Wat doen jullie duurzaam, Emma en Olivier?

Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen zijn eigenaar van het bedrijf Boer’n Buffel Keizersrande. Begin dit jaar hebben zij hun intrek genomen in een prachtige pachtboerderij in Diepenveen. Zij delen graag hoe zij duurzaam ondernemen op hun boerenbedrijf in de uiterwaarden van de IJssel.

Interessant? Deel het artikel

Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen van Boer’n Buffel Keizersrande Diepenveen
Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen van Boer’n Buffel Keizersrande Diepenveen

Kringlooplandbouw

Ons bedrijf is biologisch en biodynamisch en wij boeren middels kringlooplandbouw. Dat is een landbouwmodel waarbij productie word geoptimaliseerd door het sluiten van kringlopen. Het doel van kringlooplandbouw is om op een duurzame manier voedsel te produceren, waarbij we geen gebruik maken van externe input zoals kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. In plaats daarvan gebruik we enkel onze eigen meststoffen. We voeren dus geen kracht- en ruwvoer aan, wat best een uitdaging kan zijn in de uiterwaarden. De weilanden komen met enige regelmaat, soms ook zomers, onder water te staan als de IJssel buiten haar oevers treedt. Door relatief weinig dieren te houden en een ruwvoerbuffer op te bouwen kunnen we in deze periodes onze dieren toch voeren.

Een onderdeel van biodynamische landbouw is dat de dieren hun hoorns houden en we de dieren zoveel mogelijk de ruimte geven om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Voor waterbuffels betekent dat bijvoorbeeld waterpret bij warmere temperaturen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

© Wim Dorgelo

Waterbuffels

Met onze waterbuffels beheren we de natuurgronden in de uiterwaarden. De waterbuffel is een bijzonder vriendelijke grazer die goed presteert met een minder voedingsrijk dieet. Omdat we  structuurrijk hooi kunnen voeren, kunnen we ook later maaien. Hoe langer het gras blijft staan, des te grover het wordt. Daarnaast produceren buffels minder mest en urine. Daarom brengen we ook weer minder mest terug op het land want weer een soortenrijkdom creëert. Minder mest betekent ook minder uitstoot.

Hoewel de buffel dus een wat sober dieet prefereert kunnen zij toch goed melk produceren. Weliswaar minder liters dan een gewone koe, maar wel met bijna dubbel zoveel vet. Van de melk kunnen heerlijke zuivelproducten worden gemaakt. De bekendste is mozzarella, maar ook harde kaas, yoghurt en andere producten behoren tot de mogelijkheden.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

© Wim Dorgelo

 

© Rogier Reker

De kalveren groeien bij ons op in kuddeverband en blijven bij ons tot ze 2 jaar oud zijn. De stieren worden op tweejarige leeftijd geslacht bij een lokale slager en het vlees verkopen we vanaf ons eigen erf. Vrouwelijk vee wordt gebruikt om onze kudde te verjongen wanneer nodig, de overige dieren gaan naar collega boeren. Wij proberen zo veel mogelijk van onze producten zelf en lokaal te vermarkten, nu is dat alleen nog het vlees. In de toekomst ook melk.

Natuurbeheer

Naast het natuurbeheer middels begrazing leveren wij ook andere groene diensten aan onze verpachter; IJssellandschap. Zo dragen wij zorg voor de vele paden, bomen en hagen op  onze gronden. De wandelpaden zijn openbaar zodat wandelaars kunnen genieten van het landschap en onze bijzondere dieren.

Naast het onderhoud aan de natuur proberen we ook de natuur te beschermen. Door een uitgestelde maai- en beweidingsdatum hebben de weidevogels de kans om hun eieren uit te broeden en jongen groot te brengen in het hoge gras. Veel insecten zijn ook gebaat bij een latere maaidatum. We maaien nooit alle percelen in één keer, zodat vogels, insecten en andere dieren zich kunnen verschuilen in het niet gemaaide gras. Niet alleen gras blijft langer staan maar ook bloemen en andere planten, die volledig kunnen uitbloeien en zo ook zaad produceren. Zo kunnen we de diversiteit in stand houden. Ook maaien we met een speciale maaimachine die het gras niet kneust, hierdoor kunnen insecten die in de maaier komen gewoon uit het gemaaide gras wandelen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

© Wim Dorgelo

Akkerbouw

Op 23 hectare akker verbouwen we ons eigen krachtvoer in de vorm van granen. Een bijproduct daarvan is  het stro dat gebruikt word als strooisel in de potstal. Dit geeft ons weer prachtige mest voor om terug te brengen op het land en de akkers. We gaan ons de komende jaren richten op het verbeteren van de biodiversiteit met name aan de akkerranden. Door minder te bemesten en minder dicht te zaaien krijgen soorten, waarvan het zaad al tientallen jaren in de bodem ligt opgeslagen, de kans om te ontkiemen. Door dit proces nauwlettend te monitoren kunnen we hopelijk bepaalde akkerkruiden die nog maar zelden voorkomen weer vaker zien op onze akkers.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

© Rogier Reker

Verbreding

Op ons bedrijf hebben we ook een recreatiewoning en een vergaderzaal. We geven allerlei excursies en rondleidingen aan bijvoorbeeld kinderen, studenten en boeren. Door de inkomsten uit deze verbreding, hebben we met minder dieren toch een rendabele bedrijfsvoering en spreiden we onze risico’s. Daarnaast hopen we met het openstellen van ons bedrijf onze bezoekers een inzicht te geven in wat we hier doen. Dat is niet alleen om anderen te inspireren maar hier krijgen we zelf ook weer nieuwe energie van! Het is prachtig om te zien dat andere ook van ons werk genieten!

 

 

 

Website Boer’n Buffel

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant