Fietsersbond doet onderzoek naar veilige Schoolroutes

De Fietsersbond wil dat kinderen zo veel mogelijk op de fiets naar school gaan. Echter, veel ouders vinden het onveilig en zien veel beren op de weg. Met een veilige schoolroute is het makkelijker om zelf naar school te fietsen

Interessant? Deel het artikel

kind fiets pxhere

De Veilige Schoolroute is bedoeld om zekerheid te bieden dat kinderen met zo min mogelijk autoverkeer of drukke kruispunten in aanraking komen. Niet omdat ze er niet mee om kunnen gaan, maar om het meeste fietsplezier uit het fietsen naar school te halen. Op zoek naar veilige fietsroutes heeft de Fietsersbond onderzoek gedaan in Houten en Groningen.

De Veilige Schoolroute heeft voordelen voor de leerlingen, de ouders en de school:

  • Kinderen gaan vaker (alleen) op de fiets
  • Ouders hoeven zich minder zorgen te maken over overig verkeer op de weg
  • Kinderen hoeven minder rekening te houden met hun omgeving maar kunnen zich richten op het fietsen en al het plezier er om heen
  • Stimulans voor meer beweging van de kinderen
  • Door het fietsen naar school kunnen kinderen zich beter concentreren en beter leren

De Fietsersbond: “Het resultaat op lange termijn is gericht op gezondheid en veiligheid. Meer fietsgebruik bij kinderen (beweging en buitenlucht) leidt tot een betere gezondheid en conditie. Daarnaast zorgen veel fietskilometers op jonge leeftijd ervoor dat een kind op latere leeftijd blijft fietsen. Maar veiligheid is hierin belangrijk. Veilige Schoolroutes kan de vertaalslag maken van feiten naar verandering. Dit doen we natuurlijk samen met kinderen, maar ook met hun ouders, met scholen en gemeenten.”

Om een veilige schoolroute aan te kunnen bieden dient deze getest te worden aan de hand van kenmerken. Om te bepalen welke routes er zijn om op school te komen, vullen alle kinderen van de school hun eigen route naar school in op een kaart en geven zij aan welke knelpunten ze tegenkomen op de weg naar school. In een interactieve gastles gaan de leerlingen, onder begeleiding van een expert van de Fietsersbond, op zoek naar de onveilige punten op hun fietsroute naar school. Ze ontwikkelen met elkaar aanbevelingen voor de gemeente om deze knelpunten op te lossen. Kinderen zijn in deze onze ambassadeurs, en leidend in de zoektocht naar een veilige route!

De school ontvangt een volledig adviesrapport over de veiligheidsbeleving namens de kinderen, dat is geanalyseerd door de experts van de Fietsersbond.
Scholen en gemeenten die mee willen doen kunnen meer info vinden op www.fietsennaarschool.nl.
Arjen Klinkenberg is de projectleider Fietsen naar school: fietsennaarschool@fietsersbond.nl.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *