House2Start Olstergaard: betaalbare woningen voor starters in Olst

House2Start realiseert veertien betaalbare starterswoningen aan de Rietgors in Olst. Wethouder Marcel Blind plantte vandaag, samen met twee toekomstige bewoners, de eerste boom in de gezamenlijke binnentuin. Hiermee de locatie voor woningen officieel ‘geopend’.

Interessant? Deel het artikel

@kijk-kunst-fotografie
@kijk-kunst-fotografie

Het is de ambitie van House2Start om door industrialisatie duurzame en betaalbare woonoplossingen te bieden voor starters. De behoefte aan starterswoningen in de gemeente Olst-Wijhe is in 2020 via social media gepeild en die was overweldigend; ruim honderd belangstellenden meldden zich. Er zijn nu veertien woningen voor starters gebouwd.

Zoals vastgelegd in afspraken met de gemeente zijn negen daarvan verkocht en vijf verhuurd aan jongeren uit de gemeente Olst-Wijhe. Wethouder Marcel Blind feliciteerde de nieuwe bewoners met hun nieuwe woning. Daarnaast is hij blij met de woningen die House2Start gerealiseerd heeft: “Oorspronkelijk waren er drie twee-onder-een-kapwoningen gepland. Gezien de veranderende markt en huizenprijzen heeft de gemeente besloten dat dit omgezet werd in veertien betaalbare woningen voor starters. Mooi dat House2Start hierin een oplossing heeft geboden.”

Olstergaard

House2Start Olstergaard bestaat uit zeven woningen van het basismodel voor éénpersoonshuishoudens en zeven woningen van het plusmodel voor tweepersoons huishoudens en kleine gezinnen. De woningen liggen met individuele terrassen aan een gezamenlijke binnentuin. De individuele bergingen zijn als een blok aan de zijkant geplaatst.

House2Start Olstergaard ligt aan de noordrand van de nieuwe woonwijk Olstergaard – aan de Rietgors. De woningen van het basismodel liggen frivool geschakeld aan de zuidzijde, met de voorgevel naar de nieuwe uitbreidingswijk Olstergaard. De woningen van het plusmodel liggen in een strakke lijn aan de noordzijde, uitkijkend op het groen en de brede watergang.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Wethouder Marcel Blind plant eerste boom @kijk-kunst-fotografie

Duurzaamheid

House2Start heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en verlaagt de ecologische voetafdruk door minder materiaalgebruik (slimmer verkavelen en kleinere woningen). De materialen die gebruikt worden hebben een lagere milieubelasting en een lange levensduur. De architect heeft voor de gevels van deze woningen gekozen voor thermisch gemodificeerd hout; een prachtig duurzaam product dat CO₂ heeft opgeslagen. Het is onderhoudsarm en vergrijst langzaam in de tijd.

Het hemelwater wordt aan de voorzijde zichtbaar via molgoten afgevoerd. Aan de achterzijde wordt het hemelwater opgevangen in een wadi. De wadi is een zichtbaar onderdeel van de collectieve tuin en wordt ingezaaid met kleurrijke bloemenmengsels. In overleg met de bewoners worden er treurwilgen, moeraseiken, heesters en vaste bloemen geplant.

Bouwer

De woningen zijn gebouwd door aannemer Connext BV uit Deventer. Connext is een jong bouwbedrijf, dat antwoord geeft op de veranderende vraag uit de markt. Zo bouwt Connext geïndustrialiseerd. Dit betekent dat het bedrijf zoveel mogelijk laat produceren in de fabriek. De bouwelementen worden op de bouwplaats geassembleerd tot een woning.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.