Vegetarisch koken: Yaconsoep van Sarah

In de rubriek 'Vegetarisch koken' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.

Interessant? Deel het artikel

Overesch vegetarisch koken 220831

Op een koude decemberochtend stap ik de warme kamer met aardetinten gekleurde leemvloer binnen. Ik heb net mijn koude dip in de kolk gehad en dan is een warme vloer een heerlijke traktatie voor mijn voeten. Met een kopje koffie met een heerlijk grote schuimkraag vertelt Sarah over de bouw van haar helemaal zelfbedachte huis en het wonen in de wijk de Olstergaard!

(Lees verder onder afbeelding)

Willy Boogaard Sarah Olstergaard
Sarah

Sarahs bouwavontuur begon met een partij raamkozijnen van Marktplaats. Hoe het huis eruit zou komen te zien…..ze had nog geen idee! Door te gaan tekenen en advies inwinnend van haar broer, die bouwadviseur is, ontstond een prachtig ecologisch duurzaam huis. Eerst nog op papier, maar algauw startte de bouwfase en zag ik Sarah met bouwschoenen en bouwhelm op, werkend op een bouwsteiger.

Wat een lef om in je eentje je eigen huis te bouwen. Ook alle elektra en waterafvoer heeft ze zelf aangelegd. ‘Het was keihard buffelen’, vertelt ze. ‘En na de bouw vond ik het best spannend of ik geen grote bouwfouten had gemaakt. Nu heb ik vertrouwen in het huis en kom ik hier tot rust. Het is altijd comfortabel, warm in de winter en super koel binnen als het buiten heet is’. Voor mij is het heel herkenbaar en het voelt als mijn eigen aardehuis.

Sarah is een echte initiatiefneemster. Ze heeft in Costa Rica de organisatie ‘Macaw Recovery Network’ (MRN) opgericht. Daarmee zet ze zich in voor de bescherming van papegaaien en in het bijzonder voor de met uitsterven bedreigde ‘great green macaw’ (buffons ara in het Nederlands).

De rol van initiatiefnemer heeft ze ook bij de Olstergaard, waar ze bezig is met een gemeenschappelijke tuinkamer voor de wijk. Sarah is opgeleid tot fysiotherapeut en geeft nu ademtherapie, massage en lichaamsgericht werk.

In het nieuwe jaar geeft Sarah op woensdagochtend en donderdagavond groepslessen “Adem je vrij” (ontspanning – energie – balans) in het Holstohus. Opgeven kan via 0613941279. Volgens Sarah een fijne manier om de stress van je af te laten glijden en tot jezelf te komen.

Lees hier meer

Als ik vraag hoe het haar bevalt in de Olstergaard zegt ze enthousiast: ‘Fantastisch, al mijn verwachtingen zijn ver overstegen. Ik ben er heel naïef ingestapt. Maar wat heb ik een mazzel met mensen om mij heen, die ik om hulp of advies kan vragen. Het is laagdrempelig, niks wat hoeft, maar je kan op vrijdagmiddag spontaan meedoen met een borrel, er zijn spelletjesavonden en potluckmaaltijden’.

Sarah houdt heeeeeeel eeeeeerg van koken en ervaart het als een meditatief gebeuren. Wat er op het bord komt hangt af van wat er nog in de koelkast zit en de groente in haar tuin. Als ik naar buiten kijk zie ik snijbiet, boerenkool, andijvie en bloeiende broccoli. Bij Overkempe haalt ze haar overige groente zoals yacon. De yacon is een plant die oorspronkelijk uit de Andes komt en ook wel appelwortel wordt genoemd.  De wortel van de plant kan rauw gegeten worden, maar het recept van Sarah is een heerlijke gezonde soep, die heel fijn is zo na de feestdagen.

En wil je het huis van Sarah ook van dichtbij bekijken? Doe dan mee met een rondleiding op de eerste zondag van de maand.

Yaconsoep

Wat gaat erin?

  • 1 teen knoflook (fijn gesnipperd)
  • 400 gram yacon (kleine dobbelsteenblokjes)
  • 100 gram aardappelen (kleine dobbelsteenblokjes)
  • 100 gram wortelen (kleine schijfjes)
  • 100 ml sojacuisine (plantaardige room)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 laurierbla400 ml bouillon
  • 10 gram verse peterselie (garnering)
  • 1 theelepel chilivlokken (garnering)
  • 2 eetlepels geroosterde zonnebloempitten (garnering)
  • Plantaardige bakolie

Bereiding

  • Bak de uien in een beetje olie glanzend.
  • Voeg knoflook en kruiden toe en roer goed door elkaar.
  • Voeg yacon, aardappelen en wortel toe en roer goed door elkaar.
  • Voeg bouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat soep een 10 minuten tot kwartier zachtjes koken.
  • Pureer de soep en voeg sojaroom toe.
  • Serveer in soepkom met garnering van peterselie, chilivlokken en geroosterde zonnebloempitten.

Eet smakelijk!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Straatpraat: Overheidstaal

Lees verder »

Kees kantoor kolos Gosse PxHere

Gosse Jongstra: Formulieren

Lees verder »

Met Open Oog: Wintersilhouetten

Lees verder »