Salland Deze Week: De brief die Omtzigt eigenlijk wilde publiceren

Deze week trok de integere Omtzigt, zich terug uit de formatieonderhandelingen. Hij heeft alles gedaan om tot een vertrouwensbasis met de andere partijen te komen, hoewel hij altijd duidelijk gecommuniceerd heeft dat hij sceptisch stond tegenover de door PVV en BBB gewenste coalitie, welke ook door de VVD gedoogd zou kunnen worden.

Interessant? Deel het artikel

pieter omtzigt nsc politiek
Pieter Omtzigt © NSC

Omtzigt publiceerde deze brief om zijn verklaring te geven voor het terugtrekken uit de onderhandelingen met PVV, BBB en VVD. Maar HierInSalland zou HierInSalland niet zijn als we niet de echte brief onderschept hadden die Pieter en secondant Eddy van Hijum uit Laag Zuthem volgens ons hadden moeten schijven.

Hallo Nederland,

NSC heeft zich teruggetrokken uit deze eerste informatieronde, zoals u gemerkt heeft.

Vanwege de verkiezingsuitslag heeft de PVV de taak gekregen een regering te vormen. Wilders wilde over extreemrechts. Hij kwam eerst met een informateur die in een juridische procedure verwikkeld was. Daarna kwam hij met Plasterk, PvdA’er die met columns in de Telegraaf er al blijk van gaf dat hij de weg kwijt is. Via hem kwamen wij als derde partij van Nederland aan tafel met de PVV en BBB. VVD had al gezegd dat ze wel mee wilde praten maar geen verantwoordelijkheid wilde nemen. Hun achterban loopt nu over naar de PVV en gaandeweg raakte deze partij ook steeds enthousiaster over extreemrechts.

Over de BBB kunnen we alleen maar zeggen dat ze nodig zijn voor de meerderheid, maar tijdens de gesprekken bleek dat deze partij van toeten nog blazen weet. Ze hebben geen enkel moreel kompas en van financiën hebben ze geen verstand.

Vanaf het begin doet dictator Wilders met zijn éénmanspartij zo veel water bij de wijn, dat het niet anders kan dan dat hij of zijn achterban verloochent of uiteindelijk de ijskast toch opentrekt en al zijn eisen weer op tafel legt. In beide gevallen willen wij niet met deze partij, waarvan het enig lid ook al eens voor racisme veroordeeld is, samenwerken.

Klik hier voor de ‘ijskast’ video

We hebben eerst gesprekken gehad over de grondwet. Ik vind dat je daar nier over kunt onderhandelen. Het is wel of niet grondwettelijk. Plasterk zal in zijn verslag wel schrijven wat we daar over besproken hebben. Ik kan er in deze brief over zeggen dat als we er wel uitgekomen zijn, Wilders zijn achterban te zeer teleurstelt, om er vertrouwen in te hebben met hem een stabiel kabinet te vormen. Hij maakt dan minder Marokkanen niet waar, kan Syriërs niet uitzetten, moet islamitische scholen openhouden, de Koran blijft gewoon een heilig boek net als de Bijbel… kortom: alles waar hij kiezers meetrok is van tafel.

Daarna zijn we inhoudelijk verder in gesprek gegaan. Op ethische vraagstukken als euthanasie en dergelijk na, hebben alle keuzes die je maakt uiteindelijk ook financiële gevolgen. Vroeger in gemeenteraden was het daarom ook goed gebruik een voorstel bijvoorbeeld eerst door de commissie sociale zaken te laten behandelen, dan door de commissie openbare werken en – altijd – uiteindelijk door de commissie financiën. Eerst alle ins en out bespreken, dan de financiële kant van de zaak.

Wij waren in onze gesprekken net tot dat punt gevorderd. Wat zijn de financiële gevolgen van wat we met z’n allen willen. PVV wil het eigen risico in de zorg er af en de AOW naar 65. BBB heeft geen verstand van geld. Met de VVD kun je alleen maar praten als de rijken het er niet slechter van krijgen.

Met de financiële stand van zaken zoals die bleek uit de brieven van de departementen kon het niet anders of alles wat iedereen wilde moest van tafel. Dus Wilders moest naast zijn gevaarlijk ongrondwettelijke issues, ook nog eens zijn extreem socialistische standpunten inleveren. Als iemand bereid is dan toch nog de macht te grijpen, dan moet je oppassen. Wij willen dat gevaar niet mede mogelijk gemaakt hebben. En de VVD zal toch echt moeten inzien dat die tien jaar rampspoed onder ​Rutte tot gevolg heeft dat de rijken mee moeten gaan betalen aan het oplossen van de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben. De BBB? Die wil alleen maar in het kabinet, we hebben de indruk dat Caroline daar haar minderwaardigheidscomplex mee denkt op te lossen. Stoppen met roken en drinken lijkt ons beter.

Op verzoek van Plasterk schoven we aan. We hebben het over de rechtstaat gehad, toen over ons aller wensen, tot slot over geld. Toen ik via de departementen bevestigd kreeg hoe we er als land voorstaan, hoe Rutte en co het schip verlieten, vond ik het zonde die twee laatste dagen nog over geld te gaan praten. Want de vertaalslag van wensen naar financieel haalbaar, dat ging ‘m niet worden in die twee slotdagen die nog restten.

Plasterk kan zijn eindrapport gaan schrijven, er zal een debat komen in de Tweede Kamer. Ik kan al vast zeggen dat mijn standpunt daar gaat worden dat we met deze vier partijen beter geen regering voor Nederland gaan vormen. Ik wil namelijk een beter Nederland.

Jullie kennen de weg die ik daar in wil bewandelen. Ik ga voor een kabinet dat gevormd door deskundig bestuurders, de problemen van ons land vertaalt naar oplossingen en daar iedere keer opnieuw een meerderheid voor probeert te krijgen in de Tweede Kamer, welke meerderheid dan ook. Dat doet pas echt recht aan de verkiezingsuitslag. Enige eis per voorstel die we vooraf stellen is dat het financieel gedekt is.

 

Geef hier je mening

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *