Het had maar weinig gescheeld of Zwolle was de hoofdstad van Nederland geweest, en dan was de taal zoas wie die hier proat de taal van heel Nederland ‘ewönn. Maar het liep anders. De Romeinen rukten op tot aan de Rijn, de Franken namen aan deze kant van de rivier hun gewoonten over. Wij, de Saksen delfden het onderspit. Want wij hadden niet zoals de Franken één leider, iedere nederzetting had er eentje. Wij waren met de Hanze economisch gezien verder. Maar de Franken wonnen het militair strategisch. Daarom praten we nu Nederlands en is Zwolle niet de hoofdstad…
Die geschiedenis is kort door de bocht, maar heeft er wel toe geleid dat onze Hanzesteden nu vooral toeristische trekpleisters zijn, terwijl ze vroeger het centrum van de vooruitgang waren. Die achtergrondkennis maakt de ‘Atlas van negen Hanzesteden’ extra interessant. Het boek neemt ons mee de IJssel af langs Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg en Harderwijk en dan is het voor de IJssel de hoogste tijd het IJsselmeer in te stromen.
Per stad geeft het boek mooie historische informatie in woord, en nog mooier in beeld. Het geeft de steden extra interesse voor als je ze bezoekt, ze worden er toeristisch gezien nog mooier door. Maar ik denk niet dat ze uiteindelijk nog weer het voortouw in Nederland gaan krijgen. En misschien moeten we daar ook helemaal niet rouwig om zijn!