Als je aan de slag gaat bloemen te verpotten en bomen te planten, denk er dan even aan dat ook potgrond onderdeel van de klimaatcrisis is. In Estland wordt 900 miljoen kilo veengrond per jaar afgegraven ten behoeve van die potgrond. Daar zat CO2 in opgeslagen, net als in fossiele brandstof…
Nederlanders zijn grootgebruikers van potgrond. 300 miljoen kilo uit de Estse veengebieden van 9000 jaar oud wordt naar ons land getransporteerd om het toe te voegen aan bijvoorbeeld turf, houtsnippers en ander gecomposteerd materiaal. In tuincentra liggen die zakken te kust en te keur. De Keuringsdienst van Waarde maakte er ooit een uitzending over.
Waarom gebruiken we eigenlijk potgrond? Omdat daar voeding in zit die bloemen, planten, struiken en bomen, vooral direct na aan- of verplanten goed kunnen gebruiken. Feitelijk breken we dus in Estland de natuur af om hier fuchsia’s en rododendrons aan de praat te krijgen.
Gelukkig zijn er alternatieven. Sallandse nog wel.
Maar voordat we die noemen, eerst deze tip van deskundigen. Maak vooral je tuin niet winterklaar, laat de dorre stengels zitten en het blad liggen. Want dat is én vogelvoer, én warme beschutting voor veel bodemleven én eenmaal gecomposteerd is het de voeding voor je planten voor volgend jaar.
Maar wat doen we? We harken de natuur veel te mooi aan. Onze gemeentes doen dapper mee en plaatsen bladbakken. Daarmee verwijder je toekomstig compost, die je dus later in plastic zakken als potgrond weer terug moet kopen. In plaats van niks doen, gaan we er eerst mee aan het werk door af te voeren en kopen we later weer terug. Beetje dom, is het niet?
Onze deskundigen:
– “Bij de winning van veen worden veengebieden in Oost-Europa leeg getrokken. Terwijl we hier hoogveen koesteren, scheppen we het daar gewoon uit de grond voor onze petunia’s en geraniums hier. Dat leidt daar tot minder vruchtbare grond en verlaging van het grondwaterpeil.”
– “Dat ontginnen… net als alle andere stoffen die we uit heel de wereld vandaan halen voor woningbouw, zonnepanelen, aardgas, olie, accu’s enz. enz. Als mensen zich eens bewust zijn van hoe we de aarde aan het ontginnen zijn…”
Maar goed, als je je in de herfst dan zo graag in het zweet werkt om toekomstig compost te verwijderen en je geld daarna weer uitgeeft aan potgrond, bedenk dan dat je voor die potgrond in Salland goed terecht kunt. Zo maakt Arjan Schepers Vaste Planten uit Mariënheem zijn eigen potgrond. Schepers in de Stentor: “Het jeukte mij altijd dat er elders prachtige natuur werd verwoest, omdat ik hier een plantje wilde laten groeien. Ik heb jarenlang gezocht naar de juiste combinatie van compost, houtsnippers en organische compost.”
Ook bij Holsto Tuinen in Olst en Decohof in Hoonhorst maken ze hun eigen potgrond of compost die je toe kunt voegen aan de grond. En dan heeft Salland ook nog haar eigen compostbrigade en maakt loonwerker Jansen ook compost. Eigenlijk gebruiken die allemaal lokaal materiaal, zoals blad.
Wist je trouwens dat je zelf ook heel goed kunt composteren? Moet je wel biologisch eten, want anders neem je het landbouwgif ook mee je tuin in, niet-biologische aardappelschillen moet je al helemaal mijden, want daar zit antikiemspul in en dat is natuurlijk niet handig in je groentetuin.
Tuincentra verkopen potgrond in alle soorten en maten. Maar dan vernietig je dus wel het veen in de Baltische Staten. Zelfs als je biologische zakken koopt. ‘Biologisch’ zegt namelijk alleen iets over de afzonderlijke producten die er in zitten.
De kop boven dit artikel, en ook de verdere tekst, kunnen mensen op het verkeerde been zetten.
Ik ben het met het artikel eens als het over ons normale tuinafval gaat, maar waar zijn de bladbakken in eerste instantie voor bedoeld?
Voor de overlast (en het vele blad) wat van de bomen komt die op openbare grond staat (langs de wegen).
En de schrijver zal ook beamen dat wanneer je veel eikenblad in je composthoop stopt, dit heel slecht of niet verteerd.
Mee eens dat dit het beste in de bladbak gestort kan worden?
Bladbakken zijn bedoeld voor bladeren die overlast veroorzaken. Het gaat erom waar ze kunnen blijven liggen in tuinen, plantvakken, singels e.d. Dat ze daar ook blijven liggen voor een natuurlijke manier van verteren net als in een bos. Op deze manier worden ook eikenbladeren verteerd: alleen dat gaat wat langzamer.
Veel eikenbladeren in de composthoop is niet handig. Composteren is namelijk een heel ander proces dat bladeren die op de grond vallen en op een natuurlijke manier verteren.
Mulchen (eigenlijk niets anders dan dat we bladeren op een ons zelf gekozen plek laten vallen) kan dus prima, iets wat we op onze kwekerij al jaren doen.