Robin en Pauline bouwden op Olstergaard in Olst

Olstergaard in Olst is een nieuwbouwwijk waar een grotere vrijheid van bouwen bestaat, waardoor een bijzondere wijk ontstaat. Vlakbij de ook al unieke Aardehuis woningen. Pauline en Robin vertellen hier meer over het proces.

Interessant? Deel het artikel

Pauline olsterg 230726 02 kop

Hoe gaaf is het om je eigen droomhuis te laten bouwen?

“Heel gaaf!”. Nadat we in oktober 2020 werden ingeloot, zijn we eerst zelf gaan schetsen: passen onze woonwensen op deze kavel? Kunnen we hier ons droomhuis bouwen? Met onze ideeën over natuurinclusiviteit, duurzaamheid, klimaatbestendigheid en levensloopbestendig wonen, zijn we vervolgens met verschillende aannemers in gesprek gegaan. We kozen er één die ons als beste kon ontzorgen, waar we prachtige woningen van hadden gezien en enthousiaste bewoners over spraken.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Je eigen huis laten bouwen: waar begin je? Een nieuwe hobby!

Met onze aannemer, architect en ecologisch hovenier/ontwerper werkten we onze schetsen uit tot definitief ontwerp. Met als uitgangspunten: optimale positionering op de kavel/zonligging, zorgeloos bouwen, het gebruik van duurzame, kwalitatief hoogwaardige materialen, hoog afweringsniveau en – last but not least – ons bouwbudget.

Een interieurarchitect dacht meer in detail mee, bijvoorbeeld over het lichtplan en de inrichting van de verschillende ruimtes. Het leidde tot creatieve aanpassingen: binnenmuurtjes die toch even net anders kwamen te staan, veel extra vaste kastruimte en meer rust en logica in het ontwerp. Dat we in het ontwerpstadium met een VR-bril door ons huis heen liepen, was vooral voor mij – met wat minder ruimtelijk inzicht – heel plezierig. Het gaf inzicht voor de puntjes op de i. De aannemer stelde zich heel flexibel op en leverde maatwerk, waardoor het echt óns huis is geworden.

Veel (tijd) investeren en letterlijk ‘huiswerk’ in de ontwerpfase dus. Ontzettend leuk om mee bezig te zijn! We kregen er een hobby bij. En dat kwam qua timing helemaal niet zo slecht uit: vanwege corona-maatregelen stond veel op cultureel en culinair gebied namelijk op een laag pitje. Het kwaliteitsteam van de gemeente was enthousiast en zo konden we de omgevingsvergunning snel aanvragen. Die viel binnen 3 weken op onze digitale deurmat. Bedankt gemeente Olst-Wijhe! Het was zo snel dat zelfs onze aannemer even moest schakelen. Dat kwamen ze niet zo vaak tegen…

De daadwerkelijke bouw van ons huis

Het waren uitdagende tijden om een huis te (laten) bouwen: personeelstekorten, corona, leveringsproblemen, stijgende bouwkosten, de oorlog, stikstof, enz. Allemaal onvoorzien. We hadden er geen invloed op en daardoor liep het soms iets anders dan vooraf gedacht. Wat we konden doen, deden we tijdig. Van het uitwerken van het elektraplan, tot het bepalen van het kleurenpalet, van het uitzoeken van alle materialen tot het kiezen van onderaannemers. Mede doordat alles vooraf goed vast lag en het bouwteam zo op elkaar was ingespeeld, was het meerwerk verwaarloosbaar en werd de planning gehaald. Op onze verhuisdag, 3 weken na de oplevering, pakten we de laatste verhuisdoos uit en kon het wonen ‘op’ Olstergaard beginnen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Hoe bevalt het huis? En de tuin?

Het is een heerlijk en praktisch gezinshuis geworden, met een knusse sfeer. Van buiten oogt het compact en menigeen die bij ons binnen stapt, is verrast over de ruimte. Met onze keuze voor aardwarmte, triple-glas en screens is het binnenklimaat comfortabel in alle jaargetijden. Vooral de vloerkoeling – wanneer de temperatuur buiten oploopt – blijkt een uitkomst. Het dakvlak op het zuiden is optimaal benut met zonnepanelen, waardoor we energiepositief wonen.

We krijgen zoveel meer mee van de seizoenen doordat we meer buiten zijn. In onze tuin krijgt de natuur de ruimte. Er staan inheemse planten, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook is een stapelmuurtje en zijn er schuilplekken voor dieren, zoals muizenholletjes en een egelburcht. De groene tuin heeft vele voordelen. Zo houdt deze regenwater vast en wordt het een heel aangename plek, voor onszelf en voor vogels, vlinders, bijen, etc. Het platte gedeelte van onze woning heeft een groen dak. Er is ook genoeg te doen voor onze kinderen. Aan de pergola hangen klimtouwen en er is plaats voor een schommel en een hangmat. Voor de kinderen mocht de trampoline niet ontbreken. Twee knotwilgjes zorgen hoogzomer voor schaduw in de woonkamer. Voor het stapelmuurtje en de wadi zijn stenen uit andere tuinen hergebruikt; die hebben bij ons een nieuwe functie gekregen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Hoe bevalt Olstergaard?

Door de week wordt er nog flink gebouwd. Maar in de weekenden voelt het als op een vakantiepark: wat een rust en stilte! We genieten van het buitenzijn, het gezang van de vogels, de bijen, de krekelconcerten en telden al 15 verschillende soorten vlinders in onze tuin. En ook de eerste vleermuizen zijn gespot. Of ze al gebruik maken van de inbouwsteen in onze voorgevel weten we niet, maar als dat al niet zo is, zal dat een kwestie van tijd zijn…

De afwezigheid van schuttingen in Olstergaard maakt ook dat je je buren sneller ontmoet en je meer naar elkaar omkijkt. Het is sowieso een sociaal erg actieve wijk. De bewonersvereniging is in oprichting en onlangs vierden we het 1-jarig bestaan van de wijk met een festival. Er werd met elkaar gekookt en gegeten, muziek gemaakt, gedanst, er was een kinderprogramma en verschillende workshops. En er was zelfs een heuse waarzegster, een optreden van onze eigen stand-up comedian en vooral veel enthousiaste buren die elkaar beter leerden kennen. Het was een groot succes. “OLST-ER-GAARD” galmt nog na…

Het festival was misschien wel symbolisch waar Olstergaard voor ons voor staat: met en voor elkaar.

Dat maakt wonen hier zo ontzettend fijn!

 

Meer artikelen over Olstergaard

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.