Salland Deze Week: The Pig Story

“Het Ware Verhaal over de varkenshouderij in Nederland is een ander verhaal dan wat de media ons dagelijks voorschotelt” zegt The Pig Story waar Salland Eet en Boert Bewust ook aan gekoppeld is. Mede gesponsord door de Sallandse gemeentes. Maar hún ware verhaal, daar klopt niks van! Aan Tafel, BBB: ze vertellen allemaal een remarkable ‘waar verhaal’!

Interessant? Deel het artikel

varken

The Pig Story is een site waarop ‘het ware verhaal’ van de varkenshouderij in Nederland verteld wordt. En dat is hard nodig, zeggen de makers van ReMarkAble (ook de makers van BBB), want dat ware verhaal is heel anders dan wat de media ons vertellen. Dat is op zijn minst een spannende aanname. Want je hebt media te kust en te keur, van de nieuwssite van de veganistenclub tot de talloze media voor de boerenwereld. Iedereen vertelt vanuit zijn eigen invalshoek en voor zijn doelgroep, zoals Volkskrant en Telegraaf of Nieuwsuur en Vandaag Inside heel andere invalshoeken hebben. Daar zit vast ook wel een verhaal tussen dat The Pig Story wel naar de zin is.

Het eerlijke verhaal?

The Pig Story is gemaakt door ReMarkAble, de Deventer marketingclub die ook BBB oprichtte. Alle reden om dat ware verhaal eens tegen het licht te houden. Niet het hele verhaal vertellen, is niet per definitie liegen. Maar wie pretendeert het ware verhaal te vertellen, die stelt daarmee dat hij het hele verhaal vertelt. Als je onder je eigen gestelde condities van ‘het ware verhaal’ dat niet doet, dan lieg je.

Voorbeeldje: Je kunt zeggen dat je naar de Jumbo was om 14.45 uur en daarna naar de basisschool ging om je kind op te halen. Als je weglaat dat je bij De Jumbo een paar scheermesjes in de binnenzak mee naar buiten gemoffeld had, heb je niet gelogen. Maar je hebt dan ook niet het ware verhaal verteld.

Katholieken mogen gewoon liegen. Een leugentje om bestwil, heet het dan. Maar dat geloof voorziet ook in biechten. Dan vergeeft God je.

The The Pig Story vertelt allemaal positieve dingen over de varkenshouder, maar ze laat de negatieve dingen weg. Ze vergeet, in ons voorbeeld, over die winkeldiefstal te vertellen. En in dat ware verhaal staat ook nog eens een keer onzin: “het ware verhaal is dat we niet zonder het varken kunnen.” Ze liegen door weg te laten, maar ook met wat ze wel vertellen.

Op The Pig Story staan dingen als best aangename stallen, al dat lekkere vlees, ons afval als hun eten en hun hartkleppen voor ons hart. De afgebeelde varkens hebben allemaal roze snoetjes een glimlach op de bek. Met niet zo veel moeite kun je ook heel mooie verhalen vertellen over slaven. Ze verrichtten veel en zwaar werk, er waren er genoeg, ze waren goedkoop. Toen dat mooie verhaal verschoof naar het ware verhaal, hebben we er toch onze excuses voor aangeboden!

‘Boert Bewust’

Reguliere boeren hebben hun pr goed voor elkaar. Met hun halve waarheden weten ze de samenleving er iedere keer van te overtuigen dat ze donders goed bezig zijn. Zo hebben we hier in Salland kort voor de Kerst nog een mooie lichtjesroute langs boerderijen en door veestallen kunnen rijden. Georganiseerd door Salland Boert en Eet Bewust. Dat is onderdeel van ’Boert Bewust’ en die is weer partner in The Pig Story met ‘het ware verhaal’

Salland Boert en Eet Bewust wordt gesubsidieerd door de Sallandse gemeenten. Dus zijn die gemeenten medeverantwoordelijk voor de leugens op deze site. Gemeenten zijn daarom ook medeverantwoordelijk voor het door The Pig Story onbetrouwbaar noemen van de media, dat ze op andere fronten weer proberen te voorkomen. Salland – met name Raalte – is erg pro reguliere industrie-boer, dat zie je hier. Dat zie je ook aan de speciale nieuwsbrief die Raalte verstrekt aan de landbouwsector, zoiets hebben we nog niet voorbij zien komen voor andere sectoren. Toen de boeren met trekkers door het land trokken werden ze in Raalte getrakteerd op een gehaktbal. De rechter heeft Raalte veroordeeld in verband met een vergunning voor een megastal aan de Raarhoeksweg waardoor de buren geen leven meer hebben, maar Raalte doet daar simpelweg niks mee. Het is een politieke keus, legitiem dus, totdat de rechter het bestuur op haar eigen wet- en regelgeving wijst; totdat het platteland verpauperd is zoals nu al in Brabant. Daar hebben die lieve varkentjes zelfs al flats tot hun beschikking. Stallen met verdiepingen. Zonder balkon overigens.

Europa

Europa trapt niet meer in de mooie praatjes van de sector. Daar wordt het ‘echte verhaal’ gezien en niet ‘het ware verhaal’. Dat de buitenlucht vervuilt, het grondwater bijna niet meer drinkbaar te krijgen is, er gesleuteld wordt aan de mestboekhouding, dat luchtwassers helemaal niet werken en andere roostervloeren ook niet bieden wat beloofd werd dat ze zouden doen.

Als je ‘het ware verhaal’ op de website van The Pigstory bekijkt zie je varkens en biggetjes snoezig afgebeeld, ze hebben allemaal een glimlach op de snoet. Och, wat lijken ze blij. In werkelijkheid worden ze in hoog tempo vetgemest en dan naar de slachterij gebracht waar arbeidsmigranten er voor zorgen dat de prijs laag blijft. Dat vet mesten gaat met geïmporteerd krachtvoer. Het vlees wordt geëxporteerd. De shit blijft hier, in bijvoorbeeld Salland met relatief veel varkenshouderijen, achter. En die arbeidsmigranten bezetten de huizen voor onze jongeren en ouderen. Bijbouwen kan niet vanwege teveel stikstof.

‘Het ware verhaal’ van The Pig Story is inderdaad een ander verhaal dan wat de media ons dagelijks voorschotelen. Mede mogelijk gemaakt door de Sallandse gemeenten.

The Pig Story en het ware verhaal is een product van ReMarkAble uit Deventer. Waar ook Aan Tafel en BBB bedacht zijn. BBB wil zonder voorbehoud regeren met de PVV die op haar beurt de democratie naar de verdoemenis wil helpen. Aan Tafel wil boer en burger in gesprek krijgen om elkaar te leren kennen en te waarderen. Zal ook wel met het ware verhaal gaan. We worden graag een keer uitgenodigd om dat mee te maken. Want dat moeten we The Pig Story nageven: de reguliere Sallandse en Overijsselse media slaat ook graag een deel van het verhaal over in haar berichtgeving. Maar gek genoeg zijn die juist meer op de hand van The Pig Story.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland Deze Week: The Pig Story”

  1. Avatar

    Een goed en duidelik artikel.

    Ik wil hier nogmaals herhalen dat de Nederlandse veeteeltsector, door de enorme import van bijvoorbeeld soja-veevoer, mede verantwoordelijk is voor gigantische ontbossingen in Zuid-Amerika. Nederland, dat kleine landje dat je nauwelijks terugvind op de wereldbol!

    Hans de Kort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.