Wat doe jij duurzaam, Jolanda Ramerman: Ik ben actief bij Duurzaam Leefbaar Lemelerveld, een club die je moet leren kennen!

Jolanda Ramerman is erg actief op het gebied van duurzaamheid in Lemelerveld en de gemeente Dalfsen. Dus ze kan goed uit de voeten met die ene vraag voor deze rubriek: wat doe jij duurzaam?

Interessant? Deel het artikel

profielfoto Jolanda Lemelerveld

Een leuke uitnodiging om midden in het voorjaar, net als de bijtjes, maar dan toch nèt even anders, wat extra in te zoomen op deze vraag. En dat is ook hard nodig want zelfs heel veel mensen in mijn eigen woonplaats Lemelerveld kennen deze organisatie niet, dus in Salland zal deze nog minder bekend zijn.

Duurzaam Leefbaar Lemelerveld

Duurzaam Leefbaar Lemelerveld (DLL) bestaat uit een diverse groep mensen die zich bezig wil houden met het leefbaar houden van het dorp Lemelerveld o.a. door projecten te initiëren op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn we na de start al snel gestart met plannen voor een zonnepanelenveld. De opbrengsten daarvan zouden ten goede komen aan sociale projecten die de leefbaarheid in het dorp kunnen vergroten. Helaas is het zonnepanelenveld door verschillende oorzaken nog niet gerealiseerd. Wel zijn andere initiatieven opgestart o.a. die bij Natuurlijk Heidepark dat inmiddels met heel veel vrijwilligers en hulp van bedrijven en instanties is omgetoverd tot een klim-, kabouter-, speel- en zwemparadijs. Van heinde en ver komen mensen inmiddels naar dit uitdagende klimparcours tussen de boomtoppen om vervolgens een frisse duik te kunnen nemen in het natuurlijke zwemwater. De hele verbouwing en uitbreiding is zoveel mogelijk met herbruikbaar materiaal gedaan, ook om de kosten te drukken. Hoe duurzaam wil je het hebben? DLL heeft de initiële plannen helpen voorbereiden en heeft subsidie aangevraagd. Inmiddels draait Natuurlijk Heidepark al weer enige jaren op eigen kracht en is het een echter pleisterplaats voor toeristen en mensen uit het dorp en de nabije omgeving.

Een ander mooi project van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld betreft het Reparatiepunt. Op de locatie van Leer- en werkbedrijf De Enk, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mogen een paar zeer handige vrijwilligers iedere eerste woensdag van de maand ’s ochtends aangeboden apparaten (meestal met een ‘draadje’) repareren. Als ze door de heren bestempeld worden als ‘niet te repareren’ dan weet je echt heel zeker dat het apparaat rijp is voor de sloop en kan het daarna met een gerust hart bij een afvalpunt worden ingeleverd.

Recent is nog een warmtescan-actie uitgevoerd waarbij in een korte tijd vele huizen zijn gescand op lekkage. In vervolg daarop kunnen de bewoners actie daarop ondernemen, bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips. Een leuk detail is dat de duurzame dorpen van de Gemeente Dalfsen, verenigd in Dorpen van Morgen bezig zijn met een actie waarbij de kosten van een deel van deze energiebesparende middelen voor vergoeding in aanmerking komen tot een bedrag van €90,-.

Dorpen van Morgen

Die vergoedingsregeling is meteen een mooi ‘bruggetje’ om ook iets te vertellen over Dorpen van Morgen. De duurzame dorpen van de Gemeente Dalfsen, zoals bijvoorbeeld DLL in Lemelerveld zijn verenigd in Dorpen van Morgen. Via deze website willen we burgers op de hoogte houden van duurzame initiatieven in onze dorpen en informeren over onze lokale of gemeenschappelijke projecten. Ik stond aan de wieg van deze website als afgevaardigde van Lemelerveld. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of het maken van een afvalwijzer voor onze dorpen haalbaar is. Waar lever je wat in en wat kan je eigenlijk allemaal apart houden om te (laten) recyclen. Afgelopen weekend liep ik als voorbereiding hierop ons huishouden eens langs en hoewel ik het idee had dat ik best al wel redelijk veel afval probeer te scheiden, ontdekte ik ook nog wel wat hiaten en missers. Zo bleek dat plastic huishoudhandschoenen niet thuishoren in de PMD bak (bij ons ‘plastic afvalbak’ genaamd), maar mee moeten met het restafval. Eierdozen kun je makkelijk meedoen voor de ‘oud papier’ inzameling, maar ook veel eierleveranciers zijn er blij mee, vooral diegenen die een eier-automaat bij hun bedrijf hebben.

Persoonlijke ervaringen en initiatieven

Zo vormt de afvalwijzer die ik samen met de redactie van Dorpen van Morgen wil samenstellen weer een mooi ‘bruggetje’ naar mijn eigen ervaringen op het gebied van duurzaamheid (en leefbaarheid).

Ruilkring LETS Heino en Lemelerveld
Voordat mijn man en ik in Lemelerveld kwamen wonen hebben wij in Heino gewoond. Al bijna vanaf het begin was ik daar lid van de ruilkring LETS Heino. Inmiddels is dat al ruim 26 jaar! Ik ben zo enthousiast over deze manier van ruilen, dat ik onlangs gestart ben om een groep ernaast op te starten voor Lemelerveld en omstreken om meer mensen in contact te laten komen met deze mogelijkheid.

Als lid van een LETS groep kan je goederen of diensten ‘verhandelen’ maar dan met gesloten beurs. Je krijg een fictieve waarde hiervoor (in Heino is dat klavers, in Lemelerveld heten het sukerbietjes). Met die fictieve waarde hoef je dus niet 1-op-1 een ruil met iemand te doen, maar kan je op een ander moment, met een ander lid iets ruilen. Vooral het feit dat in dit systeem mensen gelijkwaardig zijn (ieder uur ongeacht wat er in dat uur wordt gedaan, wordt voor iedereen met eenzelfde aantal klavers gewaardeerd) spreekt mij aan. Doordat spullen vaker hergebruikt of gedeeld worden is het een heel ecologisch en duurzaam systeem. Daarnaast hoef je zelf minder dure apparatuur te kopen, omdat je het van iemand anders kan lenen. Doordat je elkaar in de thuisomgeving ontmoet, krijg je ook nog eens leuke nieuwe sociale contacten! Voor mij is zo’n ruilkring een echte ‘win-win-win’.

Kringloop bezoek
Hoewel via de LETS veel spullen al een tweede kans krijgen, vind ik het daarnaast ook heel leuk om met enige regelmaat kringlopen in de omgeving te bezoeken, om spullen te brengen èn te halen. Spullen die ik daar vandaan heb gehaald, toveren vaak een lach op mijn gezicht. Niet alleen omdat ze voordeliger zijn in aanschaf, of omdat het mij een goed gevoel geeft dat spullen nog weer een ronde meegaan, maar ook omdat ik bij meerdere spullen een speciaal verhaal heb. Dat geeft ons interieur een persoonlijk tintje.

Kledingruiltassen
In ons dorp is op initiatief van een klant van mij, Christel Neppelenbroek van Eigenzinnige Stijl, een route van kledingruiltassen gestart. Inmiddels gaan meerdere tassen langs vele adressen in en rond Lemelerveld. Ook tieners doen mee met een eigen tienertas. Als de tas binnenkomt, kijk je of er iets bij zit, je past het eventueel en als je het wilt houden, doe je iets wat je zelf niet meer draagt terug in de tas. Een mooi concept!

Samen met Christel ben ik vanuit DLL ook bezig om te kijken of we in Lemelerveld een kledingruilatelier van de grond kunnen krijgen. Naast de tassen die rond gaan, willen we een vaste plek hebben waar kleding via een abonnement geruild/geleend kan worden en waar via workshops kleding of stoffen gepimpt en hergebruikt kunnen worden. Gekscherend noemen we het de ‘grootste kledingkast van Lemelerveld’. Het lijkt me heerlijk als je dichtbij snel even een jurkje voor een feestje kan scoren, maar die vervolgens niet jaren in de kast hoeft te laten hangen omdat het eigenlijk te chic is voor je werk.

Veel leuke dingen
Er is al veel genoemd en ik kan nog een poos doorgaan over:

  • de deelkastjes in ons dorp waar de buurvrouw het initiatief voor nam en waar ik heel enthousiast over ben,
  • de sociale moestuin, die nog als een droom door mijn gedachten fladdert,
  • hoe ik probeer zo min mogelijk medicijnen te slikken en andere manieren van gezond worden/blijven uitprobeer
  • mijn tuin die ik wil omtoveren naar een pluk-, eet- en genietplek voor onze eigen leefbaarheid.

Het is teveel om allemaal verder op in te gaan in dit interview. In dit interview heb ik al de nodige ‘bruggetjes’ gemaakt, ik kom per slot van rekening uit een kanalendorp, waar we elkaar soms alleen via bruggetjes kunnen bereiken.

De mooiste bruggen om te bouwen blijven voor mij de menselijke contacten. Die zorgen er in mijn beleving vaak voor dat de containerbegrippen duurzaamheid en leefbaarheid echt inhoud en vorm gaan krijgen. Mocht je bij het lezen geïnteresseerd zijn geraakt in een van de genoemde onderwerpen en meer informatie hierover willen, neem dan gerust contact op (06-50961839). In verband met mijn werk, graag alleen via What’s app.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant