Met de hele straat stroom opwekken en verbruiken heeft alleen maar voordelen

Als je als buurt of straat gezamenlijk stroom opwekt, opslaat en verbruikt, heb je dat centrale energienet veel minder nodig. GridFlex in Heeten heeft ontdekt hoe het werkt. Victor Reijnders schreef er een proefschrift over.

Interessant? Deel het artikel

gridflex veldegge heeten

Je eigen stroom wek je meestal op als je er net minder van nodig hebt, want zonnepalen leveren vooral als de zon lekker schijnt. Dat is een garantie voor intensief gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Als je de stroom opslaat in een accu voorkom je dat probleem. Als je die aanpassing voor een hele straat of wijk doet, nemen de voordelen alleen maar toe.

Dat was de gedachte achter Gridflex Heeten, waarbij grid voor het kabelnetwerk staat en flex voor het flexibel gebruik ervan.  Bewoners in de wijk Veldegger in Heeten deden mee aan de proef. Victor Reijnders promoveerde op het project aan de University of Twente. Dit schooljaar rondde hij zijn proefschrift succesvol af.

Een positieve bijdrage

Reijnders onderzocht hoe slimme technologieën de flexibiliteit van het elektriciteitsnet kunnen vergroten. Hij richtte zich met name op het beheer van energieopslag, het balanceren van vraag en aanbod en het optimaliseren van de energiestromen. Met praktijkexperimenten en simulaties toonde Reijnders aan dat het Gridflex Heeten project een positieve bijdrage kan leveren aan het efficiënter en betrouwbaarder maken van het elektriciteitsnet. Zijn onderzoek benadrukt het belang van slimme netwerken en geavanceerde technologieën in het ondersteunen van de energietransitie naar een duurzame toekomst.

Op papier is het simpel: als buurt wek je allemaal stroom op, dat gaat naar de centrale accu en daar haal je het als buurt dan ook weer vandaan. Pas als de accu col is lever je aan het net, en als je accu leeg is haal je van het net. Maar dan moet je dat wel goed regelen. Want niet iedereen heeft even veel zonnepanelen, niet iedereen gebruikt dezelfde hoeveel stroom. En dat is dan nog maar het begin. Want je wil ook regelen dat deelnemers aan het project rekening houden met energieverbruik en kiezen voor slimme momenten. Dus de auto nog even niet opladen of juist wel.

Reijnders leverde met zijn proefschrift een eerste aanzet. Endona Heeten gaat nu een volgende stap maken, door zonnepanelen, een thuisaccu, elektrische auto’s en een slimme laadpaal met elkaar te laten communiceren. Daarbij gaat ook gekeken worden naar de drukte op het landelijke elektriciteitsnet. Met een per uur verschillende stroomprijs proberen de energiebedrijven gebruikers te stimuleren juist stroom te leveren of af te nemen. Met een thuisbatterij of een auto-accu kun je slim meedoen aan dat systeem is de veronderstelling van Endona en dus inzet van een vervolgonderzoek.

Lees hier het proefschrift van Victor Reijnders.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.