Maaike Baack, wat doe jij als ondernemer duurzaam? Met Tuin Salland lever ik biologische groenten aan Salland!

Maaike Baack levert met Tuin Salland veertig soorten groenten aan 400 abonnees in Zwolle, aan Ekoplaza en aan boerderijwinkel de Huppe.

Interessant? Deel het artikel

tuin salland wat doe jij duurzaam als ondernemer maaike baack 230219

Door Maaike Baack

Even voorstellen

Tuin Salland is een biologisch tuinbouwbedrijf gelegen nabij Zwolle aan de Overijsselse Vecht. Tuin Salland heeft zijn oorsprong in Ommen (vandaar de naam Salland). 50 jaar geleden is de tuin gestart met een groep vrijwilligers. Het doel van de tuin was biologische groenten verbouwen voor Zwollenaren, want dat was er in de jaren 70 nog niet zo veel of van slechte kwaliteit. Vanuit Ommen werd onder andere geleverd aan de biologische winkel de Pastinakel (na GooodyFooods is dat nu Odin Zwolle). Na 5 jaar is de tuin verhuisd naar de Maatgravenweg in Zwolle.

(tekst gaat verder onder de foto)

Maaike Baack heeft het bedrijf van 4 ha groot 5 jaar geleden overgenomen. Ze verbouwt ongeveer 40 soorten groenten en diverse aardappelen. De producten zijn voor 400 abonnees in Zwolle, ze krijgen jaarrond elke week een groentetas boordevol verse groenten. Maar ook levert ze aan Ekoplaza en boerderijwinkel de Huppe.

(tekst gaat verder onder de foto)

 

Duurzaamheid

Dat het bedrijf al 50 jaar bestaat is natuurlijk al erg duurzaam, Maaike is dankbaar dat ze het bedrijf mag doorzetten. Ze vernieuwt her en der een klein beetje, maar doet eigenlijk hetzelfde als de vorige tuinders. Groente verbouwen voor Zwollenaren! Wel heeft ze de banden in de regio versterkt door meer samen te werken met collega’s. Wanneer Tuin Salland een bepaalde groente niet of te kort heeft, dan koopt Maaike het liefst groenten uit de regio. In de afgelopen jaren koopt ze steeds minder van de groothandel, dus gelukkig steeds minder kilometers voor de groenten.

De groentetassen worden gedistribueerd naar 20 afhaalpunten in Zwolle. Dat kan bij een winkel, kinderboerderij of betrokken abonnee met ruimte in schuur zijn. Het idee is dat elke abonnee per fiets of wandelend hun groentetas kan ophalen. Dat scheelt een boel autobewegingen.

Al 45 jaar wordt de tuin aan de Maatgravenweg op een duurzame manier groente geteeld, zonder de bodem uit te putten. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen (ook geen biologische) en voeren alleen biologische vaste mest aan van biologische Geitenboer Reimert uit Mariënheem. Je ziet dat de bodem gezond is, er is veel bodemleven en kent een grote veerkracht. Ook leven er veel (weide)vogels, zoogdieren en insecten.

We passen een ruime vruchtwisseling toe. Na 3 jaar telen op de ene helft, krijgt het perceel 3 jaar rust (wordt ingezaaid met grasklaver) en gaan we telen op de andere helft. Op het grasklaver perceel komt het bodemleven tot rust en kan de bodemstructuur herstellen. Het gemaaide gras laten we liggen en wordt verteerd door het bodemleven. Door deze ruime vruchtwisseling van 1:6 hebben we ook minder ziekten en plagen op de tuin.

Bij het inpakken van de groentetassen is Tuin Salland altijd met duurzaamheid bezig. De groentes worden verpakt in duurzame plastic tassen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Er is gekozen voor plastic tassen, omdat de groenten er goed in bewaard blijven (ze drogen minder uit). De tassen komen retour en kunnen vele jaren mee. Daarnaast gebruiken we papieren zakjes voor het verpakken van aardappelen, fruit en soms groenten, deze worden vaak weer ingeleverd op het afhaalpunt en dan gebruiken we ze gewoon nog een keer.

(tekst gaat verder onder de foto)

De aardebedekte woning op de tuin is een bezienswaardigheid op zich. De woning staat hier in de buurt ook wel bekend als “de molshoop”. De duurzame woning is 40 jaar geleden gebouwd met veel duurzame principes, gebruik van vuren kozijnen ipv hardhout. Isolatie door de zijmuren te bedekken met aarde en een groen grasdak. Aan de zuidzijde is er veel glas voor de natuurlijke zonnewarmte. Stoken gebeurt met houtkachels (betonkachels) die de hele dag warmte uitstralen. De vuren kozijnen zijn helaas al eens vervangen en de zonzijde moet binnenkort vervangen worden. Dus de vraag is of de keuze voor vuren wel zo duurzaam was?

Momenteel gebruiken we diesel voor de trekker en de bus (voor distributie van de groentetasssen naar Zwolle). Eigenlijk willen we van het gebruik van fossiele brandstoffen af en helemaal elektrifiseren. Gas gebruiken we gelukkig al jaren niet meer, we hebben een zonneboiler met heatpipes en 8 zonnepanelen voor de bedrijfswoning. Maar dat is niet voldoende voor het (toekomstige) stroomgebruik van het bedrijf. De wens is om de tuin elektrisch te gaan beregenen en uiteindelijk een elektrische bus aan te schaffen voor de distributie van de groentetassen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Stap 1 is al wel gezet, 40 zonnepanelen liggen sinds begin dit jaar op de kapschuur. Laat de zon nu maar schijnen!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.