Kees Huls: 1e en 2e Egoismisdag

Interessant? Deel het artikel

Kees

Helaas zien we meer en meer ontevreden mensen die zich beklagen over de teloorgang van tradities. Mensen die geloven dat tradities in steen gehouwen zijn en die zich kennelijk nog willen verplaatsen per postkoets, in een plaggenhut willen wonen en een schavot op het marktplein willen hebben. Deze types willen niet begrijpen dat ook tradities mee moeten groeien met de veranderingen in de maatschappij om wat voor reden dan ook. Het is dan wel weer vreemd de laatste dagen van het jaar te moeten zien dat het juist deze figuren zijn, die een echt eeuwenoude traditie om zeep aan het helpen zijn.

Door Kees Huls

Kerstdiner
Het 2e kerstdagdiner met kinderen en kleinkinderen was als altijd weer erg leuk. Toch smaakte het minder dan anders omdat ik 1e kerstdag alleen was en in een nadenkende bui. Ik heb toen beelden voorbij zien komen van het deels afgebrande vluchtelingenkamp in Moria op Lesbos, waar de mensen in vreselijke omstandigheden kerst vierden in de open lucht. Deze mensen werden met bussen naar een leegstaande kazerne gebracht maar werden per omgaande weer teruggebracht omdat de inwoners hun komst niet accepteerden. Hoewel ik best begrip kan opbrengen voor de lokale bevolking die door de EU in de steek gelaten wordt vind ik dit juist in de kerstweek onvoorstelbaar. Griekenland is immers een zeer orthodox christelijk land. Nog veel meer werd ik gegrepen door de reacties in Nederland op wat zich in Moria afspeelde. Echt afschuwelijk, geen enkel begrip voor vluchtelingen. Nog steeds denkend dat dit gelukszoekers zijn die alles gemakkelijk achterlaten om van ons te profiteren. Zo van lekker op vakantie gaan, een leuke survival door de Sahara maken en vervolgens een prachtige cruise over de Middellandse Zee en dan op naar de geldbomen in Europa. Helaas ligt het anders. Probeer je zelf eens voor te stellen wat het betekent wanneer je niet genoeg te eten hebt, geen gezondheidszorg, scholing door economische omstandigheden of oorlog. Dat je alleen op zoek moet naar betere omstandigheden omdat je de noodzakelijke mensensmokkelaars niet voor je hele gezin kunt betalen. En dan stranden in kampen in Europa of Noord Afrika onder omstandigheden misschien nog wel slechter dan thuis. Probeer eens hierover na te denken, ik denk dat je kerstdiner in je gezellige, goed verwarmde huis veel minder smaakt. Maar helaas hebben veel te veel mensen deze kersttraditie ter zijde geschoven en gaat deze langzaam verloren, juist door toedoen van de traditie- aanbidders.

Oud en Nieuw
Oud en Nieuw begint de rol van kerstmis als belangrijkste feestdag over te nemen voor de traditionalisten. Een inderdaad veel oudere traditie, nog uit de heidense tijden om de boze geesten door lawaai te maken te verdrijven. Een veel jongere traditie is om dit met vuurwerk te doen, aanvankelijk sierspul, later rotjes en gillende keukenmeiden, voetzoekers en zevenklappers. De laatste jaren ging dat nogal uit de klauw lopen en begon Nederland bij de jaarwisseling op oorlogsgebied te lijken, reden om illegaal vuurwerk te verbieden. Dit jaar kwam daar corona nog eens bij met een tweede golf waardoor de situatie in de ziekenhuizen heel zwaar onder druk stond. Alleen kindervuurwerk werd dit jaar toegestaan en uiteraard moesten de mensen de verdere regels respecteren om besmetting te voorkomen. Ik kan me heel goed voorstellen dat jongeren nu erg beperkt zijn in hun contacten en pleziertjes en wel eens uit de band willen springen. Maar dat ontstellend veel, volgens gangbare maatstaven, volwassen mensen rellen en verboden vuurwerk goedpraten en al hun internetwijsheden over corona en de gevolgen blijven spuien en daarom dwars gaan liggen is godgeklaagd en toont het egoïsme van deze mensen die aan traditie hechten toch wel erg duidelijk aan. Onze overheid kan best wat verweten worden over de afbraak voor de zorg en dat is zeker iets waar veranderingen nodig zijn. Maar daar nu over neuzelen is waanzin. De grootste prioriteit is nu de problemen van covid19 oplossen en deze niet te saboteren. Onze regering is nog steeds zo goedgelovig te denken dat alle inwoners verantwoord in het leven staan en dwingender maatregelen daarom niet nodig zijn in tegenstelling tot andere landen die avondklokken invoerden en veel strengere regels. Helaas blijkt dat egoïsme een belangrijk item is geworden, tendens stijgend. Het leek er bij de eerste golf nog op dat de mensen toch weer socialer werden, maar daar is nu nog weinig van over. Hoe wij weer die tolerante, sociale en polderende Nederlanders kunnen worden? Onmogelijke vraag, die ik niet kan beantwoorden. Ik kan alleen maar hopen dat mensen weer verder gaan kijken dan hun neus lang is en we deze negatieve spiraal kunnen stoppen.

Ik raad de regering aan het begrip Kerstmis te veranderen ‘Egoismis’, zodat iedereen zonder morele bedenkingen en zonder schuldgevoel weer volop kan schransen op 25 en 26 december.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.