Nieuws IJsselbiënnale augustus 2023

Deze zomer kun je weer op vele kunstgebieden volop genieten van de IJsselbiënnale. Lees hier meer!

Interessant? Deel het artikel

IJsselbiennale 230515 duik in de IJssel

Zulke mooie luchten!

Afgelopen week kwamen twee enthousiaste IJsselbiënnale bezoekers vanuit Apeldoorn op de fiets naar Startpunt Kunstenlab in Deventer. Daar stapten ze met hun net gekochte reisgids op de fiets richting Zwolle. Het was toen droog. Zij zagen het helemaal niet somber in als er buien zouden volgen. “Mijn man is jarig en we hebben er zin in! We gaan lekker overnachten in Zwolle.” Inmiddels is de zon helemaal terug. Iedereen weer blij! Tijd om op de fiets te stappen. Mooie luchten zie je (bijna) altijd!

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Gravend naar de toekomst

Maarten Vanden Eynde blikt met zijn kunstwerken vanuit een verre, onbekende toekomst terug op onze huidige tijd. Zo houdt hij ons een spiegel voor over onze huidige levensstijl die gekenmerkt wordt door overconsumptie en productie. Wat zijn wij eigenlijk aan het doen? Tijdens de IJsselbiënnale is zijn werk op twee plekken langs de route te zien. Voor de buitententoonstelling maakte hij het werk ‘The Origin of Objects’. Hier transformeert hij (voor ons) doodnormale objecten in het geologische bewijs van ons menselijk handelen op aarde.

Gevangen in de holtes van steen kunnen ze in een fictieve toekomst door generaties na ons ontdekt worden. Of heb jij ze soms al ontdekt?

(tekst loopt door onder afbeelding)

Meer over Maarten en zijn kunstwerk.➝

Een overzicht van zijn eerdere werk is te zien in museum EICAS te Deventer, in de tentoonstelling ‘Gravend naar de toekomst’.

Voor meer informatie ➝

Van een kunstwerk eten…?

Tijdens de IJB-Special Aarde Proeven met Giuseppe Licari van donderdag 26 juli proefde we óók een stukje van zijn werk Home, 2023. De gebruikte klei was volgens de voorschriften gesteriliseerd in de oven. Waar proeft aarde nou naar? Zoals je van een huis zou verwachten natuurlijk! Het proeven was onderdeel van de performative lecture van dr. masharu, bedenker van The Museum of Edible Earth. Hij leidde de proeverij van verschillende stukjes aarde die ooit door mensen gegeten zijn. Een veelgehoorde reactie op de vraag ‘waar smaakt het naar?’ was: naar thuis.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Benieuwd naar de volgende IJB-Specials? Meer info ➝

 

Cycle4Global Goals!

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Ieder mens kan het verschil maken

Wouter en Adina Janssen hebben er lang naar uitgekeken én hard gewerkt aan de organisatie van hun fietstocht van Sibiu, Roemenië naar Nederland. Een reis van Oost- naar West-Europa voor het goede doel. Maar liefst 3.500 km door 10 landen en langs 19 Hanzesteden. Wouter geboren en getogen in Nederland, Adina groeide op in Roemenië van waaruit ze nu actief zijn. Wat was jullie doel? Adina bijt het spits af. “We wilden heel graag zoveel mogelijk mensen inspireren en in beweging brengen om met ons mee te doen. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen om een stuk mee te fietsen; fietsevents; aanspreken via de media én door ontmoetingen met veel verschillende mensen en initiatiefnemers. Wat voor ons belangrijk is het feit dat iedere actie, hoe klein ook, van ieder mens betekenis heeft en ons dichterbij bij het doel brengt van de Sustainable Development Goals .

Verder lezen over hun avontuur.

Neem de kinderen mee…

De IJsselbiënnale ook voor kids!
Natuurlijk hebben we ook aan de jongste bezoeker gedacht. Bij ieder kunstwerk krijgen ze een opdrachtje! Die je het beste in de buurt van het kunstwerk kunt uitvoeren! Neem de flyer mee bij het startpunt. Er valt zoveel leuks te leren!

Podiumkunst: IJB X BRUT

De eerste IJB x BRUT show was op zaterdag 15 juli in de Harculo Centrale, Zwolle. In samenwerking met BRUT is de prachtige oude centrale omgetoverd tot een cultureel podium voor multi-talenten: fusus, LAVALU en NABER. Een spectaculair live-concert bestaande uit een combinatie van klassiek, pop en elektronisch door fusus en LAVALU. Maar ook NABER heeft ons weten te prikkelen met zijn donkere sound en met luchtige melodieën.
Voor zaterdag 12 augustus kun je opnieuw iets bijzonders verwachten! Bij de Ypenberg in Wilp: Miriam Moczko en Eigenzinnig. Laat het ons snel weten. Plaatsen zijn beperkt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Miriam Moczko

Tickets en info ➝

Een greep uit de agenda:

Voor kids:
Zondag 13-8: kunstdocenten Jojanneke en Floor gaan in de Harculocentrale, Zwolle aan de slag. Samen onderzoeken welke onderkruipsels er in en op de grond leven, kleine en grotere beestjes tekenen, namaken of…. 12.00-16.00 uur.

Meer info ➝

Podiumkunsten:
Zaterdag 19-08: Ischa den Blanken en XILLAN – Kunstenlab, Deventer 16:00 uur.

Meer info ➝

Hanze IJB-Special:
Maandag 21-8: Wat kunnen we nu nog leren van het Hanze-gedachtengoed? Route langs drie kunstwerken in Deventer, 15:30-17:30 uur.

Meer info ➝

Op TV te zien:
AVROTROS woensdag 23 augustus om 21.15 uur op NPO2
Museumdirecteur Margriet Schavemaker (Amsterdam Museum) bezoekt de IJsselbiënnale. Wat vindt zij bijzonder aan onze buitententoonstelling en bij welke kunstwerken moet je echt even stil staan? Kijk je mee?

Organisatie

De IJsselbiënnale wordt georganiseerd door stichting IJsselbiënnale en is een initiatief van Kunstenlab.

Stichting IJsselbiënnale werkt nauw samen met ruim 90 partners uit Oost-Nederland vanuit landschap, ruimtelijke ordening, overheden, Hanzesteden, cultuur, erfgoed en meer.

Heeft u vragen of wilt u partner worden?

Neem contact op met:

Stichting IJsselbiënnale:
tel. 0570 24 40 02
info@ijsselbiennale.nl

 

Website IJsselbiënnale

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Nieuws IJsselbiënnale augustus 2023”

  1. Avatar
    Suzanne van den Buijs

    Wat super dat mensen weer mogen genieten van de IJsselbiennale.
    Ik wens iedereen die hier bij is een hele fijne en mooie IJsselbiennale!

    Suzanne van den Buijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.