Joke Proper: Mama’s bloementuin

Beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper geniet in de tuin van haar nageslacht.

Interessant? Deel het artikel

images

Hij zit op de voet van de parasol en ik sta vlak bij hem. Het is oppasdag voor kleine M. van drie. Zijn moeder heeft hem zojuist met de auto gebracht. Hij zwaaide haar uitbundig uit met zijn kleine handjes .. tot vanmiddag mama!

Het is een zonnige dag, dus blijven wij samen lekker buiten. De jacuzzi komt op temperatuur en na een uurtje spelen kan hij er in; wat een plezier heeft hij toch weer.

We hebben na zijn heerlijke bad een heleboel spinnenwebben weggehaald ..met de ragebol. Een ragebol vind kleine M. een gek ding. Die lange steel met een grappige borstel eraan en wat zit oma daar allemaal mee te doen? ’Mag ik ook oma?’ Het mag; vol overgave doet hij me na.

De kruisspinnen die met de week groter groeien, doen hun werk haast te goed, vooral rond ons prieel. Morgen komt er veel visite dus is het wel zo fijn als de bezoekers webvrij kunnen zitten. Dan gaan we samen de buitenboel doen; lekker in de weer met emmers, doekjes en sponsen. Het is een warme zomerdag in september 2023. 30 graden, dat wordt de hele dag lekker spelen in de tuin.

Na al onze klussen is het tijd voor een praatje en een rustig moment. Eerst spelen we samen met opa nog een spelletje loco dat uit de rugzak van kleine M. komt. Dan laat hij alles zien wat in zijn onafscheidelijk tas zit. We spelen met de bellenblaas en de dino ineens die met zijn kop in het potje bellenblaas gaat. Opa schudt zijn hoofd om al die gekke invallen van oma. Kleine M. schatert het uit van de pret dus herhalen we het spel nog zeker een keer of tien. Hij gaat na afloop zitten aan de voet van de parasol. Op zich al een aandoenlijk  gezicht, dat kleine lijfje onder die enorme zonnehoed.

Dan begint kleine M. spontaan van alles en nog wat aan mij te vertellen. Het gaat over papa en mama. Vandaag is het vrijdag en morgen zaterdag he oma? Dat zegt papa ook. Er klinkt dan veel liefde in zijn stemmetje dat is een ding wat zeker is. ‘Mijn mama…. constateert hij ineens: mijn mama is een bloementuin’ en schalks er in één adem achteraan: ‘en mijn papa is een… boef!’

Je zult toch de mama van een zoontje zijn die jou associeert met ‘bloementuin’. Onvergetelijk nietwaar? ‘Papa is een boef’, ik herken het helemaal want met de vader van kleine M. kan je goed stoeien, grappen maken en boevenstreken uithalen. En mama… ja dat is van een andere orde.. dat gaat over mooie bloemen in haar pluktuin…’mijn mama is een bloementuin’ dit kwam recht uit zijn hart.

 

Na dit poëtische moment laat hij mij ontroerd achter en gaat hij weer met zijn speelgoed spelen.

 

Website Proper Art

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.