De familie Bentinck van Schoonheten werd gebeld kort voordat het persbericht de deur uitging: de plek voor windmolens in de gemeente Raalte is op jullie landgoed. Wethouder Ben Nijboer legt uit dat het allemaal zo snel is gegaan met die procedure dat het niet anders kon.
Ammehoela
Chronologisch is het zo dat Nederland ‘ja’ zei tegen het klimaatakkoord van Parijs en dat de rijksoverheid vervolgens regio’s in het land aanwees met een strategie te komen om de groene revolutie op gang te zetten: de regionale energie strategieën zijn die gaan heten: de RES.
RES
De mensen die in de RES voor Noord West Overijssel (Overijssel minus Twente) zitten hadden dus een héél belangrijke taak: ze moesten bepalen hoe we in 2030 50% en in 2050 100% procent groene energie verbruiken voor alle consumptie in de regio. Heel vreemd, dat die RES’sen geheel ondemocratisch bemenst zijn. Iedere gemeente kon afvaardigen wie ze wilde, en er zijn ook belangenpartijen toegevoegd zonder dat dat democratisch beslist is.
In Salland leidde dat er toe dat de RES zei: je kunt me wat met die windmolens.
Toen zei de provincie: is goed, dan wijzen wij wel plekken aan.
Raalte zei toen: Oeps, dan doen we dat liever zelf.
Alarmfase
Om de deadline van de provincie te halen (die had al langer gedreigd, maar Raalte hield zijn poot stijf) moesten er met stoom en kokend water plekken gezocht en uiteindelijk aangewezen worden. Dat ging zo snel dat iedereen er door overvallen is. We weten wel zeker dat het merendeel van de plekken die óók in het vizier waren niet eens wisten dat ze op een shortlist stonden.
Het lijkt er op dat de gemeente een computer heeft laten uitrekenen waar in de gemeente je een straal van 300 meter kon trekken zonder dat je er huizen vindt. Want binnen die 300 meter kun je om allerlei redenen beter niet wonen, zeggen gezondheids- en bouwtechnische onderzoeken. 300 Meter ja, want we hebben het over molens van 200 meter hoog!
(lees verder onder afbeelding)
Referendum
Goed openbaar bestuur zou bewoners aan de randen van al die plekken even een brief sturen: jullie zouden een windmolen in de achtertuin kunnen krijgen. Als je onoverkomelijke bezwaren hebt, laat het dan even weten. Dan wikken en wegen we die mee.
Maar nee, de gemeente broedde haar plan in alle stilte uit.
Dat de wethouder nu zegt dat alles zo snel moest, is dus lariekoek. Als goed bestuurder had hij eerder opdracht gegeven plekken in Raalte aan te wijzen. En zelfs nu dat dat niet gedaan is, had hij iedere betrokkene even een melding kunnen doen. Persoonlijk, of via de media. De gemeente heeft communicatiemensen zat op de loonlijst die dat even voor elkaar had kunnen maken.
We zetten opnieuw een minnetje bij het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen Raalte, dat zich zelf de een na grootste in deze gemeente maakte met verhalen over ‘geen windmolens’, ‘beter luisteren naar de burger’ en ‘referendum houden’ bij belangwekkende thema’s.
Zo bezien zijn dat drie minnetjes…
Overigens is het niet zo dat de geplande windmolens er nu ook echt komen. Overijssel gaat kijken of het wel echt nodig is om de doelstellingen te behalen. Zo niet, of zijn andere windmolenplekken in andere gemeenten beter, dan gaan die er op Schoonheten niet komen.
Misschien is daarom wel voor Schoonheten gekozen. Dan val je al snel af als het straks kiezen wordt.
Hoe dan ook ga je op deze manier windmolens nooit populair maken.
Boetelerveld
Landgoed Schoonheten schurkt aan tegen het enige Natura 2000 gebied in de gemeente Raalte: het Boetelerveld. Niet alleen dit windmolenplan zal hierop een negatieve werking hebben, ook verder is er nog veel te doen, zie hieronder de foto’s die een lezer maakte van de bestrijdingsmiddelen ‘rijkdom’ in dit gebied:
Reageer per e-mail ook Raadsleden!
Reageer op Facebook
De gemeente gebruikt de energiepotentiekaart van de provincie, zie:
https://overijssel.maps.arcgis.com/apps/instant/sidebar/index.html?appid=4ef6397b17e14a3cac8154bd2910abe3
Het gebied toont een gebied met een afstand van 400 meter tot woningen (2x tiphoogte van 200 meter)
Deze column lezende moet ik denken aan het onzalige plan wat Endona heeft om een drietal zonnevelden te plaatsen ter grootte van 25 hectare, in het weiland van stoppende melkveehouders langs de Hondemotsweg en de Stobbenbroek. Ook hierbij faciliteert de partij van Burgerbelangen Raalte het plan voor deze panelen in een prachtig kleinschalig coulisselandschap, met veel hoogte verschillen, biodiversiteit en natuurschoon, dat gelegen is tussen vier landgoederen. Waar nog nooit een schop voor een ruilverkaveling in de grond is gegaan.
Dat wordt opnieuw een extra minnetje bij het verkiezingsprogramma van BurgerBelangen Raalte, die in haar partijprogramma had staan: geen zonnepanelen op kostbare landbouwgrond en ‘geen windmolens’, ‘beter luisteren naar de burger’ en ‘referendum houden’ bij belangwekkende thema’s.”
Jan Overesch.