Jan Wagenaar: ongedierte beter preventief voorkomen dan achteraf bestrijden

Je mag thuis geen muizengif meer gebruiken. Daarom raadt Jan Wagenaar, ongediertebestrijder uit Wijhe, aan om het in huis zo te regelen dat muizen – en ratten – van zichzelf al wegblijven.

Interessant? Deel het artikel

jan wagenaar 230213

Sinds dit jaar is de wet veranderd ten aanzien van muizen- en rattengif. Je verdelgt er makkelijk knaagdieren mee die overlast veroorzaken, maar de overheid constateerde dat het gif vaak preventief werd ingezet. Met permanent een schoteltje gif in de meterkast leek je het probleem voor te zijn. Door een verbod op het middel ‘rodenticide’ wil de overheid bewerkstelligen dat we op een andere manier preventief zijn: geen etensresten laten slingeren, ingangen tot je woning afsluiten en rommelige hoekjes voorkomen. Wettelijk is dat omschreven als ‘het aanpakken van de omgeving, bouwkundige tekortkomingen en bedrijfsmatige en/of huishoudelijke processen. Het bestrijden en dus inzetten van (chemische) bestrijdingsmiddelen tegen overlast van ratten en muizen moet op die manier veelal overbodig gemaakt zal worden.’

Muizen hebben maar een heel klein gaatje nodig om jouw huis binnen te komen of zich bijvoorbeeld in de spouwmuur te nestelen. “Ik zeg altijd tegen mensen dat ze zich een beetje nieuwsgierig moeten opstellen,” legt Jag Wagenaar uit. “Je moet echt achter kastjes, onder je aanrecht of in de meterkast kijken, of er manieren zijn voor een muis om binnen te komen. Je ziet dat trouwens ook gauw genoeg aan muizenkeuteltjes. Die beestjes hebben zo’n snelle stofwisseling, dat ze altijd overal keutels achterlaten.”

“En als je dan ontdekt hebt waar ze binnen komen, maak dat gaatje dan goed dicht! Niet een doek of een prop papier er in stoppen, maar echt met een vulling die keihard wordt. Want anders komen de muizen alsnog wel binnen.”

Toch nog last van muizen? Wagenaar raadt dan valletjes aan met een beetje pindakaas er op. “Dan heb je de muizen zo te pakken. Zelf gebruik ik klemmetjes die de muis doden. Een valletje staat dan weer in een box, zodat de muis er niet met val en al vandoor kan gaan. Maar als mensen een valletje zetten waar je de muis levend in vangt, ik denk dat die de weg over een paar honderd meter niet terug vindt. Maar zeker weten doe ik dat niet.”

Bij ratten is dat een ander verhaal. Die hebben een territorium dat veel groter, ze bewandelen hele routes. Dus dan is een val die de rat dood wel zo verstandig. “Ratten krijg je vooral via een kapot riool binnen en ze komen natuurlijk ook op etensresten af. Je moet ook voorkomen dat ze ergens op je kavel een lekker rommelige nestelruimte hebben.”

De overheid wil met de nieuwe maatregel voorkomen dat we gif als preventie gebruiken. Maar als het echt uit de hand loopt, dan is Wagenaar een gecertificeerd bedrijf dat wel rodenticide mag inzetten. “Als ik er bij geroepen word, moet ik ook eerst op zoek naar de plekken waar ongedierte binnen kan komen, dan moet ik ze met vallen proberen weg te vangen. Pas als dat niet lukt, mag ik eventueel overstappen op gif. Bij een grotere rattenplaag, zoals op een boerderij, kan ik dan zelfs een buks inzetten om de dieren af te schieten. Daar ben ik als gerechtigde plaagdierenbestrijder speciaal voor gecertificeerd.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *