Meer berichten

sallandse vlinderfotograaf salland zoemt

Salland Zoemt zoekt hulp voor de Sallandse Vlinderfotograaf

Meten is weten en daarom telt Salland Zoemt al een aantal jaren op diverse plekken in Salland vlinders. De Sallandse Vlinderfotograaf neemt dat voor zijn rekening. Hij kan daar wel ondersteuning bij gebruiken en roept daarom mensen op die hem willen helpen.

Lees verder »

Brief die John Voppen (ProRail) hád kunnen schrijven: ProRail stopt met gifgebruik, te beginnen in Salland

Al tien jaar voert Jan Overesch actie tegen glyfosaatgebruik door ProRail. Hij doet dat als biologisch boer, als lid van de alarmgroep Heel Salland Biologisch en als mede-oprichter van Salland Zoemt. Zo ineens was daar gisteren het nieuws dat ProRail stopt met het gif. Over tien jaar… Hier in Salland helpt directeur John Voppen met een brief die hij ook had kunnen schrijven.

Lees verder »

boetelerveld sallandzoemt gif

Salland Zoemt: Ga het platteland niet op als er landbouwgif gespoten wordt!

Salland kleurt weer geel. Daarom waarschuwt Salland Zoemt achteloze burgers rechtsomkeert te maken als je een boer gif ziet spuiten. Je kunt wel denken door die gezond groene buitenlucht te fietsen, maar je fietst door een gifwolk. Van glyfosaat kun je hoogstwaarschijnlijk parkinson en kanker krijgen. De spuitende boer zelf loopt het meeste risico.

Lees verder »

regenboog

April doet wat ie wil en deed wat ie wou

“De eerste zwaluw gespot, dus de zomer kan beginnen,” was de eerste april-post in de appgroep van natuurliefhebbers van Salland Zoemt. Maar dat april doet wat ie wil, dat hebben we wel gemerkt. We begonnen en eindigden met ‘korte broeken’-weer, maar hadden ook nachtvorst. Spannende maand voor de maand waarin de natuur bepaalt wat ze de rest van het jaar gaat doen.

Lees verder »

emilio vlinder salland zoemt

BBB, maar dan op zijn Raaltes

Bewuster Berm Beheer, oftewel BBB, levert een substantiële bijdrage aan het versterken van de biodiversiteit in de openbare ruimte. Voorwaarde is wel, dat er adequaat, ecologisch beheer wordt toegepast. Tevens is het van groot belang dat niet langer beleidsmatig gestelde datums voor het uitvoeren van bermbeheer leidend zijn, maar de weersomstandigheden en ecologische gesteldheid van de aangewezen locatie. En hoewel er nog heel veel winst te behalen valt voor menig wegberm en wetering in de gemeente Raalte, is de gemeente op een aantal plekken al heel goed bezig.

Lees verder »

Salland Zoemt wil graag gesprek over minder maaien en meer ondergroei in bermen

Er moet veel minder gemaaid en gesnoeid worden langs Sallandse wegen. Volgens Salland Zoemt is dat voor alles en iedereen veel beter. Daar wil de stichting graag over in gesprek met de Sallandse gemeenten.

Lees verder »

sallandse vlinderfotograaf salland zoemt

Vlinders doen het slecht in Salland, ondermeer door grootschalige landbouw

De Sallandse Vlinderfotograaf van Salland Zoemt brengt steeds weer nieuwtjes over onze vlinders. In een reeks staat hij stil bij de slechte vlinderstand. Vandaag licht de vlinderfotograaf de grootschalige landbouw eruit.

Lees verder »

De Sallandse Vlinderfotograaf ziet vlinderstand ook teruglopen

Het gaat slecht met onze insecten. Heel slecht. 2023 Was het slechtste vlinderjaar ooit. Alle reden voor de Sallandse Vlinderfotograaf in deze materie te duiken.

Lees verder »

Wat deed de natuur in maart: die begon aan de lente

Salland Zoemt heeft een appgroep met mensen die beter om zich heen kijken als ze in de natuur zijn. Van hun waarnemingen maken we iedere maand een overzicht.

Lees verder »

Natuurfoto februari

Februari in foto’s roept ook een vraag op: wat is dit bouwkundig hoogstandje

Aan natuurfoto’s van februari zie je dat de lente begonnen is, maar ook dat de natuur nog in rust is. Soms zie je wat je eigenlijk niet ziet of je ziet iets waarvan je geen idee hebt wat het is…

Lees verder »

sallandse vlinderfotograaf landkaartje

Salland Zoemt: De zorg voor flora en fauna is absoluut niet ‘links’

Het valt mij op dat green-minded mensen, natuurorganisaties en klimaatwetenschap(pers) steeds vaker als ‘links’ worden bestempeld. Persoonlijk vind ik dat een nogal bekrompen opvatting en normaliter vind ik het zonde van mijn tijd om daar op te reageren of mijn mening over te geven.

Lees verder »

Dode boom met tondelzwam

Wat deed de natuur in januari

Salland Zoemt heeft een appgroep waar natuurliefhebbers mooie foto’s en (sinds deze maand ook) video’s delen. Eens in de maand plaatsen we daar een selectie van. Misschien wel om er een kalender van uit te brengen, maar vooral omdat foto’s verhalen zijn.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.