De thuisbatterij nog slimmer gebruiken met power per hour

In onze serie over de accu’s zoeken we dit keer naar technieken die het ons makkelijk maken maximaal van je eigen stroom te genieten op de goedkoopste manier.

Interessant? Deel het artikel

power by the hour accu homey

De ontwikkeling van de manier waarop we energie verbruiken gaat snel. Voor sommigen is dat reden nog even te wachten op een volgende stap, maar als je je oor te luister legt bij mensen die al in de transitie gestapt zijn, hoor je vooral dat je maar beter al mee kunt doen.

Simpel rekensommetje: de aanschaf van zonnepanelen schrijf je binnen zeven jaar af via een lagere energierekening. Dan kun je nog wel wachten, maar als je zeven jaar geleden was ingestapt, had je nu de stroom gratis en voor niks.
En de investering voor zonnepanelen, die kun je via banken over aan de overheid gelieerde instanties tegen heel erg gunstige rentes voorgefinancierd krijgen.
Tel uit je winst.

Het kabinet treuzelt met plannen de zogeheten saldering af te schaffen, en dat is helemaal niet erg want hoe langer ze wachten, hoe groter de winst voor de zonnepanelen-op-het-dak-eigenaar. Saldering is een mooi woord voor subsidie van de overheid om het prijsverschil te overbruggen tussen wat je aan stroom betaalt en wat je ervoor terug krijgt van de enerigiemaatschappij bij terug leveren. Die subsidie was bedacht om panelen in zeven jaar afgeschreven te kunnen hebben. Omdat de panelen goedkoper en de stroom duurder zijn geworden, gaat dat salderen eraf en blijven de panelen nog altijd in zeven jaar afgeschreven.
Doe je niet mee, dan ben je een dief van je eigen portemonnee.

Accu koppelen aan digitale verbruikershulpje

Omdat dat salderen er af gaat en er dus prijsverschil gaat ontstaan tussen wat je koopt en wat je verkoopt aan stroom, is een accu interessant. Dan kun je namelijk op een zonrijke dag opslaan en als er minder zon is, eerst je eigen accu leegmaken. Met een accu die 20% van je dagelijkse verbruik als capaciteit heeft, schijnt 80% van je verbruik eigen stroom te zijn, door het jaar heel genomen.

Met technische snufjes kun je het verbruik van eigen stroom naar een groter percentage brengen. De homey is daar een mooi hulpmiddel voor: het is een thuiscomputer waar je alles wat digitaal is, op aan kunt sluiten. Je verlichting en de verwarming, maar ook adapters van tv en computer, de wasmachine en de droger, wat je maar wil. De homey kan je helpen energieverbruik uit te stellen of juist naar voren te halen, op momenten dat hij denk dat dat gunstig is. Je kunt dan bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten en homey de opdracht geven de was te draaien op het moment dat de zon schijnt.

Power by the hour

Je kunt aan de homey ook het principe van ‘power by the hour’ koppelen (bekt lekkerder in het Engels). Dat is een nieuwe manier van energie inkopen, waarbij de prijs per uur anders kan zijn. Dat lijkt een gekke wereld. Maar als je je er een beetje in verdiept is het zo gek nog niet. Een energiemaatschappij heeft te maken met pieken van afname en moet dan alle zeilen bijzetten voor productie. Als je op dat soort piekmomenten de uurprijs verhoogt, stimuleer je mensen hun stroomverbruik te verplaatsen. De piek kan dan verdwijnen, alle zeilen hoeven niet meer bijgezet te worden. Dat is beter voor het milieu, tegelijk vang je er de te geringe capaciteit van het stroomnet mee op.

Je kunt de homey en power by the hour makkelijk aan elkaar koppelen. De homey leest dan de uurprijzen af. En omdat die uurprijs al een dag van te voren bekend is, weet de homey heel goed wat die daar mee aan moet. Nog even wachten met die wasmachine bijvoorbeeld, want er komt goedkope stroom aan over acht uur.

Paneel – accu – computer – stroom per uur – weer online

Dat systeem wordt nog interessanter als er een accu tussen zit. Homey kan dan spelen met de prijs per uur ten opzichte van het volladen of leegtrekken van de accu. Het wordt nog interessanter als homey weeronline in de gaten houdt. Je kunt aan de hand daarvan redelijk goed inschatten wanneer de zon jouw panelen activeert.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

4 gedachten over “De thuisbatterij nog slimmer gebruiken met power per hour”

  1. Avatar

    Wel, de accu en een systeem zal best goed benut kunnen worden. Op dit moment heb ik sinds 1 maart 2022 een dynamisch contract. Na een jaar kan ik binnenkort de balans opmaken. Wat ik wel zeker weet is dat de accu en toebehorende software flink goedkoper moet worden om de investering te rechtvaardigen.

  2. Avatar

    Ik mis informatie over de slijtage van de thuisaccu. Ik heb laatst gelezen dat die na 500 keer opladen en ontladen wel aan z’n eind is. Ik weet niet of dat klopt, maar informatie hierover is op z’n plaats. Anders wordt het een dure hobby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *