Onderwijs en bedrijven starten korte opleiding tot meubelreparateur

Hoe knap je een tweedehands meubel op? Wat doe je met gebroken armleuningen of poten? Hoe herstoffeer je een fauteuil op een professionele manier? Dat kun je binnenkort leren via een korte, laagdrempelige, arbeidsmarktgerichte opleiding tot meubelreparateur.

Interessant? Deel het artikel

NMO Waardering opleiding stofferen
Ondertekening intentieverklaring

Op woensdag 9 oktober tekenden de deelnemende partners (alle ook WaardeRing-partners) in de Ontwikkelfabriek van Cibap daarvoor een gedeelde intentieverklaring, dit is een belangrijke mijlpaal op de weg naar een reparatiesamenleving. Het plan is dat de opleiding in het tweede kwartaal van 2025 van start gaat bij leercentrum LUX038  aan de Ceintuurbaan in Zwolle.

Het is alweer een paar jaar geleden dat Martine Postma, oprichter van Repair Café, en Liedewij de Graaf, circulair onderwijsontwikkelaar van ikcirculeer, de mogelijkheden onderzochten om te komen tot een reparatiesamenleving. Als spullen gerepareerd worden, zijn er immers geen nieuwe  grondstoffen nodig, wordt er minder weggegooid en lopen natuur en milieu minder schade op. ‘Er is in de gehele keten een nieuwe mindset voor nodig’, vertelt Liedewij. ‘Bij overheid, producent, retail,  onderwijs en bijvoorbeeld consument. Deze opleiding is één van de eerste essentiële stappen op de weg naar die reparatiesamenleving.’

Meubelreparatie

De Goldschmeding Foundation gaf de startvonk, projectmanagement is in handen van Het Groene Brein en het samenwerkingsverband The ReUse Alliance werd opgericht. Zwolle is naast Rotterdam en Utrecht één van de drie regio’s waar de pilots plaatsvinden. ‘Reparatie is op alle fronten belangrijk, maar we kozen in eerste instantie voor de meubelbranche’, zegt Liedewij. ‘Die is echt in beweging als het gaat om duurzaamheid en producentverantwoordelijkheid. Daarbij zie je in deze branche veel familiebedrijven en de jonge generatie vindt circulariteit en reparatie belangrijk. Vanuit deze pilot kunnen we wellicht uitbreiden naar andere branches, maar bijvoorbeeld ook naar integratie van reparatievakken en -lesmateriaal in vmbo en mbo.’

De opleiding

De korte opleiding is op mbo1-niveau. Zijinstromers, schoolverlaters, vergunninghouders, medewerkers van bedrijven, mensen met een uitkering, particulieren: iedereen kan zich aanmelden, taalniveau NT2 is het enige uitgangspunt. ‘Het is echt een ambachtelijke opleiding’, legt Liedewij uit. ‘Het certificaat maakt aantoonbaar dat je over meubelreparateurvaardigheden beschikt, waardoor de stap naar de arbeidsmarkt een stuk makkelijker wordt.’ Op dit moment buigen de partners zich over de inhoud. Die bestaat uit drie onderdelen: de essentie van reparatie, reparatie van houten meubels en de uitstroom naar werk en vervolgopleidingen. De opzet is om in het tweede kwartaal van 2025 te starten met een pilotgroep van achttien deelnemers en drie docenten/werkbegeleiders.

Liedewij is blij met de concrete stappen die nu in Zwolle worden genomen. ‘Het is een grote transitie naar een reparatiesamenleving en een circulaire economie. Ik vind het geweldig dat we elkaar hebben gevonden in onze visie en nu daadwerkelijk ook onze mooie ideeën en goede bedoelingen kunnen omzetten in een laagdrempelige opleiding. Het is een belangrijke mijlpaal.’ 

Partners

De landelijke ReUse Alliance bestaat uit de volgende partners: Ikea, Marktplaats, Whoppah,  Trendhopper, POS Service Group, Vitra Circle, CBM, Branchevereniging Kringloop Nederland,  Jafix.com, Transitieagenda Consumptiegoederen, ikcirculeer, The Substitute, Stichting Repair Café  International, Centre of Expertise City Net Zero (HvA), Platform vmbo Bouwen Wonen Interieur, Milieu Centraal, Goldschmeding Foundation en Het Groene Brein.

Ondertekenaars in Zwolle zijn in eerste instantie: circulair ambachtsnetwerk WaardeRing en de WaardeRing-partners Stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, Deltion College, Cibap en Tiem.

Bij de totstandkoming van de opleiding in de regio Zwolle zijn ook andere WaardeRing-partners betrokken, zoals BySoil en +houtbaar.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.