Salland Zoemt baalt van giftige bloembollen in de gemeente Raalte

Salland Zoemt baalt er flink van dat de gemeente Raalte dit jaar wéér niet gekozen heeft voor biologische bloembollen. Er gaan 90.000 bollen de grond in op 23 locaties. Met als doel de biodiversiteit naar een hoger plan te brengen. En om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat kan toch niet met bollen die gekweekt zijn met gif?

Interessant? Deel het artikel

Bij op Stinkende Gauwe.
Bij op Stinkende Gauwe.

De bloembollen zitten voor het grootste gedeelte al in de grond. Heeten en Broekland waren de eerste dorpen waar de bollen de grond geplant werden door vrijwilligers. In een persbericht laat de gemeente weten “dat bloembollenmengsels niet alleen ter verfraaiing van de dorpen zijn, maar ook ter bestrijding van de eikenprocessierups. Dit jaar heeft de werkgroep gekozen voor een mengsel met vroeg- en openbloeiende bloemen zodat insecten als kevers, gaasvliegen en sluipwespen er makkelijk in kunnen kruipen”.

De bollen worden volgens de gemeente aangeschaft op advies van de werkgroep Groene Agenda, waarin de gemeente Raalte zelf ook zitting heeft, net als ondermeer de jagersverenigingen van Heeten en Midden Salland, LTO Salland, de bijenclubs uit Raalte en Heino, de Bomenstichting, Landschap Overijssel, Groei en Bloei, ANV Groen Salland, Overijssels Particulier Grondbezit (OPG), een aantal mensen op persoonlijke titel. Ook IVN Raalte en Salland Zoemt. Maar deze twee instanties hebben zich uitgesproken tegen de gekochte ‘on the way to planet proof’-bollen omdat daar gewoon wel bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Op weg naar planetproof… als je een van de nodige honderd stappen maakt, ben je ook onderweg.

Dat de jagersclubs en LTO voor zijn verbaast Salland Zoemt niet. Wel dat de gemeente als lid van de werkgroep zichzelf blijkbaar adviseert én de werkgroep heeft samengesteld. Volgens Salland Zoemt is De Groene Agenda op deze manier bepaald geen evenwichtige vertegenwoordiging voor de belangen van natuur, waarbij de gemeente Raalte zichzelf dus adviseert, maar uiteindelijk ook eindverantwoordelijk blijft voor aanschaf van de niet biologische bollen.

Salland Zoemt stelt dat de teelt van gangbare bloembollen een enorm vervuilende bezigheid is, met grote gevolgen voor het milieu, biodiversiteit, drinkwater, bodemleven en lucht. Voor de teelt van bloembollen wordt tot wel 125 kilo werkzame stof giftige pesticiden gebruikt. Even een vergelijking: bij de teelt van mais wordt 2 kilo werkzame stof pesticiden gebruikt! Deze ‘gangbare’ manier van bloembollen telen berokkent grote schade aan onze leefomgeving. Ontelbaar veel insecten, vlinders en schimmels leggen het loodje door deze intensieve manier van landbouw.

Grondwater, bodemleven en lucht worden verontreinigd met alle gevolgen voor mens, vogels en zoogdieren.

Salland Zoemt wijst ook op epidemiologische onderzoeken naar chronische blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen onder met name agrariërs en hun gezinsleden. Dat liegt er niet om: een toename van het aantal abortussen, een verminderde groei van de foetus, aantasting van cognitief vermogen, Parkinson, ALS, Alzheimer, diverse soorten kanker, onvruchtbaarheid bij vrouw én man, zijn er daar maar een paar van… Dat moet je toch niet willen? Daar wil je vrijwilligers toch niet mee aan het werk zetten?

IVN en Salland Zoemt hebben daarom ook niet meegeholpen te planten.

In Frankrijk is Parkinson al officieel aangemerkt als een beroepsziekte bij wijnboeren wegens het gebruik van pesticiden. De gemeente Raalte weet dat ook, of kan dat ook weten. Dan ben je toch met open ogen bezig heel nare dingen te doen? Ben je dan eigenlijk niet medeverantwoordelijk? Salland Zoemt vindt van wel.

De gemeente legt uit voor de niet biologische bollen gekozen te hebben, omdat die vorig jaar slechte resultaten hadden opgeleverd: er kwamen niet zo veel bloemen uit de bollen. Om vrijwilligers gemotiveerd te houden is dit jaar daarom weer voor de andere bollen gekozen. Dat is volgens Salland Zoemt nou precies waar het altijd fout gaat. Dat je kiest voor het uiterlijk en dat je voor lief neemt wat je niet direct ziet. En als je geen contact opneemt met de leverancier van de biologische bollen, kan er ook geleerd worden van het resultaat, boeken we geen vooruitgang met elkaar en slaan we weer de oude vertrouwde doodlopende weg in.

Er zijn echt heel andere manieren om de eikenprocessierups te bestrijden en om meer bloemetjes in de natuur te krijgen. Zo zou je de bermen langs de weg minder kunnen maaien en lage begroeiing tussen bomen laten staan. De natuur die daar ontstaat trekt ook vogels aan die vervolgens weer rupsen opeten. Het nu vallend blad kun je ook gerust in de berm laten liggen, omdat dat compost is, juist voor bloemetjes die straks in het voorjaar dan gaan groeien. Ook als je geen bloembollen plant, zul je zien dat er heel veel bloemetjes gaan bloeien, waarvan de zaden al lang in de grond zitten, maar die geen kans krijgen uit te groeien omdat er steeds gemaaid wordt.

De natuur een beetje zijn gang laten gaan werkt het beste. Al dat ingrijpen en dan ook nog met giftige bloembollen, dat werkt niet. Dáár zouden vrijwilligers niet aan mee moeten willen werken.

De natuur redt zichzelf prima!

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.