Vegetarisch eten: Lisa’s Meeneemlunch volgens de Schijf For Life

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

vegetarisch eten boogaart
Lisa plukt wat rucola voor haar lunchbox. En de tomaten… die zijn bevroren en nog lekker in een soep of saus, volgens Lisa!

Zo één keer per maand komt mijn dochter Lisa bij ons thuis. Ons favoriete kletsonderwerp is ETEN. We wisselen onze favoriete plantaardige recepten uit.

Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.

Als ik ga koken kijk ik wat er voor groente er nog in de tuin staat. Maar wat doet Lisa? Zij kijkt wat er in haar Too Good To Go-box zit. Met een app maakt ze hier gebruik van en gaat ze ook nog voedselverspilling tegen. Daarnaast moet ze als student echt wel op de kleintjes letten. Dan is zo’n Good To Go-box een fijne verrassing, want je weet van tevoren nooit wat er in zit. De ene keer heb je heel veel wortels, de andere keer heb je aubergines of avocado’s.

Als je zoals Lisa geen vlees, vis, eieren en zuivel eet, moet je zorgen voldoende gevarieerde plantaardige voedingsstoffen binnen te krijgen. Daar heeft Lisa een uitstekend middel voor. Ze vertelt enthousiast over de Schijf For Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf.

(tekst gaat verder onder de foto)

Deze schijf geeft voedingsadvies dat aansluit op klimaat, milieu en gezondheidsdoelen. Lisa eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Ze houdt van de pure producten omdat ze dan mooie smaakcombinaties kan maken en dat heeft ze heel mooi toegepast in haar lunchboxrecept. Het is een heel praktisch en supergezonde lunch met heerlijke smaakcombinaties. En volgens Lisa een heel goed alternatief voor kleffe boterhammen!

LUNCHBOX A LA LISA

Ingrediënten voor lunchtrommel:

  • 1 kopje volkorencouscous
  • 1 kopje kokend heet water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ½ eetlepel citroensap
  • beetje zout en peper
  • alle groente die je rauw lekker vindt; bv wortel, paprika en tomaat en bladgroente zoals veldsla en/of rucola
  • 2 eetlepels kikkererwten

Topping:

  • 1 eetlepel gedroogd fruit: stukjes abrikoos, dadels, rozijnen en/of vijgen
  • 1 eetlepel of meer zaden en/of noten: hazelnoot, pompoenpitten of zonnebloempitten.

Dressing:

  • 2 eetlepels tahina
  • ½ eetlepel citroensap
  • ½ theelepel agavesiroop
  • Geperst knoflookteentje
  • ¼ theelepel komijnpoeder

Bereiding:

Doe de droge couscous in de lunchtrommel en meng de olijfolie er goed doorheen.
Voeg ¼ theelepel komijnpoeder + snufje zout en peper en ½ eetlepel citroensap toe en meng dit door  de couscous.
Doe er heet water overheen en sluit de trommel af.
Snij de groente in kleine stukjes.
Als de couscous is afgekoeld leg je de groente er bovenop. Bij het bladgroen zou je ook nog verse kruiden zoals basilicum of koriander op kunnen doen.
Bovenop de groente verdeel je de kikkererwten.
Strooi de topping erover heen. Het gedroogde fruit geeft een zoete bite aan de lunch.
Voor de dressing meng je de tahina met de citroensap, agavesiroop, geperst knoflookteentje en komijnpoeder door elkaar. Is de dressing te dik? Voeg er dan een klein beetje water toe, zodat je het  net kan schenken over de salade.
Doe de lunchbak dicht en bewaar het in de koelkast tot je het wilt gebruiken.

Tip van Lisa: Neem een iets ruimer bakje zodat je flink met de lunchbox kunt schudden voordat je gaat eten. Heel fijn als je wat werkagressie kwijt wilt raken!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Vegetarisch eten: Lisa’s Meeneemlunch volgens de Schijf For Life”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden