Willy Boogaard: Soep à la Françoise

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.

Interessant? Deel het artikel

Overesch vegetarisch koken 220831

Françoise is blij dat het herfst is want dan kan je meer soep eten.

Vroeger in Rijswijk maakte haar moeder op zaterdag soep. Tomatensoep was haar favoriet. Eerst ontvellen en dan de tomaten zeven en het smaakte echt heel lekker. Na de hockey mocht ze de vers gemaakte soep met een broodje opeten, lekker lui hangend op de bank.

Sinds haar 24e eet Françoise bijna geen vlees en zuivel meer. Na een lange wereldreis ging ze eten bij vriendinnen in Amsterdam. Speciaal voor haar hadden ze een typisch Nederlands gerecht gemaakt; stamppot andijvie met een gehaktbal. Françoise: “Toen ik het huis binnen ging vond ik het vlees stinken. Sinds die dag eet ik alleen nog vis en af en toe koop ik in de winter nog vlees bij de Groene slager, als ik voel dat mijn lijf behoefte heeft aan vlees”.

En hoe zit het nou met jouw favoriete soep? Françoise vertelt dat ze in de koude seizoenen ook vaak ontbijt met soep.

Françoise : Ik heb een 5 liter pan. Geen bewuste keus, ik weet niet hoe het komt. Het biologische groente pakket haal ik van Overkempe. Toen ik nog in Deventer woonde deed ik zaterdag op de markt mijn boodschappen en aan het eind van de week kookte ik een soep met alles wat ik nog aan groente had. In mijn woongemeenschap had ik mijn vaste soepklanten: Een vrouw van rond de 80, een alleenstaande moeder en een vrouw met gezondheidsklachten. Nu neem ik de soep mee naar mijn moeder en vries wat voor haar in. “

Op haar nieuwe plek in de Olstergaard hebben mensen ook al kennisgemaakt met haar favoriete soep.  Ze nodigt de buren en klussers uit om rond het middaguur soep bij haar te komen eten. Francoise: “Ik heb toch genoeg en die mensen zijn druk, dan denk ik: kom maar soep eten “. “Maar het hangt echt mijn keel uit als ik op de 5e dag nog soep heb” vertelt Françoise met een dikke grijns op haar gezicht. De reacties van haar eters zijn over het algemeen positief en daarnaast brengt het een hoop gezelligheid in de buurt.

Een recept op papier heeft Françoise eigenlijk niet. Bij haar moeder zag ze echter een briefje hangen hoe je soep kunt maken en die komt grotendeels overeen met hoe ze die zelf maakt.

Soupe à la Françoise

Ingrediënten voor een pan voor 5 liter:

 • Ui gesnipperd
 • Gember in dunne plakjes
 • Verse kurkuma in dunne plakjes
 • Prei in ringetjes (ook het groene blad)
 • Knolselderij in blokjes (luie kok grote blokken)
 • Pompoen in blokjes (met schil)
 • Venkel in reepjes
 • Rode bietjes in blokjes
 • 20 jeneverbessen
 • 7 laurierblaadjes
 • Snufje foelie
 • Snufje kaneel
 • Bouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak
 • Beetje plantaardige olie

Bereiding:

 • Fruit de ui, prei, gember en kurkuma in een beetje olie.
 • Ga ondertussen de groente snijden en doe elke keer weer groente in de pan en roer goed in de pan.
 • Voeg jeneverbessen toe. Als de soep klaar is kun je die gewoon opeten en meestal smaken ze zoet, soms zit er een bittere bij.
 • Voeg ook laurier, foelie, kaneel en bouillon en heet water erbij.
 • Kook alles in 10 minuten en laat de soep dan nagaren.

Voeg zout naar smaak toe op het bord en eet smakelijk!

Tip van Willy: Nodig net als Françoise je buren, klussers of andere mensen in je directe omgeving uit om samen te genieten van deze heerlijke soep!

 

Françoise

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *