Van Links naar Rechts en van Rechts naar Links rond de ijskast. Waar moet het politiek heen in Nederland

Onze gewaardeerde muziekkenner en columnist van onze muziekrubriek 'Plaatnportret' Leo van Krukkert schreef een opiniestuk over de huidige politiek en samenleving. Redacteur Kees Huls reageert daarop.

Interessant? Deel het artikel

PVV ijskast
PVV ijskast

Gisteren publiceerde HierInSalland het artikel van Leo van Krukkert ‘Samenwerken met PVV bewindslieden’. Kees Huls is erg op Leo gesteld, bracht drie weken geleden nog een paar leuke uren met hem door op het terras bij De Schoenmaker in Luttenberg, waarbij veel levenswijsheden uitgewisseld werden. Maar met enkele aspecten van het stuk is hij het niet eens. Een goede basis om eerdaags bij Buuffies in Heino af te spreken!

(Lees verder onder afbeelding)

 

Schoenmaker Luttenberg
Café Brasserie De Schoenmaker Luttenberg

De aanleiding voor het artikel was de weigering van  de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink samen te werken met beoogde minister Faber van de PVV. In tegenstelling tot veel reacties deed hij deze uitspraak niet als wethouder van Amsterdam, maar als voorzitter van de Asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die regelmatig overleg heeft met de regering over de asielproblematiek.

Extreem

Leo komt met allerlei voorbeelden van door sommigen als extreemlinks beschouwde bewegingen zoals Marxisten/Leninisten/Rode Morgen (GML) en RaRa. Dit waren inderdaad bedreigende actiegroepen, maar geen politieke partijen, die geacht worden zich rechtsstatelijk te gedragen en daarop aangesproken konden worden.

De definitie van  extreem- of ultrarechts of linkse politieke partijen is dat zij standpunten verkondigen die botsen met de Grondwet, internationale verdragen en de algemene regels van democratie. Dit is in Nederland op links nooit aan de orde geweest, hoewel vele mensen denken dat de Communistische Partij van Nederland (en daardoor haar erfopvolger GroenLinks) extreem links zouden zijn.

Hoewel de CPN voortdurend intensief gevolgd werd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) werden er nooit redenen gevonden om deze partij aan te pakken. Het was trouwens ook een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel prestige opbouwde met haar verzetswerk, samen met de socialisten. Vrijwel alle verzetsstrijders van andere politieke partijen werden dit pas toen de bevrijding nabij was…

De conclusie kan dan ook zijn dat extreem linkse politieke partijen nooit bestaan hebben in Nederland en extreem rechtse wel.  Denk aan de Centrumpartij, Lijst Pim Fortuyn (LPF), Forum voor Democratie, JA21 en PVV. Van deze partijen onderscheidt de PVV zich nog eens extra in negatieve zin, omdat deze partij geen leden heeft en Wilders de volledige autoritaire zeggenschap heeft.

Het aanwijzen van linkse politici als aanstichters van de vreselijke moord op Pim Fortuyn vind ik nogal kort door de bocht. In de Tweede Kamer worden juist door ultrarechtse politici de meest bedreigende zaken gebruld naar hun politieke tegenstanders.

En dat organisaties als Extinction Rebellion en Kick Out Zwarte Piet nooit hard aangepakt worden door de ordediensten is eenvoudig te verklaren uit het feit dat zij nooit rellen of grootschalig vernielen, maar alleen op democratische wijze voor sommigen hinderlijk zijn.

Kabinetsvorming

Omdat de PVV bij de laatste verkiezingen als grootste partij uit de bus kwam vonden partijen als BBB, VVD en NSC dat  het hun verantwoordelijkheid was te proberen tot een kabinet te komen, de laatste twee partijen wel onder zeer strikte voorwaarden met betrekking tot de dubieuze programmapunten van de PVV over immigratie, EU, godsdienst enz.

Zodoende werd de ijskast geïntroduceerd, waarin de PVV haar bedenkelijke punten moest opbergen en wat zo langzamerhand een vrieshuis lijkt  te worden, omdat er ook personen als Gom van Strien, Ronald Plasterk en Gidi Markuszower in opgeborgen moesten worden.

Dus juist de punten, waarom de meeste kiezers op de PVV stemden. Deze beginnen zich nu meer en meer te realiseren dat hen jarenlang een onhaalbare worst is voorgehouden met een onderbuikpolitiek programma dat alleen uitvoerbaar zal worden wanneer de PVV met eventuele medestanders 101 Kamerzetels zou veroveren. Dit omdat wijziging van de Grondwet 2/3 Kamermeerderheid vereist. Absoluut uitgesloten, nou ja: in een democratisch land. Vele belazerde kiezers zullen afhaken.

Het lijkt erop dat de PVV ook maar één keer kon pieken, zoals we eerder zagen bij de Boerenpartij in 1966, de LPF (2002) Forum voor Democratie (2019) en BBB (2023) en dan weer zal wegzakken, waarschijnlijk al sneller dan we nu denken.

Hoorzittingen

Bij de hoorzittingen met de beoogde bewindspersonen, op social media afgeschilderd als linkse hobby, maar het betreft een ook door deze coalitiepartijen aangenomen motie, kwam mevrouw Marjolein Faber helemaal terug op haar eerdere uitspraken over omvolking. Een paar dagen daarvoor wilde zij dit absoluut niet. Of dit veel zal helpen is maar de vraag: Met zulke beloftes wis je natuurlijk nooit je abjecte mening.

Dit bleek al weer tijdens dezelfde hoorzitting, waarin asielzoekers weer werden afgeschilderd als de veroorzakers van alle problemen, terwijl iedere Nederlander ondertussen weet dat minder dan 10% van alle immigranten asielzoeker is en de rest hier is om voor ons land belangrijke economische redenen. Dezelfde reden, waarom de eerste gastarbeiders in de zestiger jaren naar Nederland gehaald werden

Wanneer de PVV alle immigranten wil buitensluiten is deze partij een groot gevaar voor met name de agrarische sector die enorm afhankelijk is van deze arbeidsmigranten om op het land of in de kassen te werken en in de slachterijen en distributiecentra.

Trouwens ook het verzet tegen de EU is bloedlink voor de boeren. 90% van hun export gaat naar deze landen en de boeren ontvangen miljarden per jaar aan in inkomenssteun e.d. uit Brussel. Maar boeren zijn slim genoeg gelukkig.

De favoriete riedel over de asielzoekers die de woningmarkt verstoren kwam natuurlijk weer voorbij. Als er per jaar 50.000 asielzoekers status (zover is het nog lang niet) en dus recht op een woning krijgen betekent dat een toename van de bevolking van 0,28%, dus niet van significante invloed op de woningsituatie. Gewoon decennialang verkeerd beleid van CDA en VVD kabinetten.

Maar het valt zo lekker in de onderbuikjes van deze groep.

Ook de islamhaat van deze partij verbaast mij telkens weer. De PVV beroept zich altijd op de tradities van ons Koninkrijk die behouden moeten worden, maar vergeet daarbij dat de islam vier eeuwen lang verreweg de belangrijkste religie was in ons rijk, tot 1949. In Nederlands Indië woonden tien keer zoveel mensen als in het moederland. 90% van hen was moslim!

Een meerderheid wilde van de VVD af

Door de ijskast met de typische PVV punten ligt er nu een hoofdlijnenakkoord op tafel dat gewoon weer een VVD 2.0 programma is. Toch wel bijzonder slim gespeeld door Dilan Yeşilgöz om in tegenstelling tot Mark Rutte wel te gaan samenwerken met deze drie nog onervaren partijen. Ze heeft er alles uitgehaald! Maar Nederland schiet er niets mee op…, Dat wil juist een andere wind.

Opportunisten

Ik ben het helemaal met Leo van Krukkert eens dat veel politici opportunisten zijn en lang niet altijd in het belang van hun kiezers denken, zoals zij die afwijkend stemmen van partijstandpunten. Maar opportunisme is natuurlijk een maatschappelijk probleem. 75 jaar levenservaring heeft mij geleerd dat ongeveer 80% van de mensen opportunist is, 10% echt slecht en 10% goed.

Daarom deden linkse partijen het vroeger veel beter, toen veel meer mensen er slecht voor stonden. Nu hebben de meeste mensen het goed en hun zorgen over huizenmarkt en een hypotheek en angst voor bijvoorbeeld klimaatmaatregelen die wel eens geld zouden kosten.

De mensen die op extreem rechtse partijen stemmen zijn overwegend mensen die in de knel zitten onderaan de samenleving en zich onbegrepen voelen. Zij geloven in de propaganda van deze partijen, die echter geen enkel serieus plan hebben om deze mensen te helpen. Ze kunnen zich beter bij links oriënteren.

Onzekerheid

Veel mensen worden steeds onzekerder door de enorme hoeveelheid informatie die ongefilterd op je af komt en die je niet meer weet te plaatsen. Het snelle leven in bubbels draait daar ook veel toe bij omdat tijd voor discussie ontbreekt en vervangen is door gescheld op de socials.

Steeds moeilijker om je een eigen mening te vormen hierdoor. Ik had tot mijn 44e jaar een nogal uitgesproken mening maar ben toen in een identiteitscrisis gekomen omdat ik steeds van mijn toen zesjarige dochter verloor met Memory...

We moeten ons snel zien te herpakken op het terras bij Buuffies, Leo!

 

Buuffies Proeflokaal Heino

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

4 gedachten over “Van Links naar Rechts en van Rechts naar Links rond de ijskast. Waar moet het politiek heen in Nederland”

  1. Leo van Krukkert

    Fantastisch artikel Kees.

    En nee, eens zullen we het nooit helemaal worden, maar mijn respect heb je

    Beste groet, Leo

  2. Het verhaal van Kees is bijna een essay over de echte werkelijkheid vanuit historie en huidige ‘waan van de dag” ego maatschappij. Wat betekende solidairiteit ook alweer…
    Op een enkele nuance na; mijn bewondering voor je prachtig onderbouwde analyse van het nu.
    Bert

    1. Ja, ik vind Kees ook een donders beste keerl.
      En nee, ik zal het nooit met hem eens worden.
      Ben begonnen te lezen met z’n reactie op Leo’s artikel, maar ben onmiddellijk gestopt toen de LPF en JA21 extreem rechts genoemd werden, wat natuurlijk niet waar is. Dus dan heeft verder lezen geen enkele zin.

      1. Kees Huls

        Beste Raymond,

        Een partij, of deze nu links of rechts is, wordt extreem genoemd, wanneer deze denkbeelden heeft die ingaan tegen de grondwet en/ of de democratie. Dat is het geval bij de genoemde partijen, denk aan hun standpunten m.b.t. immigranten en de islam. Wilders moest daarom zijn ijskast eerst vullen voordat andere partijen met hem konden samenwerken.
        Dit heb ik niet zelf verzonnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Extreemrechts.

        Dus rustig verder lezen, Raymond 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.