Meer berichten

spuiten gif

De meeste politieke partijen vinden pesticiden en duurzame landbouw niet belangrijk

PAN- NL deed onderzoek naar alle verkiezingsprogramma’s van de partijen die deelnemen aan de Tweedekamerverkiezingen en was teleurgesteld. VOLT, Partij voor de Dieren en D66 scoren het best en PVV het slechtst

Lees verder »

wat doet de natuur oktober kastanje

Wat was er in oktober in de natuur? Gelukkig hebben we de foto’s nog!

“Zo veel mooie foto’s, daar zouden we een kalender van moeten maken” zeiden de natuurliefhebbers in de Salland Zoemt app. Nou, dan maken we iedere maand toch al vast een overzicht?

Lees verder »

De natuur van september

In de appgroep ‘wat doet de natuur nu dan’ gaan zulke mooie foto’s rond dat de vraag opkwam er een kalender van de maken. Voorlopig houden we het bij een maandoverzicht.

Lees verder »

Thea heeft parkinson en ziet met lede ogen de velden op het Sallandse platteland in deze tijd van het jaar geel worden

Toen we dit verhaal over glyfosaat en Parkinson in mei vorig jaar schreven werd het landbouwgif nog beoordeeld als ‘het zal wel meevallen’. Een jaar verder denken velen er anders over. Daarom opnieuw relevant.

Lees verder »

Is  ‘GevelOase’ het begin van een natuurlijke achtertuin? Salland Zoemt hoopt van wel!

Alle achtertuintjes bij elkaar kunnen het grootste natuurgebied van Salland worden. Salland Zoemt roept bewoners uit de regio daarom op stenen uit de achtertuin te halen, in ruil voor meer natuur. Luc en Leo van den Belt van GevelOase.nl doen mee: zij ontwierpen een bloempothouder die in je vlaggenstokhouder past. “Als iedereen een bloeiende plant aan de voorgevel hangt is dat een mooi begin.”

Lees verder »

Insectenverdelgers, hoe chemische reuzen ons ecosysteem vernietigen: Kijk vanavond ARTE!

Columnschrijver Leonieke Kruit maakt ons attent op een TV- documentaire vanavond om 20.15 op ARTE over de rampzalige toestand van de insectenwereld door bestrijdingsmiddelen.

Lees verder »

Het volk heeft gesproken: gif Round-up moet verboden worden

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen op Europees niveau het landbouwgif glyfosaat te verbieden. Glyfosaat is de actieve stof in het meest gebruikte landbouwgif ter wereld: Round-up. Je krijgt er gele velden van. LTO roept op die snel onder te ploegen om discussie te voorkomen.

Lees verder »

Kijkje in elkaars keuken, bovendeert

Salland Zoemt bezoekt landgoed Raalterwoold

Salland Zoemt organiseert excursies langs particuliere grondeigenaren die meedoen aan het project ‘Opgaand Hout’, onder de naam ‘Kijkje in elkaars buitenkeuken’.

Lees verder »

weidevogel wulp kievit eend gans

Salland deze Week: weidevogels tellen is onzin

Landbouwgif doodt insecten dus hebben weidevogels geen eten meer. Weidevogels tellen is dus onzin, zolang je de koe niet bij hoorns vat.

Lees verder »

bijen voortplanten

Wat doet de natuur dan? De bijenwolf neemt een bladsnijder te grazen

Het lijkt er op dat de insecten uit hun schulp kruipen. Ze hadden het moeilijk, maar met het weer van nu komen ze toch voor de dag. En werken ze gelijk aan nageslacht.

Lees verder »

Wat doet de natuur: die droogt uit…

Droogte, felle zon, harde wind, het water snel afgevoerd: de natuur heeft er last van.

Lees verder »

De vlinderpopulatie stort in en dat is desastreus!

Klimaatverandering leidt tot drogere zomers en natte, wisselvallige lentes. De Sallandse vlinderfotograaf ziet dat dat zijn tol eist in de vlinderpopulatie. En als de eco-keten ineenstort is dat desastreus, ook voor de mens. Op verzoek van boeren voert het waterschap water zo snel als maar kan af. “Maar we moeten het juist vasthouden” vindt de vlinderfotograaf.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.