Met open oog: Hoogwater | Met schitterende foto’s

Wat een hoge waterstanden! Diny Heidenrijk nam als een echte ramptoerist een kijkje bij de IJssel. En maakte er weer prachtige foto's. Zo voelt dat, maar eigenlijk was ze er om bijzonder mooie foto's met Salland te delen.

Interessant? Deel het artikel

hoog water deventer ijssel
Foto: Diny Heidenrijk

2023, het natste jaar ooit sloot af met hoge waterstanden. Op het nieuws en in de kranten was het een aantal dagen een van de hotste items met beelden die gingen over watermassa’s, gemalen, zandzakken en dijkbewaking. Naast berichten over de Rijn kwamen ook de rivieren de IJssel, de Vecht en de Regge in onze provincie en ons mooie Salland veelvuldig voorbij.

Het trok veel mensen naar die rivieren en ook ik gedroeg me als een heuse ramptoerist en ging met de camera richting Deventer. Vanaf de hoge verkeersbrug over de IJssel had ik een prima overzicht op het wassende water met veel draaikolken en verraderlijke stromingen. Het water stond inderdaad best heel hoog en ging nog net niet over de kademuren op De Welle. Zandzakken voorkwamen dat en men hoopte dat die het verschil gingen maken en er voor zouden zorgen dat de oude binnenstad droog bleef…

Op De Worp stond het grote plantsoen blank en de prachtige oude hoge bomen stonden in een golvend meer. Wat een vervreemdend gezicht was dat. Het IJssel hotel was omgeven door stromend water en niet meer bereikbaar zonder hele natte voeten te krijgen. Wegen waren afgesloten en parkeerplaatsen verzwolgen door de rivier. De IJssel was wel twee keer zo breed geworden en de uiterwaarden waren totaal ondergelopen. In die uiterwaarden stonden de wilgen bijna tot aan hun knotkruin in het kolkende water. Het leverde wel prachtige plaatjes op: ouders met kinderen die aan de rand van het water met laarsjes aan voorzichtige stapjes in het water maakten, kleine stokjes gooiden en keken hoe die snel wegdreven. Opgeschoten jongeren moesten natuurlijk stoer doen en fietsten met bravoure en opgetrokken benen over de ondergelopen weg. Er was een man op een skelter die zijn voertuig behandelde als een watertrapfiets en al spetterend rondjes reed onder aanmoediging van het publiek dat zelf lekker droog op de dijk stond.

Het regende niet alleen heel veel water in 2023 maar ook records: zoals al eerder opgemerkt was het ‘t natste jaar ooit, maar ook het warmste jaar en daarnaast ook het jaar met de langste droogte periode! Laat 2024 een jaar worden met positieve records: een matig strenge winterse periode, aangenaam lente en zomer weer, een stralende Indian nazomer en in de nachten voldoende regen… Ach een mens moet blijven hopen nietwaar?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.