Raalte maakt mooie sier met de gekozen bloembollen. Al voor het vierde jaar op rij zijn er 90.000 geplant. Dit jaar trapte wethouder Breun Breunissen de pootactie af, bij basisschool De Linde in Laag Zuthem mochten kinderen die giftige bloembollen de grond in stoppen. “Duurzaam geteelde bollen”, zegt de gemeente. Dat er gelet is op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en hoeveel energie en water er bij de teelt gebruikt wordt. Maar letten op gebruik van gif is wel wat anders dan geen gif gebruiken.
Salland deze Week komt tot stand samen met Sallanders die thema’s of complete opiniestukken aanreiken.
Salland Zoemt legde vorig jaar na de plantactie van de gemeente uit dat het een gotspe is op deze manier biodiversiteit naar een hoger plan te willen brengen. Nog gekker is het om te zeggen dat je de eikenprocessierups er mee bestrijdt. Giftige bloembollen doden insecten, al in de productiefase. Als er geen insecten zijn, blijven bijvoorbeeld vogels ook weg. En juist die eten de eikenprocessierups. Zelfs al bestrijd je hier de eikenprocessierups met succes op deze manier, dan werk je er actief aan mee dat het elders – daar waar de bloembollen geproduceerd worden – verkeerd gaat.
Raalte liet al eerder weten voor de niet biologische bloembollen te kiezen om vrijwilligers ook nog een beetje lol in het planten te geven. Want van de met gif gekweekte bollen gaan er percentatief veel meer bloeien.
De teelt van gangbare bloembollen is een enorm vervuilende bezigheid. Voor de teelt wordt tot wel 125 kilo werkzame stof giftige pesticiden gebruikt. Bij de teelt van maïs is dat 2 kilo. Deze ‘gangbare’ manier van bloembollen telen berokkent grote schade aan onze leefomgeving. Ontelbaar veel insecten, vlinders en schimmels leggen het loodje door deze intensieve manier van landbouw.
Salland Zoemt wijst ook op epidemiologische onderzoeken naar chronische blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen onder met name agrariërs en hun gezinsleden. Dat liegt er niet om: een toename van het aantal abortussen, een verminderde groei van de foetus, aantasting van cognitief vermogen, Parkinson, ALS, Alzheimer, diverse soorten kanker, onvruchtbaarheid bij vrouw én man, zijn er daar maar een paar van… Dat moet je toch niet willen? Daar wil je vrijwilligers toch niet mee aan het werk zetten? Klik hier voor een rapport over bestrijdingsmiddelen van het RIVM en hier voor een rapport over ‘ziek door bestrijdingsmiddelen’ van het UMC Amsterdam.
Door niet biologische bloembollen te gebruiken, werk je daar dus actief aan mee als gemeente. Terwijl het gewoon anders kán. Je kunt met het grootste gemak ook biologische bloembollen kopen. De familie Huiberts weet daar alles van. Het argument dat die bollen iets duurder zijn, daar maakt John Huiberts gehakt van: “Goedkoop bestaat niet, dat gaat altijd ten koste van iets. Denk aan goedkope kleding, dat kan alleen maar vanwege kinderarbeid. Als iets (te) goedkoop is draait de werknemer er voor op. Of in het geval van de bloementeelt, daar betaalt de natuur en de bodem de prijs. Maar de samenleving staat er meestal helemaal niet bij stil hoeveel bestrijdingsmiddelen een bos bloemen of een zakje goedkope tulpenbollen bevat.”
Echt heel erg verschrikkelijk om te zien dat ook in het Sallandse deze teelt steeds meer ruimte krijgt. Ondertussen werken er boeren aan een goede bodem, meer natuur inclusieve vormen van landbouw en het versterken van biodiversiteit. Zo lang lely/bollenteelt op deze schaal aanwezig is, blijft dat dweilen met de kraan open.
Blij met dit artikel. We zien de lelie teelt in Salland ieder jaar toenemen en daarmee de vergiftiging van de bodem en de leefomgeving. Verschrikkelijk!