Zo één keer per maand komt mijn dochter Lisa bij ons thuis. Ons favoriete kletsonderwerp is ETEN. We wisselen onze favoriete plantaardige recepten uit.
Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.
Als ik ga koken kijk ik wat er voor groente er nog in de tuin staat. Maar wat doet Lisa? Zij kijkt wat er in haar Too Good To Go-box zit. Met een app maakt ze hier gebruik van en gaat ze ook nog voedselverspilling tegen. Daarnaast moet ze als student echt wel op de kleintjes letten. Dan is zo’n Good To Go-box een fijne verrassing, want je weet van tevoren nooit wat er in zit. De ene keer heb je heel veel wortels, de andere keer heb je aubergines of avocado’s.
Als je zoals Lisa geen vlees, vis, eieren en zuivel eet, moet je zorgen voldoende gevarieerde plantaardige voedingsstoffen binnen te krijgen. Daar heeft Lisa een uitstekend middel voor. Ze vertelt enthousiast over de Schijf For Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf.
(tekst gaat verder onder de foto)
Deze schijf geeft voedingsadvies dat aansluit op klimaat, milieu en gezondheidsdoelen. Lisa eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Ze houdt van de pure producten omdat ze dan mooie smaakcombinaties kan maken en dat heeft ze heel mooi toegepast in haar lunchboxrecept. Het is een heel praktisch en supergezonde lunch met heerlijke smaakcombinaties. En volgens Lisa een heel goed alternatief voor kleffe boterhammen!
LUNCHBOX A LA LISA
Ingrediënten voor lunchtrommel:
- 1 kopje volkorencouscous
- 1 kopje kokend heet water
- 1 eetlepel olijfolie
- ¼ theelepel komijnpoeder
- ½ eetlepel citroensap
- beetje zout en peper
- alle groente die je rauw lekker vindt; bv wortel, paprika en tomaat en bladgroente zoals veldsla en/of rucola
- 2 eetlepels kikkererwten
Topping:
- 1 eetlepel gedroogd fruit: stukjes abrikoos, dadels, rozijnen en/of vijgen
- 1 eetlepel of meer zaden en/of noten: hazelnoot, pompoenpitten of zonnebloempitten.
Dressing:
- 2 eetlepels tahina
- ½ eetlepel citroensap
- ½ theelepel agavesiroop
- Geperst knoflookteentje
- ¼ theelepel komijnpoeder
Bereiding:
Doe de droge couscous in de lunchtrommel en meng de olijfolie er goed doorheen.
Voeg ¼ theelepel komijnpoeder + snufje zout en peper en ½ eetlepel citroensap toe en meng dit door de couscous.
Doe er heet water overheen en sluit de trommel af.
Snij de groente in kleine stukjes.
Als de couscous is afgekoeld leg je de groente er bovenop. Bij het bladgroen zou je ook nog verse kruiden zoals basilicum of koriander op kunnen doen.
Bovenop de groente verdeel je de kikkererwten.
Strooi de topping erover heen. Het gedroogde fruit geeft een zoete bite aan de lunch.
Voor de dressing meng je de tahina met de citroensap, agavesiroop, geperst knoflookteentje en komijnpoeder door elkaar. Is de dressing te dik? Voeg er dan een klein beetje water toe, zodat je het net kan schenken over de salade.
Doe de lunchbak dicht en bewaar het in de koelkast tot je het wilt gebruiken.
Tip van Lisa: Neem een iets ruimer bakje zodat je flink met de lunchbox kunt schudden voordat je gaat eten. Heel fijn als je wat werkagressie kwijt wilt raken!
Superleuk artikel en klinkt als een heerlijke lunch!!! Groetjes Margo