Salland Deze Week: Tiny Houses in Raalte

Dankzij GroenLinks en D66 gaat Raalte nu dan toch eindelijk kijken naar mogelijkheden om Tiny houses in de gemeente te realiseren. De samenleving wil het wel, maar de politiek (of de ambtenaren?) houden het tegen.

Interessant? Deel het artikel

gerdine vermeer tiny house eigen foto
Gerdine Vermeer

Al vier jaar geleden was er in het provinciehuis een informatiedag annex workshop voor Tiny houses. De gedachte was toen om die te koppelen aan voedselbossen, maar dat was niet verplicht. De provincie zei tijdens die bijeenkomst dat als er plannen vanuit de gemeente kwamen, dat dan de provincie niet moeilijk zou doen daar goedkeuring aan te geven, ook al zou het bestemmingsplan niet helemaal passend zijn.

Raalter politiek afwezig

Op die workshop waren er wethouders van Olst-Wijhe en Hellendoorn, Dalfsen en Deventer waren met een ambtelijke delegatie aanwezig. Vanuit Raalte waren er enkele geïnteresseerden in Tiny houses en voedselbossen, maar geen ambtenaren of politiek. Want in Raalte leeft dat niet, zeiden ambtenaren.

In de Raalte omringende gemeente zijn inmiddels diverse projecten met Tiny houses gerealiseerd. Er is immers interesse zat. Tiny houses zijn namelijk kleine woningen en er zijn mensen zat die helemaal geen groot huis hoeven. Voordeel van zo’n klein huis is dat je niet je hele leven hoeft te werken om je hypotheek af te lossen. Liefhebbers van klein wonen zeggen ook dat ze graag buiten zijn en dus helemaal niet zo veel binnen hoeven hebben.

Direct na de meeting in het provinciehuis, in 2019, kwamen in Raalte diverse plannen op tafel, zes concrete aanvragen, ook van ’t Natuurlijk Huus, is te lezen in het boek ’12,5 jaar ‘t Natuurlijk Huus’. Het levert extra woongelegenheid op, het geeft een boer een ander inkomen (voedselbos én toerisme) en je hebt meteen meer helpende handen die het platteland onderhouden.

Weinig enthousiasme

Aan de initiatiefnemers stelde de gemeente Raalte de vraag waar de kennis vandaan kwam dat de provincie minder streng de regels zou hanteren. Toen ambtenaren eenmaal op de hoogte waren gebracht, werden er regels en voorwaarden opgesteld – voor zover we weten buiten een politiek debat om – en die waren dusdanig in elkaar gezet dat geen van de plannen door de toets kwamen. Geen Tiny houses dus in Raalte, “omdat de provincie zo streng is” hoorden we later politici met droge ogen beweren.

We begrijpen ook wel dat het niet eenvoudig is nieuw beleid met dezelfde ambtenaren uit te rollen. Je kunt moeilijk van een en dezelfde persoon verwachten dat hij zijn werk van de een op de andere dag helemaal anders gaat invullen.

Vooral als je van bepalend naar dienend moet.

De behoefte aan Tiny houses is er in Raalte nog steeds. Bij mensen die klein willen wonen, bij mensen die in de gemeente willen blijven wonen, maar geen woonruimte kunnen vinden én bij landbezitters die hun grond graag beschikbaar stellen.

Inspiratie

De Raalter politiek en ambtenaren kunnen veel leren van buurgemeente Olst- Wijhe. Daar staat men open voor de moderne tijd, zie onderstaande links.

Olstergaard Olst

Aardehuizen Olst

Dankzij GL en D66 moet de politiek er nu weer over discussiëren. Met twee partijen die het belang van de gemeente en van de burger zeggen te bedienen, moet dat voor elkaar komen.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland Deze Week: Tiny Houses in Raalte”

  1. Avatar
    Jeanet Nijland

    Beste ‘hier in Salland’ redactie,

    Ik ben op zoek naar een tiny house voor permanente bewoning. Is al bekend of het project gerealiseerd gaat worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.