 10 jaar Het Groene Oosten, hoe staat Overijssel ervoor?

Advies | Column | Energie

Je eigen energie opwekken: van vaste maandlast naar geld verdienen

Energie | Politiek | Verduurzaming

Provincie Overijssel zet volgende stap in wind- en zonbeleid

Meer berichten

offgrid wonen

Off-grid met Britt: wonen in landelijk gebied

Recent is Britt Koopmans afgestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen (opleiding: Built Environment). Ze heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van off-grid wonen in landelijk gebied en daar een uitgebreide en inspirerende afstudeerscriptie over geschreven.

Lees verder »

waemtepomp

Forse groei bijdrage warmtepompen aan hernieuwbare energieopwekking

De koude maand januari maakte de bijdrage van warmtepompen aan de productie van hernieuwbare energie goed zichtbaar. In vergelijking met januari vorig jaar leverden ze 30 procent meer. De totale hernieuwbare productie groeide 9 procent. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Lees verder »

Vanavond op RTV Oost aflevering 12: 10 jaar Het Groene Oosten, hoe staat Overijssel ervoor?

Al tien jaar zien we in Het Groene Oosten dat duurzaam leven niet suf of saai is, maar juist leuk en logisch. De elektrische Porsche of motorfiets testen met de politie, abseilen van windmolens, meelwormen proeven, boilers die door ramen vliegen en schieten op zonnepanelen. Maar ook verdiepende gesprekken met pioniers en grootschalige energieprojecten. In deze aflevering zoomen we in op de energietransitie en blikken we terug op de afgelopen jaren waarin we zien hoe Overijssel stap voor stap op weg is naar een energieneutrale provincie.

Lees verder »

Thuisbatterij

Je eigen energie opwekken: van vaste maandlast naar geld verdienen

Zonnepanelen in overvloed, een thuisbatterij, een elektrische auto, een slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract. Daarmee schaf je voor je zelf de vaste lasten voor energie af en help je mee te voorkomen dat het energienet volraakt. Je kunt dat nú al regelen!

Lees verder »

Windturbinus Overijssel

Provincie Overijssel zet volgende stap in wind- en zonbeleid

Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben het ontwerp-windbeleid vastgesteld. Hierin zijn het voorgenomen beleid dat al op 20 juli 2023 is gepubliceerd en de zienswijzen op dit voorgenomen beleid verwerkt.

Lees verder »

Lokale initiatieven belangrijk om de energietransitie te realiseren

Natuur en Milieu Overijssel presenteert de resultaten van hun onderzoek naar de invloeden van de verrechtsende verkiezingsuitslag.

Lees verder »

Energieproductie 2023: Hernieuwbaar verder gegroeid. Meerdere doelen gehaald.

Het afgelopen jaar is er 13 procent meer hernieuwbare energie geproduceerd dan 2022. Het percentage hernieuwbare stroom steeg tot ongeveer 50 procent. Biomassa en windenergie waren de belangrijkste bronnen. Zonne-energie draagt steeds meer bij. Met deze groei is een aantal doelen uit het Energieakkoord bereikt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl.

Lees verder »

18 goede doelen in Raalte en Heeten ontvangen bijdrage uit fonds Endona

Ruim € 20.000, – gaat er naar 18 goede doelen in Raalte en Heeten. Daarover hebben de participanten van het Sociaal Maatschappelijk Fonds Zonneweide Torenallee Raalte en Energie Park Heeten besloten. De zonneparken zijn van Energie Coöperatie Endona.

Lees verder »

Ook in 2024 subsidie voor elektrische vrachtfietsen

Overijsselse ondernemers die voor hun werk een elektrische vrachtfiets willen kopen of leasen, kunnen in 2024 gebruik blijven maken van subsidie. De provincie wil ook in het nieuwe jaar bedrijven ondersteunen bij de verduurzaming van hun wagenpark. De subsidie kan oplopen tot 1500 euro per vrachtfiets en is beschikbaar vanaf 1 januari.

Lees verder »

Overweldigende belangstelling voor infoavond Duurzaam Heino

Stichting Duurzaam Heino heeft op 12 december in het Dorpshuus in Heino alweer hun tweede infoavond over warmtepompen gegeven.

Lees verder »

Henk Schreij krijgt gelijk bij ontmaskering van waterstof

Columnist Henk Schreij laat zien dat het belang van waterstof in de energietransitie vaak ernstig overschat wordt. Toyota stopt haar productie van waterstof- personenwagens.

Lees verder »

Duurzaamheidsfonds Goed Veur Mekare vraagt weer projectvoorstellen voor donaties

Ook dit jaar maakt duurzaamheidsfonds Goed Veur Mekare (GVM)eer geld vrij voor het subsidiëren van duurzame projecten van groepen, organisaties en instellingen in Olst-Wijhe en omgeving. Dien je voorstellen in!

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.